SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Aktif Önlem Alınmalı" Uyarısı

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:04:38
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürü Yaşar Zengin, “Don konusu kayısı üreticilerimiz tarafından dikkatle değerlendirilerek gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir” dedi.

Kayısı ağaçlarının çiçek açması ve bugünlerde Meteoroloji tarafından don tahmini yapılması nedeniyle yaptığı açıklamada üreticileri uyaran Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürü Yaşar Zengin, “Malatya Meteoroloji Müdürlüğü tarafından 11 Mart 2014’ü 12 Mart 2014’e bağlayan gece hafif kuvvette, 12 Mart 2014’ü 13 Mart 2014’e bağlayan gece ise orta şiddette zirai don uyarısı yapılmıştır. İstasyonumuz tarafından yapılan saha çalışmalarında özellikle bin metre rakımın altında kalan yerlerde tam çiçekte bulunan kayısı ağaçları için dona karşı aktif önlemler alınması gerektiği gözlenmiştir. Bin metre rakımın üstünde tomurcukları kabarmış ancak çiçek açma safhasına ulaşmamış kayısı ağaçlarında, düşük sıcaklığın etki süresine bağlı olarak yer yer hafif hasar olasılığı olmakla birlikte bu tür yerlerde önemli bir don zararı beklentisi öngörülmemektedir.

Tam çiçeklenme döneminde bulunan ağaçların olduğu bahçelerde üreticilerimizin lastik yakma, ıslak sap saman yakma, petrol ürünleri kullanarak dumanlama yapma, sulama sistemini kullanarak ağaçlara yağmurlama yapma gibi aktif önlemleri değerlendirmeleri ve bunlar için hazırlıklarını tamamlamaları gerekmektedir. Bahse konu aktif önlemlerin yapılmasında dikkat edilecek en önemli husus özellikle gece saat 01:00’dan sonra sabah saatlerine kadar sıcaklık değerlerinin kontrol edilmesi ve sıcaklığın 0 oC’nin altına düştüğü andan itibaren dumanlama, yağmurlama ve sisleme gibi faaliyetlere başlanmasıdır. Özellikle yağmurlama sulama ile alınacak önlemlerde sıcaklığın 0 oC’nin altına düşmediği zamanlarda yapılacak olan sulamalarda don olmasa bile önemli zararlanmaların gözlenmesi söz konusudur. Üreticilerimizin dikkatli olmaları önemle duyulur” ifadelerini kullandı.

Kayısı çeşitleri ilkbahar geç donları kapsamındaki düşük sıcaklıklara içinde bulundukları gelişme dönemine, çiçek tomurcuğu, çiçek ya da küçük meyve ve düşük sıcaklığın süresine göre farklı düzeylerde zarar gördüğüne dikkat çeken zengin, “ Bu dönemlerin en hassas olanı küçük meyve dönemidir. Açmış ancak henüz meyve oluşumu başlamamış çiçeklerin düşük sıcaklıklardan zarar görme düzeyi için kritik sıcaklık -2.3 C, yüzde 10 oranında zarar için -3,3 C ve yüzde 90 oranında zarar için -6.4 C gösterilmektedir. (Kontrollü koşullarda kayısılar üzerinde yapılan bir çalışmada ‘Hacıhaliloğlu’ çeşidinin tam açmış çiçekleri -4 C sıcaklıkta 1 ve 3 saat tutulmuş, bunlarda zararlanma oranı yüzde 21.7 olarak kaydedilmiştir.) Bununla birlikte küçük meyve döneminde don zararı için kritik sıcaklık -1.1 C , yüzde 10 oranında zarar için -2.3 C ve yüzde 90 oranında zarar için -3.3 C gösterilmektedir. Yine kontrollü koşullarda yapılan bir çalışmada ‘Hacıhaliloğlu çeşidinin küçük meyveleri -3 C sıcaklıkta 1 saat tutulmuş, bunların yüzde 90’ı ölmüştür. Konunun üreticilerimiz tarafından dikkatle değerlendirilerek gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir” dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız