SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Alaturka İsmim Marka Oldu''

A- A+ PAYLAŞ

Hürriyet, Malatyalı işadamı Sabri Özel'le yapılan röportajı "Malatya'dan kaçtım, 'alaturka' dedikleri adımı marka yaptım" başlığıyla yayınladı.

Hürriyet Gazetesi'nin ekonomi sayfasında, Malatyaspor eski yöneticilerinden, işadamı Sabri Özel'le yapılan röportaj şöyle:

....

E-kobi:Malatya’dan kaçtım ‘alaturka’ dedikleri adımı marka yaptım

10 yaşında evden kaçıp, İstanbul’da hayatını kazanmaya çalışan Sabri Özel, 1969’da triko atölyesi kurdu, 1980’de ‘Sabri Özel’in ilk adımını attı. Özel, ‘Ürünlerime ‘Sabri Özel’ markası koydum, ‘alaturka’ buldular. ‘İtalyan kendi adını marka yapıyor, ben neden yapmayayım’ dedim. Bugün Türkiye’de 585 noktada ve 12 ülkede Sabri Özel markası satıyoruz’ dedi.

MALATYA’nın Pütürge ilçesi Damlı Köyü’nde çiftçi bir ailenin ilk çocuğu olarak gözünü dünyaya açar Sabri Özel. İlkokul 3’üncü sınıftayken, yani henüz 10 yaşındayken, evden kaçarak soluğu İstanbul’da alır. Kendi deyimiyle ‘1950’de hayata 1-0 yenik başlayan’ Özel, kendisini başarıya götürün faktörleri şöyle anlatıyor: ‘Benim babam arazi sahibi, zengin bir adam değildi. Çiftçilik yapıyordu. Kaybedecek hiçbir şeyim yoktu. Hep çalıştım, gayret ettim. Büyük hayaller kurdum. Bugün ismim bir markadır.’

8 YAŞINDA ÇALIŞMAYA BAŞLADI: Triko, kadın ve erkek giyime odaklı Sabri Özel’in Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Özel, 8 yaşında başladığı çalışmaya hayatını şöyle anlatıyor: ‘1960’da 10 yaşında İstanbul’a gelince önce bir iplik fabrikasında bobin toplayarak işe başladım. Önce turistik süs eşyası üreten bir yerde sonra da bir matbaada çalıştım. Bunların hepsi 6-7 ay kadar sürdü. Bir istikbal görmediğim için ayrıldım. En son trikoda karar kıldım. İlk geldiğimde bir kaç ay amcamla kaldım ama sonra bekar odasına çıktım. Uzun süre de bekar odalarında yaşadım. İlk triko işimde 2.5 lira haftalık alıyordum. Haftalıklarımı biriktirdim.’

9 YIL SONRA PATRON: Triko alanında 9 yıl tecrübe kazandıktan sonra kendi işini kuran Özel ‘Bir cuma günü saat 09.30’du. 20 Haziran 1969... Hiç unutmadım’ diyor. 2 bin 500 lira sermaye ve 1 makine ile kendi işine sahip olan Özel, ‘Yeşildirek’te kendi işime başladığımda piyasada çok iyi bir trikocu olarak biliniyordum. 1980 yılına kadar 11 yıl fason üretim yaptım. 1980’de Sabri Özel’i kurdum. Fason üretimi bıraktım. Kendi markamı yarattım’ diye konuşuyor.

TÜRKÜM İSMİM TÜRKÇE: Yolun en başında büyük hedefler koyduğunu anlatan Özel şöyle devam ediyor: ‘İsmi çok alaturka bulanlar oldu. İlk yıllarda ürünlerimizi satmak isteyen bazı mağazalar etiketleri bile sökmek istedi. İzin vermedim. Ben Türküm ismim Türkçe. Adımı George, Enrico yapamam. Adımdan kompleks duymam. Niye bir İtalyan’ın, İngiliz’in, Fransız’ın ismi marka oluyor da Türk’ünki olmuyor! O alaturka bulunan isim bugün Türkiye’de 585 noktada satılıyor, dev bir tesiste ürettiklerinin yüzde 30-40’ını da ihraç ediyor, 800 kişiye istihdam sağlıyor.’

Ciro hedefim 50, ihracat hedefim 13 milyon dolar

TOWN Center, Fly Inn, Laleli, Erenköy, Gaziantep, Konya ve Erzurum olmak üzere Türkiye’de 12 mağazaları olduğunu anlatan Sabri Özel, şunları söyledi: ‘6’sı Moskova’da, 1’er tane Kiev, Odesa, Çek Cumhuriyeti’nde ve kalanı İngiltere, Hollanda’da kornerlar olmak üzere yurt dışında toplam 12 mağazamız var. 2005 ihracat hedefimiz 10, ciro hedefimizse 50 milyon dolar. 2006’da 13 milyon dolar ihracat hedefliyoruz. Şu anda ürünlerimizi 12 ülkeye ihraç ediyoruz. 2007’ye kadar Türkiye’de mağaza sayısını 60’a çıkaracağız. Avrupa başta olmak üzere çevre ülkelerde 30 mağazaya ulaşmayı planlıyoruz.’

Üretimde kadın-erkek yüzde 50-50 olacak

SABRİ Özel, şu anda yüzde 70 erkek yüzde 30 oranında kadın kıyafetleri ürettiklerini belirterek, ‘Bunu yakın zamanda yüzde 50-50 ile dengelemek istiyoruz. Yılda 600 bin adet triko, 70 bin takım elbise, 140 bin pantolon, 360 bin gömlek, 200 bin erkek penyesi, 150 bin kadın penyesi ve yeni girdiğimiz kadın konfeksiyonda 40 bin adet üretim kapasitesine sahibiz’ diye konuşuyor.

Bu topraklarda yetiştim Türkiye’ye yatırım yaparım

SON yıllarda yerli sermayenin yurt dışı yatırımlara yönelmesini eleştiren Sabri Özel şunları söylüyor: ‘Ben bu topraklarda yetiştim sadece bu topraklara yatırım yaparım. Bulgaristan’da yatırım yapmamız için öneriler gelmişti. Kabul etmedik. Bizim üretimimizde ithalat oranı yüzde 5’i geçmez. Fiyatı makul olan aynı ürün burada üretiliyorsa neden ithal edilsin! Bireysel çıkarlar yüzünden ülke menfaati gözardı ediliyor.’

Fabrikayı 30 milyon dolara kurdu, dev mağaza geliyor

HALKALI’ya 30 milyon dolarlık yatırımla 1998’de 26 bin metrekarelik tesis kurduklarını kaydeden Özel, çok fazla eleman değişikliği yamadıklarını, 33 yıldır birlikte çalıştığı arkadaşları olduğunu söylüyor. Özel, Halkalı’daki Sabri Özel binasının yanına 2007 sonun kadar 2 bin metrekare büyüklükte içinde kafeteryası, restoranı olan bir mağaza inşa edeceklerini de belirtiyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız