SON DAKİKA
SON DEPREMLER

AKP Mitinginden Notlar

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:59:23
AKP Mitinginden Notlar
A- A+ PAYLAŞ

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 30 Mart 2014 yerel seçim kampanyası kapsamında partisinin Malatya il teşkilatı tarafından düzenlenen mitinge katılmak üzere akşam saatlerinde Elazığ’dan Malatya’ya geldi.

- Daha önce Elazığ’dan Malatya’ya helikopterle geleceği ve İnönü Stadı’na ineceği açıklanan Başbakan Erdoğan, öğlen saatlerinde Elazığ’da düzenlenen mitingdeki konuşmasından sonra özel uçakla Malatya Erhaç Havaalanı’na geldi. 

- Başbakan Erdoğan’ın mitingdeki konuşmasından önce Başbakan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Bülent Arınç platforma çıkarak kısa bir konuşma yaptı. Arınç, Elazığ mitingindeki kalabalık ile Malatya mitingini kıyaslayarak “Maşallah Malatya Elazığ’ı 5’e katlamış’ dedi. 

- Bülent Arınç’ın konuşmasından sonra Elazığ’dan Malatya’ya gelen Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz platforma çıkarak halkı selamladı. 

İNÖNÜ'YÜ YİNE SÖYLEMEDİ

- Başbakan Erdoğan, miting konuşmasının başlangıcında Malatyalı ünlüleri sayarken; Turgut Özal, Sadreddin Konevi, Niyazi-i Mısri, Battalgazi, Hamido (Hamit Fendoğlu) ve Ahmet Kaya'nın adlarını söylerken, geçen yıl Eylül ayındaki Malatya mitinginde de yaptığı gibi, 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün adını yine anmadı.

CEMAATE AĞIR SUÇLAMALAR 

- Başbakan Erdoğan 1 saat 15 dakika süren konuşmasının önemli bir bölümünü, Fethullah Gülen Cemaati’ne ayırdı ve ‘Paralel yapı’ olarak nitelediği cemaate son derece ağır itham ve suçlamalarda bulundu. 

- Erdoğan cemaate yakınlığı ile bilinen Zaman, Bugün ve Taraf gazetelerinin yanı sıra Hürriyet Gazetesi’ni de ağır bir dille suçladı. Hürriyet Gazetesi sahibi Aydın Doğan’ın yargılandığı bir davaya ilişkin eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile görüşmesinin normal olduğunu söyleyen Erdoğan “Eyy Hürriyet sen istediğin kadar bizimle uğraş. Sen bu ülkede yolsuzluk yapıyorsan seni takip ederiz” dedi. 

- Başbakan Zaman ve Bugün gazetelerinin satın alınmamasını, öğrenci velilerinin de cemaate ait dershane ve özel okullardan öğrencilerini çekmelerini istedi. 

- CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu için ‘Terbiyesiz adam’ ifadesini kullanan Erdoğan, MHP Lideri Devlet için ise ‘Seviyesiz, karakter yoksunu’ ifadelerini kullandı. 

- Erdoğan Malatya’nın büyükşehir olması konusunda daha önce söylediği ‘Nüfusunuzu arttırırsanız bu iş olur” sözüne gönderme yaparak “Maşallah iyi çalışmışsınız. Malatya’nın nüfusu büyükşehir için gereken 750 bini de geçti 762 bin oldu” şeklinde konuşması partililerin gülüşmesine yol açtı. 

EZAN OKUNMADI MI?

- Başbakan Erdoğan’ın konuşması sırasında, saat 17.35’de okunması gereken akşam ezanı, Sümer Camii mitingin yapıldığı meydanın yanıbaşında olmasına karşın duyulmadı. Başbakan Erdoğan da ezan okunmaması nedeniyle konuşmasını kesmedi. 'Ezana miting sansürü mü?' sorusunun sorulmasına yol açan bu konuda Sümer Camii Müezzini ise ezanı okuduğunu ileri sürdü. 

- Miting sonrası mitinge katılan vatandaşlar kalabalık gruplar halinde ve ellerinde bayrak sallayarak kent merkezine kadar slogan atarak yürüdü. Partili gruplar Başbakan Erdoğan’ın Malatya Valiliği’ni ziyareti sırasında da İnönü Kapalı Çarşısı üzerinde toplanarak Başbakan lehinde slogan attı. 

- Bir grup İmam Hatip Lisesi öğrencisi, mitinge katılan kalabalığın İmam Hatip Lisesi önünde geçtiği sırada ‘İmam Hatip seninle gurur duyuyor’ şeklinde slogan atarak yürüdü. 

- Mitinge katılan kalabalığın gruplar halinde şehir merkezine yürümesi sırasında, Ofis kavşağında trafik kazası meydana geldi. Kazada, bir vatandaş yaralandı. 

BELEDİYE OTOBÜSLERİ ÜCRETSİZ OLARAK AKP'NİN EMRİNE AMADE 

- Malatya Belediyesi, AKP mitingine belediye otobüslerini ücretsiz tahsis ederek miting alanına çok sayıda vatandaşın taşınmasını sağladı. Bazı belediye otobüslerinin üzerine ‘AK Parti Mitingine Gider’ şeklinde tabelalar asıldı. 

- Mitinge kısa süre kala, AK Partili bir genç elindeki mikrofonla Yeni Cami önündeki belediye otobüsü ve mitinge taşıma yapacak diğer araçların trafiğini yönetti. 

- Mitingin sonunda, Elazığ mitinginden sonra Malatya’ya gelen AKP Genel Sekreteri Haluk İpek, Kadın Kolları Genel Başkanı Güldal Akşit, AKP Grup başkan Vekili ve Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın ve Malatya Milletvekilleri Ömer Faruk Öz, Mücahit Fındıklı, H. Cemal Akın, Öznur Çalık ve Mustafa Şahin de davet edilerek platformda halkı selamladı. 

- Miting anonsçusu AKP Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz’ü ‘Malatya Belediye Başkanı’ unvanıyla platforma davet etti. Ardından da Ahmet Çakır’ı aynı ifadeyle sahneye davet etti.

- AKP Malatya Milletvekili Mustafa Şahin Başbakan Erdoğan ile platformda bulunurken cep telefonu ile uzun süre mitingden görüntü kaydetti. 

- Mitingden dağılan ve gruplar halinde şehir merkezine doğru yürüyen AKP’liler, Dörtyol mevkiinde Sıtmapınarı yönüne seyir halinde bulunan CHP seçim aracını uzun süre yuhaladı ve araca doğru bayrak salladı. Sıtmapınarı alt geçidi ve MalatyaPark AVM civarında da CHP'nin seçim araçlarında bulunanlar ile AKP taraftarı gruplar arasında kısa süreli tartışmalar yaşandı. 

- Mitingin yapıldığı alanın çeşitli noktalarına keskin nişancıların yerleştirildiği, alanın giriş ve çıkışlarında geniş güvenlik önlemleri alındığı gözlendi. Bu arada, miting için Kahramanmaraş ve Osmaniye'den takviye çevik kuvvet polisi geldiği bildirildi.

- Başbakanın konuşmasında mitinge katılan kişi sayısını 80 bin olarak telaffuz etmesi, 2011 Haziran seçimleri öncesi AKP mitingine katılan kişi sayısının, bugünkü mitingden zayıf olmasına karşın 150 - 160 bin olduğunu ileri süren AKP Malatya İl Teşkilatı yöneticileri ve AKP Malatya Milletvekillerini zor durumda bırakacağa benziyor. Başbakanın 80 bin rakamını telaffuz etmesi, AKP Malatya Milletvekilleri ve il teşkilatının bu konuda ortaya atacakları rakamlar konusunda önünü kestiği belirtiliyor. 

BIKTIRAN TELEFON MESAJLARI 

- AKP Malatya Milletvekilleri, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AKP Malatya İl Yönetimi ve bazı ilçe belediye başkan adayları miting öncesi ve sonrası binlerce kişiyi sms yağmuruna maruz bıraktı. Miting öncesi atılan kısa mesajlarda mitinge davet yapılırken, miting sonrası atılan mesalara mitinge katılımın yüksek olmasının verdiği coşku vardı. Belediye Başkanı Ahmet Çakır adına miting sonrası gönderilen kısa mesajda 'Bugün mahşeri bir kalabalıkla, iradelerine, geleceklerine ve sayın başbakanımıza sahip çıka hemşehrilerime can-ı gönülden teşekkür ederim' denildi. AKP Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz ise attığı mesajda, 'Sayın başbakanımızın katılımları ile gerçekleştirdiğimiz mitingimizde meydanı dolduran değerli hemşehrilerimize, organizeyi yapan tüm teşkilat mensuplarımıza ve güvenliği sağlayan güvenlik güçlerimize teşekkür ederim" diyerek, mitinge emeği geçen polis ve partisinin il teşkilatını öne çıkardı. 

- Seçim kampanyası nedeniyle hemen hergün çok sayıda siyasi mesaj ve haber içeren telefon mesajına maruz kalan ve bu durumu açık bir taciz olarak niteleyen çok sayıda kişi ise, özellikle Başbakan Erdoğan'ın gelişi ve miting nedeniyle son birkaç gün süresince gün içinde 15-20 mesaj almak zorunda kalmalarının artık bıktırıcı ve sinir bozucu bir noktaya taşınması olarak değerlendiriyor. 

- Miting kalabalığının dağılmasından sonra, miting alanı tam anlamıyla flama çöplüğüne döndü. Bazı noktalarda ise yere atılan Türk Bayrakları kameralara takıldı.

MHP ÇÖZDÜ BAŞBAKAN DUAYI ALDI 

- Son günlerin gündem maddelerinden biri olan "Görme engelli öğrencilerin öğretmen ve okul sorunu"nu MHP Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Doç. Dr. Şinasi Kazancıoğlu'nun gündeme taşımasıyla MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural TBMM'de Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile görüşerek çözmüştü. Malatya Şubesi başkanlığını AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık'ın kardeşi Aysun Bay Karabulut'un yaptığı Beyazay Derneği mensuplarının MHP Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Şinasi Kazancıoğlu'na ilettiği sorunun MHP yöneticileri aracılığı ile çözüldü, ancak engellilerin duasını Başbakan Erdoğan aldı. Görme engelli öğrenciler ve velileri adına miting alanına asılan pankartta "Sayın başbakanım Allah yolunuzu açık etsin" ifadesine yer verildi. 

NOT: Miting alanı ve kalabalığı gösteren panoramik fotoğraf akparti.org.tr'den alınmıştır.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız