SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Albay'a 'Katliam' Sorgusu..

A- A+ PAYLAŞ

KAYNAK: Star Gazetesi

ETÖ savcıları, Zirve Yayınevi katliamı davasında azmettirici olarak suçlanan Malatya eski Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Ülger ile Uzman Çavuş Çolak’ı gözaltına aldırdı.

ETÖ soruşturmasından dün yapılan iki şok gözaltıyla, Ergenekon ile üç misyonerin katledildiği Malatya Zirve Yayınevi katliamı arasında ilk somut bağlantı kuruldu. Katliamda ‘azmettirici’ olduğu iddia edilen dönemin Malatya İl Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Mehmet Ülger Ankara’da o dönem Jandarma Alay Komutanlığı’nda görevli istihbaratçı uzman çavuş Mehmet Çolak Diyarbakır’da ETÖ soruşturması kapsamında gözaltına alınarak İstanbul’a getirildi.

YENİ İHBAR MEKTUBU GELDİ

DAHA önce Misyoner katliamı dava dosyasını isteyen ETÖ savcılarına, içinde çok ciddi iddialar içeren ihbar mektubu ve belgeler gönderildiği belirtildi. Savcıların bu mektup ve belgeler doğrultusunda önceki gün Ülger ve Çolak için İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nden gözaltı kararı çıkarttıkları öğrenildi. Dün sabah saatlerinde Ankara ve Diyarbakır’da gözaltına alınan Ülger ve Çolak, İstanbul’a getirilerek İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlar Şubesi’nde sorguya alındılar. Ülger ve Çolak’ın buradaki sorgularının ardından Ergenekon savcılarınca sorgulanacakları öğrenildi.

TANIK OLARAK DİNLENECEKTİ

ALİ A. isimli vadandaş, Zirve Yayınevi Davasını yürüten savcıya gönderdiği ihbar mektubunda, Albay Mehmet Ülger’in İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Ruhi Babat’ın yönlendirmeleri ile üniversite karakol komutanı astsubay Halil İşler aracılığı ile bu cinayetler için Emre Günaydın’ı azmettirdiğini ileri sürüyordu. Katliam davasına Bakan Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi 20 Şubat 2009 tarihli duruşmada Albay Ülger ile Uzman Çavuş Çolak’ın da aralarında bulunduğu çoğu jandarma görevlisi 10 kişinin ‘tanık’ olarak dinlenmesine karar vermişti.

Zirve Yayınevi katiamı davasının müdahil avukatlarından Erdal Doğan, ‘Emekli Albay Mehmet Ülger’in gözaltına alınmasıyla katliamın aydınlatılması için çok önemli bir adım atıldı. Soruşturmanın başında gelen ihbar mektubunda, cinayet öncesi sanıklar ile Albay Ülger’in de aralarında bulunduğu bazı kişilerin sürekli birlikte oldukları ve plan yaptıkları iddia edilmişti. Savcılık, mektubu Askeri Savcılığa aktardı. Fakat Askeri 2. Ordu Komutanlığı Hukuk Müşavirliği ihbar mektubunun altında adres olmadığı için bu ciddi iddiaları inceleme gereği dahi görmemişti’ diye konuştu.

ALBAY’I KİMLER KORUDU?

MÜDAHİL avukatlardan Hatice Çobanoğlu ise düne kadar Ülger’e dokunulamadığına dikkat çekerek ‘Savcılığa gelen ihbar mektubunda, Ülger’in azmettirici olduğu öne sürülmüş ancak o dönem muvazzaf subay olan Ülger için Askeri savcılık soruşturmaya gerek görmemişti’ dedi. Avukat Çobanoğlu, emekli Albay Ülger’in gözaltına alınmasının katliam ile Ergnekon’un bağlantısını daha da güçlendirdiğini belirtti. İki avukatın açıklamaları, ‘Ülger’i o dönemde kim korudu’ sorusunu akıllara getirdi.

Jandarmayı 200 kez aradı

MALATYA katilamının ardından azmettirici olduğu iddiaları ortaya atılan Ruhi Babat’ın telefon görüşme kayıtlarında Malatya İl Jandarma Alay Komutanlığı’nı yüzlerce kez aradığı tespit edilmişti. Kayıtlara göre Babat, Malatya İl Jandarma Alay Komutanlığı adresinde görünen telefonlarla 200’ü aşkın görüşme yaptı. Babat’ın ayrıca Malatya Jandarma İstihbarat’a kayıtlı telefonlar ile Adem Türk, Mehmet Çolak, Haydar Yeşil isimli jandarma mensuplarıyla çok sayıda görüşme yaptığı belirlendi. Bazı polislerle de sık görüştüğü belirlenen Babat’ın, Çolak’la yaptığı görüşmeler dikkat çekti.

EMEKLİ Albay Ülger ile katliam sanığı Günaydın arasındaki bağlantıyı sağladığı iddia edilen ‘Şeyhmus’ kod adlı Uzman Çavuş Çolak, ETÖ tutuklusu Dicle Üniversitesi öğretim görevlisi Abdurrahim Doğru’yla bağlantısıyla öne çıkmıştı. Teknik takipteki Doğru’nun, Çolak ile üniversitedeki rektörlük seçimlerine müdahale ettiği iddia edilmişti. Doğru ifadesinde ‘Bana kendini Şeyhmus Yüzbaşı olarak tanıttı. Adının Mehmet Çolak, görevinin uzman çavuş olduğunu burada öğrendim’ demişti.

Veli Küçük’le bağlantı iddiası

Ağustos 2008’deki Yüksek Askeri Şura’da terfi ettirilmeyerek emekliye ayrılan Albay Mehmet Ülger’in Veli Küçük’le de bağlantısı olduğu öne sürüldü. Avukat Erdal Doğan ‘Memhmet Ülger’in Azerbeycan darbesi girişiminde Veli Küçük ile adının geçtiği iddia ediliyor’ dedi.

YUKARILARI İŞARET ETTİ

EMEKLİ Albay Ülger’in Ankara Emniyetindeki ilk ifadesinde yasadışı herhangi bir eyleme karışmadığını söyleyerek Mehmet Çolak’ın bazı konularda doğrudan kendisinden daha üst makamlardan emir almış olabileceğini söylediği öğrenildi. Ülgen, Çolak’ı yasa dışı faaliyetlere bulaşmaması için uyardığını da söyledi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız