SON DAKİKA
SON DEPREMLER

AKP Mitinginden Notlar

A- A+ PAYLAŞ

* AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Malatya Belediye binası ile Malatya Park AVM arasındaki yeni miting alanında Malatya halkına hitap ederek 12 Haziran milletvekili seçimleri için partisine destek istedi.

 

* Başbakan Erdoğan’ın Malatya’ya 11. ziyareti özelliğini de taşıyan miting, 17.30’da başlaması gerekirken Erdoğan’ın 18.55’de alana giriş yapmasından sonra saat 19.07’de başlayabildi.

 

* Erdoğan’ın Malatya mitingi konuşması yaklaşık 50 dakika sürdü.

 

* Başbakan, saat 17.40’da okunan akşam namazı ezanı okunurken konuşmasını kesmedi. Ezanın okunduğu sürede konuşmasına devam etti.

 

* Başbakan Erdoğan’ın miting platformuna çıkıp halkı selamlamasından sonra beraberinde Malatya’ya gelen bazı parti yöneticileri ile AKP Malatya milletvekilleri ve milletvekili adaylarının isimleri anons edilerek platforma davet edildiler.

 

* AKP’de 2 dönem milletvekilliği yapan, ancak 12 Haziran seçimlerinde yeniden aday gösterilmeyen Malatya Milletvekili Fuat Ölmeztoprak, miting sunucusu tarafından adı anons edilerek miting platformuna davet edilmesine karşın Ölmeztoprak platforma gelmedi. Ölmeztoprak’ın bu tavrı, 12 Haziran seçimleri için yeniden aday gösterilmemesini protesto etmek amacı taşıdığı belirtiliyor.

 

* Platforma çıkan Malatya milletvekili adaylarından en büyük alkışı 5. sıradaki Ömer Faruk Öz aldı. Başbakan Erdoğan ile birlikte Malatya’ya gelen merhum Alparslan Türkeş’in küçük oğlu ve AKP İstanbul milletvekili adayı Kutalmış Türkeş ve Malatya kökenli İstanbul Milletvekili Güldal Akşit de mitinge katılan binlerce insandan yoğun alkış alan isimler oldu.

 

* AKP mitinginde yoğun güvenlik tedbirleri alındı. Belediye binasının yangın merdivenlerine, Sümer Camisi minaresine ve Malatya Park AVM’nin terasına yerleştirilen keskin nişancıların yanı sıra yüzlerce polis miting güvenliğini sağlarken, bir polis helikopteri de havadan güvenlik önlemlerini kontrol etti.

 

* Adana’dan gelen ve miting alanına konuşlandırılan Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birliği’ne ait araçta görevli uzmanlar miting meydanında, araçlarda ve belediye binası çevresinde kimyasal saldırı ihtimaline karşı arama yaptı.

 

* Miting alanına alınan kişilerin üzerindeki çakmak ve tütün tabakalarına polis tarafından el konularak bir kutuya dolduruldu. Tütün tabakaları mitingin bitmesinden sonra sahiplerine dağıtıldı.

 

* Miting alanı olarak belirlenen bölgenin çevresi tam anlamıyla bir panayıra dönüştü. Su satıcıları, simitçiler, tatlıcılar, seyyar satıcılar ve ekmek arası köfteciler Başbakan Erdoğan’ın gelişinden önce uzun bir süre beklemek zorunda kalan binlerce insana satış yaparak, miting gününü karlı kapatmanın sevincini yaşadı.

 

* Miting alanına AKP bayrak ve flamaları ile donatıldı. Alana asılan afişlerdeki sloganların ise tek düze ve yaratıcılıktan uzak sloganlar içermesi dikkat çekti. Bu afişlerdeki sloganların bazıları şöyleydi: ‘Kayısı sizinle tatlandı’, Malatyalı hem gardaşın hem yoldaşın’, ‘Malatya büyükşehire hazır’, ‘Allah’ına gurban Tayyip Erdoğan’, Kuruluş 1923, hedef 2023’, ‘Ustaya selam yola devam’, Sayın Başbakanımız Kayısı başkentine hoş geldiniz’ , ‘Geleceğimiz size emanet büyük usta’, ‘Malatyalı sollamıyor, hatalı oy kullanmıyor’, ‘Malatyalı ne diyorsa o, 6’da 6’ ‘Rüyaları gerçekleştirmenin en iyi yolu uyanmaktır’…

 

* Başbakan Erdoğan konuşmasında Malatyalı mutasavvıf Niyazi Mısri merhum cumhurbaşkanı Turgut Özal ve merhum başbakan Adnan Menderes’ten alıntılar yaptı. Turgut Özal’ın adı her anıldığında miting katılımcıları Başbakan Erdoğan’a büyük coşku ve alkışla karşılık verdi.

 

* Her mitingin ardından yapılan en önemli tartışma, mitinge katılan insan sayısıdır. Başbakan Erdoğan’ın mitingine katılan kişi sayısı, mitingin büyüklüğüne dair tahminler ve iddialar birbiri ile yakınlığı olmayan rakamlardan oluşuyor. Miting meydanındaki bazı polisler katılımcı sayısını yaklaşık 120 bin olarak telaffuz ederken, AKP yöneticileri ve milletvekili adayları da polisi kaynak göstererek aynı rakamda ısrar ediyor. Ancak, bağımsız gözlemciler, Erdoğan’ın mitingi ile CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun mitingini kıyaslayarak, AKP mitinginin CHP mitinginin maksimum 3 katı olduğunu belirtiyor. ‘Polis kaynakları CHP mitingindeki kalabalığı 17–20 bin olarak ifade ediyordu. AKP mitinginin alanda işgal ettiği büyüklük ile CHP’nin işgal ettiği büyüklük kıyaslandığında AKP mitingindeki kalabalık en fazla 3 kat olduğu görülecektir. Bu da 55-60 bin insan demek. İki miting kıyaslandığında şayet AKP mitingi 120 bin kişiden oluşuyorsa, CHP mitinginin 17-20 bin kişi topladığını söylemek matematiksel gerçeklere aykırıdır. Çünkü AKP mitingi CHP mitinginin 5 ya da 6 katı değil, en iyi ihtimalle 3 katı kadar bir alanı işgal etmişti’ şeklinde konuşan gözlemciler,  CHP mitinginde izin verilmesine karşın AKP mitinginde belediye binası üzerinden fotoğraf çekilmesine izin verilmemesinin sağlıklı bir kıyaslama materyali elde edilmesini engellediğini belirtiyor.

 

* Başbakan açılış törenlerinin ardından saat 21.20’de uçakla Malatya’dan ayrıldı.

 

DERLEYEN: Niyazi DOĞAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız