SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Aldatmaca Malatya'da da Var"

0
Güncellendi - 2015-12-28 00:25:28
A- A+ PAYLAŞ

Konut satışlarında metrekare aldatmacasının Malatya'da da görüldüğü öne sürülüyor. Konut satışlarına; ışıklıklar, galeri boşlukları (Havalandırma), bağımsız bölümün eklentileri (kömürlük-garaj) ve ortak alanların (otopark) bağımsız bölüme düşen paylar gibi alanlarda net alana dahil edilerek tüketici mağdur ediliyor. Kullanılabilir alanı 100 metrekare olan bir konut, ortak alanlar da dahil edilerek 150-170 metrekare üzerinden tüketiciye satılıyor. Şikayetlerin çoğalması üzerine bakanlık, konut satışlarında tüketiciyi koruma amacıyla yeni düzenleme yapmaya hazırlanıyor. 

İddiaya göre, özellikle İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde konut almak isteyen tüketicilerin mağdur edildiği metrekare aldatmacası Malatya'da da görülüyor. Örneğin, kullanılabilir 500 metrekarelik bir alana sahip proje, 600 metrekare brüt alan olarak satışa çıkarılırken, tüketiciye 600 metrekare değeri üzerinden satış yapılıyor. Konu ile ilgili olarak soruları yanıtlayan Emlakçılar Odası Başkanı Ali Özgül, “Metrekare aldatmacası Malatya'ya da sıçradı. Tüketicilerimiz bu konularda maalesef bilinçsiz. Konut almak isteyen tüketicilerin uyanık olması gerekir” diyerek uyardı. 

Düzenlemenin tek başına yeterli olamayacağını savunan mimar- mühendisler, müteahhitler ile inşaat firmaları “ Aldatmacanın önüne geçilmesi için denetim mekanizmasının çok iyi çalışması gerekiyor. Bu da yetmez, tüketici bu konuda bilinçlendirilmeli. Düzenleme ancak o zaman başarılı olur” diyerek denetim mekanizması ile bilinçli tüketicilerin bilinçlendirilmesine vurgu yaptılar. 

OYSA..

Bağımsız bölüm brüt alanı; bağımsız bölümün içerisindeki duvarlar, kolonlar, sıva payları, merdiven sahanlıkları ve basamakları ile bu merdivenlerin altında kalan yerler ile sadece bağımsız bölüme ait ve bağımsız bölümün içinden doğrudan bağlantılı olan; balkonlar, çatıda, katta ve zemindeki teraslar, açık çıkmalar, çatı veya kat bahçeleri dahil kapladığı alanlardır. Bu alanlar net alana dahil edilir. 

Işıklıklar, galeri boşlukları, bağımsız bölümün eklentileri ve ortak alanların bağımsız bölüme düşen payları net alana dahil edilmez. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız