SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Akraba Sorusu Yanıtsız!

A- A+ PAYLAŞ

Malatyahaber.com’da geçen hafta yayınlanan, belediyenin Park Bahçeler Müdürlüğü bünyesindeki işlere, Mezarlıklar Müdürlüğü işlerinin ihale edildiği firma üzerinden usulsüz ve etik olmayan yöntemlerle, ağırlıklı olarak üst düzey yetkililerin yakınları ve akrabalarından oluşan eleman alımına vurgu yapılan ‘Başkandan Habersiz’ başlıklı habere jet hızıyla verilen kafa karıştırıcı yanıtın ardından ‘Bu sorulara yanıt verin 1 ve 2’ başlıklı iki ayrı haberle, ilk haberin ardından verdikleri yanıtla anlama kapasitelerini ortaya koyan bazı kişilerin anlayabilecekleri basitlikte sorular sormuş ve yanıtını istemiştik.

 

Malatya Belediyesi’nden ilk habere, Başkan Çakır’ın umrede olmasını fırsat bilerek cevap vermek yerine hakaret dolu ifadelerin yer aldığı bir açıklama gönderilirken, sorulara ise ancak Çakır umreden döndükten sonra cevap verildi. Belediyenin açıklamasında yine kafa karıştırıcı ifadeler, itiraflar ve bir önceki açıklamayla çelişen ifadelerin yanı sıra haberin asıl konusu olan usulsüz ve etik olmayan yöntemlerle eleman alımına ilişkin sorulara yine cevap verilmedi.

 

Malatya Belediyesi'nin ikinci yanıtında, ilkine göre daha düzeyli bir üslup kullanılmasının, "düzeysiz" ifadeler içeren ilk yanıt bilgisi dışında hazırlanan belediye başkanı Ahmet Çakır'ın müdahalesinden kaynaklandığı da değerlendirildi.

 

 NE SORDUK, NE YANIT ALDIK?

 

Soru 1:Cemal Akın döneminde belediyeye alınan B. Kabakaş’ın yanı sıra, yaklaşık bir ay önce Fuarcılık A.Ş üzerinden işe alınan ve Fen İşleri Müdürlüğü bünyesinde inşaat teknisyeni olarak çalıştırılan S. Kabakaş, Başkan Yardımcısı Abuzer Kabakaş’ın akrabaları mıdır?

 

Bu soruya, belediyeden gelen son açıklamada yine yanıt verilmedi.

 

Soru 2: Sümerpark’a kurulan fitness gruplarının birçoğunun yerlerinden söküldüğü görüldü. Henüz üzerinden bir yıl geçmemesine rağmen, cilası boyası dökülen, geriye kalanların da sık sık tamir edildiği belirtilen bu fitness grupları bozulduğu için mi söküldü? Bozulmadıysa neden kaldırıldı? Bu fitness grupları için belediye ne kadar para ödedi?

 

Belediyenin yanıtı: “Abdullah Gül Parkı içerisine kurulan 2 grup fitness spor aletleri içerisinde kullanımdan kaynaklı 2 alet kırıldığından, Park Bahçeler Müdürlüğü ekipleri tarafından tamir amaçlı sökülerek Müdürlük atölyesine götürülmüştür. Şu anda tamir işlemi sürmekte olup, bitirildiğinde tekrar yerine monte edilecektir.”

 

(Konuyla ilgili olarak teknik uzmanlar, çocuk oyun grupları ve fitness aletlerinin en kötü ihtimalle 5 yıl süre ile dayanması gerektiğini, oysa Sümerpark’a alınan fitness aletlerinin vidalarının kalitesiz olması nedeniyle çok çabuk kırıldığını belirtirken, bu kalitedeki ürünlerin başka firmalarda çok daha ucuza alınabileceğini ifade ettiler. Üzerinden henüz bir yıl bile geçmeden fitness aletlerinin kırılıp dökülmesi ‘Harcanan paraların sokağa atıldığı’ yorumlarını da beraberinde getirdi.)

 

Soru 3: Yine Sümerpark’daki çocuk oyun grupları ve fitness aletleri için geçtiğimiz yıl yapılan yaklaşık 60 bin TL’lik ilk ihale neden iptal edildi? Daha yüksek fiyata yapılan ikinci ihaleyi ise İstanbul kaynaklı I.P. adlı şirket aldı. Abuzer Kabakaş’ın Malatya’ya gelmeden önce görev yaptığı İstanbul Zeytinburnu Belediyesi Park Bahçeler Müdürlüğü’nün peyzaj işlerini de yapan I.P.'nin bu ihaleyi almasının tesadüf müdür? Cemal Akın döneminde İhale Komisyon Başkanlığı yapan Abuzer Kabakaş, Ahmet Çakır dönemindeki bu iki ihalede de Komisyon Başkanlığı yapmış mıdır?

 

(Belediyeden yapılan açıklamada bu soruda sorulan, ilk ihalenin neden iptal edildiği,  daha yüksek fiyata yapılan ikinci ihaleyi İstanbul kaynaklı I.P. adlı şirketin almasının Abuzer Kabakaş’ın Malatya’ya gelmeden önce görev yaptığı İstanbul Zeytinburnu Belediyesi Park Bahçeler Müdürlüğü’nün peyzaj işlerini de yapan firma olmasının tesadüf olup olmadığı cevaplandırılmadı. Belediyeden gelen açıklamada, Cemal Akın döneminin sonlarına denk gelen ve iptal edilen ilk ihalede İhale Komisyon Başkanı olan Abuzer Kabakaş’ın, kendisine bağlı Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün ihalelerinin onay makamı olduğu hesaba katılmayarak “Abdullah Gül Parkı içindeki çocuk oyun grupları ve fitness aletleri için geçtiğimiz yıl yapılan ihale sırasında bahse konu Belediye Başkan Yardımcısı, ihalelerde İhale Komisyonu Başkanlığı görevinde bulunmamıştır.”denildi.)

 

Soru 4: Belediye Başkanı Ahmet Çakır imzalı yapılan bir açıklamada, Malatya’daki çeşitli park ve bahçelere 15 bin adet gül dikildiği belirtilmiştir. Malatya Belediyesi’ne alınan 15 bin adet gül 7.5 TL+KDV ve nakliyat ücreti ile İstanbul Ağaç A.Ş’den mi alınmıştır? Bu fiyatın altında daha düşük teklif veren firmalar var mıdır? Var ise neden değerlendirilmemiştir?

 

Belediyenin yanıtı: “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait Ağaç A.Ş.firmasından alınan 15 bin adet gül, meyland gülüdür. Meyland gülünün Türkiye’deki tek yetkili üretici ve satıcı firması Ağaç A.Ş. olduğundan söz konusu güller bu firmadan alınmıştır. Diğer satıcı firmalar ise orijinal meyland gülü değil, herhangi bir peyzaj gülünü meyland gülü diye satmaya çalışmaktadırlar”

 

* Bunlara da Yanıt Verin (2) başlıklı haberdeki sorular ve yanıtları:

 

 Soru 1: Park Bahçeler Müdürlüğü’nün hizmet alım ihalesini, GAP Tem, Mezarlıklar Müdürlüğü’nün hizmet alım ihalesini İnka A.Ş almıştır. Şayet belediyenin söylediği gibi ise son alınan yaklaşık 35 elemanın puantaj cetveli hangi müdürlük tarafından doldurulmaktadır? Söz konusu bu çalışanlar maaşlarını Mezarlıklar Müdürlüğü’nün hizmet alım ihalesini alan İnka A.Ş’den mi yoksa Park Bahçeler Müdürlüğü’nün hizmet alım ihalesini alan GAP Tem’den mi almaktadırlar? Belediye bu elemanların puantaj cetvelini ve maaş bordrolarını basın kuruluşlarına gönderebilir mi?

 

Yanıt: Nisan 2010 dönemine kadar belediyemize ait 339.904 m2 yeşil alanın sadece 30.000 m2 si otomatik basınçlı sulama sistemi ile sulanması yapılırken;  Geriye kalan alanların tamamı geleneksel yöntemlerle sulanmaktadır. Su israfı, fazla işçilik, araç yakıt, bakım ve onarım gibi yüksek maliyetler nedeni ile Park ve Bahçeler Müdürlüğünün talebi ve Sayın Belediye başkanımızın talimatı ile maliyetleri düşürmek adına basınçlı modern sulama sistemleri kurma konusunda tecrübeli bilgi ve birikimli olan bir ekibin oluşturularak tüm yeşil alanlarda modern sulama sistemlerinin kurulmasına karar verilmiştir.

 

Belediye Başkanımızın talimatı ile Destek Hizmetleri Müdürlüğü hizmet alımı yoluyla söz konusu işi “Yeşil alan ve parklarda sulama sistemleri revizyonu için hizmet alım ihalesi” adı altında ihale etmiştir. Yapılan ihaleyi ise haber sitenizde yer aldığı şekliyle GAP Tem firması değil; ihaleye en uygun teklifi veren  firma kazanmıştır. Bu firma tarafından da 35 kişi değil 31 kişi istihdam edilmekte olup, ödemelerini de asgari ücret üzerinden sözkonusu bu firma yapmaktadır.

 

Yine sözkonusu Firma tarafından; 50 gün gibi kısa bir süre zarfında  Çöşnük kavşağı- Fuar alanı girişi, Çevre yolundan fuar alanına yeni açılan yol orta refüj, Yeşiltepe kavşağı, Yeşiltepe askeri hastane önü kavşak ve refüjleri, Çevre Yolu Telekom deposu giriş kısmından Yeşiltepe tren köprüsü üst geçit kavşağına kadar, Sıtma pınarı alt kavşağından kiltepe fidanlığına kadar, Fuarcılık A.Ş önünde yeni açılan yolun orta refüj ve kavşakları, Çöşnük kervansaray  önü refüj ve kavşaklar, Sümer Lisesi önü, Postahane caddesi,  Selçuklu çocuk parkı, Maliye binası yanı, Sümer camii yanı,  Abdullah Gül Parkı Eğitim ve Kültür Merkezi etrafı, Eski belediye meydanı, H.Abdi mahallesi çocuk parkı, Battalgazi mahallesi çocuk parkı, Park makam ve Nakliyatçılar sitesi içerisinde bulunan ağaçlara damlama sulama sistemi döşenmesi gibi, yeşil alan, kavşak, refüj ve parklarda toplam 28.786 mt boru döşenerek 100.000 m2 yeşil alanın modern basınçlı sulama sistemi ile sulanması sağlanmıştır. Tarafımızca yapılan iş için bu güne kadar KDV dahil 128.000 TL tutarında malzeme kullanılmış, 50.000 TL tutarında işçilik ödemesi yapılmıştır.Bu sistemin kurulum maliyeti  Genel toplam =  178.000 TL dir.

 

25.000 m2 yeşil alana otomatik sulama sistemi kurma işi ihale edilmiş KDV dahil 420.000 TL  belediyemiz tarafından ödenmiştir.  420.000 TL /25.000 m2 = 16.8 TL/ m2 olduğu görülmektedir.

 

Halbuki 100 bin metrekare yeşil alanın modern basınçlı sulama sistemi ile sulanması işi, hizmet alımı yolu ile 50 gün gibi kısa bir süre zarfında 178.000TL / 100.000 m2 = 1,78 TL/m2  gibi bir bedelle yapılmıştır. Müdürlüğümüzce yapılan iş eğer ihale edilmiş olsaydı 100.000 m2 x 16,8 TL/m2  =  1.680.000 TL ödenmesi gerekirdi. Böylece 1.680.000 TL- 178.000= 1.502.000 TL kaynak tasarrufu sağlanmıştır.

 

İlgili firma tarafından; daha önce otomatik sulama sistemleri kuran özel firmalarda çalışmış kişiler istihdam edilmiştir. Çalıştırılan personel daha önceden de sözkonusu firmanın personeli olarak çalışmış olup, ihaleyi aldıktan sonra aynı personelleri işe almıştır.

 

Sözkonusu personeller ihaleyi alan firma tarafından işe alınmışlardır.

 

(Malatya Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü bünyesinde çalıştırılan 160 işçiyi de kapsayan, “Tüm Park Regreasyon ve Yeşil Alanların Bakım, Onarım ve Temizlik İşi” ihalesi 10 Aralık 2009 tarihinde gerçekleş ve İstanbul merkezli SGS ile Malatya GAPTEM firmalarının katıldığı hizmet alım ihalesinde, en düşük teklifi SGS firması vermişti. Ancak ihale iptal edilmişti.

 

Şu an hali hazırda bu işleri GAP tem firması yürütmektedir. Ancak Belediye’nin açıklamasında söylendiği gibi Park Bahçeler Müdürlüğü uhdesindeki “Yeşil alan ve parklarda sulama sistemleri revizyonu için’ ayrıca bir hizmet alım ihalesi yapılmışsa bu ihaleyi kim kazanmıştır?  İhaleyi kazanan firma, belediyenin ilk açıklamasında yer alan ‘Derme Sulama Birliğinin otomatik sulama işlerini yapan deneyimli bir ekiple anlaşılarak toplam 60 gün süreli hizmet alımı yapılmıştır’ ifadesindeki bahsedilen ekip midir? Açıklamada yer aldığı gibi ihale öncesinde bu ekiple bir anlaşma mı yapılmıştır?

 

Mevcut Park Bahçeler Müdürü’nün soyadını taşıyan işçilerin maaşları hangi şirketten ödeniyor?)

 

Soru 2: Park Bahçeler Müdürlüğü bünyesindeki işlerde çalışan B.A,  C.A,  M.A,  Ş. A, A.A, ile M.A, M. K, H.B F, yaklaşık iki ay önce Park Bahçeler Müdürlüğü’nün bağlı olduğu, Emlak Müdürlüğü kadrosundan maaş alıp da Belediye Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Abuzer Kabakaş ile tartıştığı iddialarının ardından görevinden alınan Mehmet Küçükşahin’in yerine atanan yeni Park Bahçeler Müdürü İ.A.'nın akrabaları mıdır?

 

(Haberin asıl konusunu oluşturan bu sorulara yine yanıt verilmedi.)

 

Soru 4: Cemal Akın döneminde başkanlığını Muharrem Çamurlu’nun yaptığı Derme Sulama Birliği'nde, Çamurlu dönemi ile ilgili olarak sürdürülmekte olan geniş çaplı soruşturma, o dönem orada görev yapan şimdiki Park Bahçeler Müdürü İ.A.'yı da kapsamakta mıdır?

 

Bu soruya ise belediyeden ilginç bir yanıt geldi. Belediyenin cevabında 8 belediye başkanı, 37 meclis üyesi ve o dönmede Sulama Birliği’nde çalışan tüm mühendisleri kapsayan geniş çaplı bir soruşturma başlatıldığı belirtildi.

 

(Bu denli geniş çaplı bir soruşturmada adı geçen İdris Alan’ın bu soruşturmanın sonucu beklenmeden Park Bahçeler Müdürlüğü’ne atanmasının, bugüne kadar Malatya Belediyesi’nde yetenek ve bilgi birikimleri tartışılır bazı kişilerin üst düzey görevlere getirilmesine yönelik eleştirilerin haklılığını da ortaya koyuyor.)

 

Soru 5:  Peyzaj, park bahçe sulaması, tarımsal bir sulama birliği olan Derme Sulama Birliği’nin görev alanında mıdır? Derme Sulama Birliği geçmiş dönemlerde tek bir metrekarelik park bahçe alanı sulamış mıdır?

 

(Yanıt yok!.)

 

 Soru 6: Belediyenin açıklamasında bugüne kadar 100 bin metrekarelik yeşil alanın otomatik sulama sistemlerinin tamamlandığı belirtilmiştir. Bu 100 bin metrekarelik yeşil alanın sulanması şehir şebeke suyu ile mi yapılmaktadır? Bu alanların sulanmasında zaten yaz aylarında yetersiz hale gelen şebeke suyu yerine, yeraltı sularının kullanılması düşünülmekte midir? Ayrıca yeşil alanların halen şebeke suyu ile sulanmasından doğan maliyet vatandaşın sırtına mı yüklenmektedir?

 

Belediyenin açıklamasında park bahçe ve yeşil alanların büyük bir bölümünün içme suyu ile sulandığı kabul edilerek şöyle denildi: “Bugüne kadar yeşil alanlarımızın %80’ i içme suyu şebekesinden beslenmekte iken,  Sanayide bulunan İtfaiye Müdürlüğümüze ait sondaj kuyusu ile Malatya Defterdarlığına ait 2 adet sondaj kuyusunun devri ile ilgili talebimiz olumlu bulunarak devri Belediyemize yapılmış ve bundan sonra ağırlıklı olarak yeşil alanlarımız yer altı suları ile sulanacaktır. Ayrıca İl Özel İdare Genel Sekreterliğine şehrimizin muhtelif bölgelerinde 18 adet sondaj kuyusunun açılması ile ilgili müracaatımız mevcut olup, en kısa sürede bu kuyuların açılarak tüm yeşil alanlarımızın yeraltı suyu ile sulanması hedeflenmektedir.”

 

(Malatya, Türkiye’deki bütün iller arasında suyu en ucuza mal eden ve bu anlamda büyük bir avantaja sahip olmasına rağmen bu tür yanlış uygulamalar nedeniyle bu avantajını Malatya halkının lehine çevirememiştir. Malatya, bu anlamda suyu pahalı olan iller arasındadır. Nitekim, 2010 yılı içinde yüzde 70 oranında zam öngörülmüştür. )

 

Soru 7: Malatya halkının parasıyla kış aylarında Antalya’dan alınan iki kamyon yazlık çiçeklerin akıbeti ne olmuştur? Bu iki kamyon çiçek donarak çöpe gitmiş midir gitmemiş midir? Çöpe gitmemişse alınan çiçekler nerelere ekilmiştir?

 

Bu soruya ise  “Antalya’dan bugüne kadar herhangi bir çiçek alımı yapılmamıştır. Yalova’dan 1 kamyon çiçek alımı yapılmış ve bu çiçekler haberinizde iddia edildiği gibi çöpe atılmamış; şehrimizin muhtelif yerlerinde yeni düzenleme yapılan bölgelere dikilmiştir” yanıtı verilmiştir.

 

(Eğer iddia edildiği gibi Yalova’dan alınmış ise ne zaman alınmıştır? Bu çiçekler nerelere dikilmiştir?)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız