SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Akrebe Dikkat!

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:38:34
Akrebe Dikkat!
A- A+ PAYLAŞ
 
İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi yoğun bakım uzmanı Dr. Nazan Poyraz, Türkiye'de her yıl 25 bin akrep sokması vakası yaşandığını, bunların yüzde 5 ile 8'inin hayatını kaybettiğini bildirdi. 
     
Poyraz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sıcak havaların başlamasıyla özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde akrep sokması vakalarının görülmeye başladığını belirtti. 
     
Geçen hafta merkezlerine Adıyaman'dan gelen 14 yaşında bir çocuğun akrep sokması nedeniyle hayatını kaybettiğini anımsatan Poyraz, Güneydoğu'da ve Adıyaman'da bulunan akrep türlerinin daha zehirli olduğunu, sokması halinde zehirleme oranının da arttığını söyledi. 
     
Konuyla ilgili yapılan araştırmalar hakkında bilgi veren Poyraz, ''Türkiye'de yılda yaklaşık 25 bin akrep sokması vakası oluyor. Bunlarda ölüm oranı yüzde 5 ila 8 arasında gerçekleşiyor. Özellikle sıcak mevsimlerde bu tür olaylarla daha sık karşılaşıyoruz'' dedi. 
     
Poyraz, akrep sokması olaylarının gece saatlerinde ve sabaha karşı daha sık yaşandığını, akreplerin insanları genellikle el ve ayak gibi uzuvlarından soktuğunu belirtti. 
     
     -Akrep sokması durumunda neler yapılmalı-- 
     
Akrep sokması olaylarında neler yapılması gerektiğini de anlatan Poyraz, akrebin soktuğu bölgenin vakit kaybetmeden bol suyla yıkanması gerektiğini söyledi. 
     
Sokulan uzvun üst kısmından, kan dolaşımını da bozmadan ara ara bir bez yardımıyla bağlayıp turnike yapmak gerektiğini vurgulayan Poyraz, böylece hem akrebin zehrinin vücuda daha yavaş girmesi hem de uzvun kan dolaşımının sağlanabileceğini belirtti. 
     
Her türlü akrep sokması vakalarında mutlaka sağlık kuruluşuna gidilmesi uyarısında bulunan Poyraz, akreplerin görüldüğü yerlerde vakit geçirilmeden evlerin ilaçlanmasını ve mümkün olduğunca güvenli ortamlarda uyunmasını tavsiye etti. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız