SON DAKİKA
SON DEPREMLER

AKP'de Konuşulan Bomba İddia !

A- A+ PAYLAŞ

AK Parti'nin tüzüğü bazı milletvekilleri zora soktu! Seçim hazırlıkları sürerken AK Parti Genel Merkezi'nde, partinin önde gelen isimlerinin geleceği de tartışılmaya başlandı. AK Parti tüzüğünde 2003 yılında yapılan değişikle, milletvekillerinin üç dönem sonrası aday gösterilmeleri engelleniyor. İddialara göre 3 dönem milletvekilliği yapan Bülent Arınç siyasetten çekilmek zorunda.. İşte bomba iddialar;

2003 yılında yapılan bir değişiklikle, AK Parti Tüzüğü’nün 132. maddesine “Parti adayı olarak seçilmiş olanların yeniden adaylığı AK Parti listelerinden aday gösterilip seçilmiş olan belediye başkanları ve milletvekilleri, en fazla üç dönem aday gösterilebilir” ibaresi eklendi. Bu değişikliğin ardından aralarında Başbakan Tayyip Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç gibi pek çok isim, Haziran 2011 seçimlerinde son kez aday olacak.

Ancak son dönemde söz konusu madde üzerinde farklı bir tartışma yürütülüyor. Bazı iddialara göre, tüzükteki üç dönem sınırlamasının, AK Parti kurulmadan önce milletvekilliği yapanları da kapsaması gerekiyor.

"SINIRLAMA AK PARTİ İLE BAŞLAR"
Konuyla ilgili Taraf’ın sorularını yanıtlayan AKP kurucusu ve İstanbul Milletvekili Reha Denemeç “Tüzüğümüzün 132. maddesinde yer alan üç dönem sınırlaması AK Parti’nin kuruluşundan sonraki süreci kapsar. Ancak boşluk olması durumunda Genel Merkez’in takdiri söz konusu olur” dedi. Denemeç şunları söyledi: “Zaten şu anda da aramızda Ak Parti öncesinde milletvekilliği yapan ve dördüncü döneminin içinde olan arkadaşlarımız var. Bu durum da tüzüğün ilgili maddesinin Ak Parti’nin öncesini değil, kuruluş sonrasının baz alınması gerektiğinin bir göstergesidir.”

SINIRI AŞAN MİLLETVEKİLLERİ
AK Parti kurulduktan sonra partiye katılan isimlerden olan Başbakan Yardımcısı ve Yozgat Milletvekili Cemil Çiçek, 18, 20, 21 ve 22. yasama dönemlerinde milletvekilliği görevi yaptı. AKP grup Başkanvekili Salih Kapusuz da 19, 20, 21 ve 22 dönemlerde de milletvekilliği görevini yürüten AKP’lilerden. AKP Genel Başkan Yardımcıları Hüseyin Çelik ve Abdülkadir Aksu da üçüncü dönemi dolduranlardan.

ÜÇ DÖNEMİ DOLDURANLAR
Yine, TBMM Başkanı ve Antalya Milletvekili Mehmet Ali Şahin de 20,21 ve 22. dönem milletvekilliği yaptı. Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Bülnent Arınç da 20, 21 ve 22 dönem milletvekilliği yapan isimlerden. Tüzük maddesinin AKP öncesini kapsaması gerektiğini iddia edenlere göre, Arınç’ın ve Şahin’in haziran 2011 seçimlerinde aday gösterilmemeleri gerkiyor.

AK PARTİ TÜZÜĞÜ NE DİYOR?

AK Parti tüzüğünün “Parti Adayı Olarak Seçilmiş Olanların Yeniden Adaylığı” başlıklı 132. maddesinde şu ifadeler yer alıyor: “AK Parti listelerinden aday gösterilip seçilmiş olan belediye başkanları ve milletvekilleri, en fazla üç dönem aday gösterilebilir. (Değişik 03.10.2003- Madde:8) Yapılacak seçimde, doğacak duruma bağlı olarak merkez yoklaması usulü ile aday belirlenmesinin zorunlu olması hali hariç olmak üzere, kontenjan adayı olarak seçilmiş olan kimse, aynı usülle tekrar aday gösterilemez.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız