SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Alevi ve Sünni Köylülerden 'Birlik Aşuresi'

0
Güncellendi - 2016-10-21 22:59:25
Alevi ve Sünni Köylülerden 'Birlik Aşuresi'
A- A+ PAYLAŞ

Darende ilçesine bağlı Yeniköy Mahallesi (köyü)'nde Alevi ve Sünni vatandaşlar, Muharrem ayı dolayısıyla evlerinden topladıkları malzemelerle, mahalle meydanında kurulan kazanlarda aşure pişirerek, Birlik Aşuresi geleneğini yaşatıyor.

İlçe kırsalındaki Yeniköy Mahallesi'nde gelenek haline getirilen Birlik Aşuresi etkinliğine Kaymakam Ali Türk, İlçe Müftüsü Ahmet Varol, Adalet ve Kalkınma Partisi İlçe Başkanı Süleyman Şimşek, kurum yetkilileri, muhtarlar ve yöre halkı katıldı. Mahalle sakinlerinin birliktelik örneği sergilediği etkinlikte, Alevi ve Sünni vatandaşlar hep birlikte evlerinden topladıkları malzemelerle meydanda kurulan kazanda aşure pişirdi.

Hazırlanan aşureler, etkinliğe katılanların yanı sıra civar okullardaki öğrencilere, yoldan geçen vatandaşlara ve komşu mahallelere de dağıtıldı.

Kazanının başına geçerek vatandaşlara aşure ikram eden Kaymakam Türk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllardır Alevi ve Sünni vatandaşların beraber yürüttüğü bu kıymetli geleneğin ülke genelinde yaygınlaşması gerektiğini söyledi.

Aşure etkinliğinin Ehl-i Beyt sevgisinin aslında ortak olduğunun da bir göstergesi olduğunu belirten Türk, "Bu etkinliğin hem ülkemiz hem de Darende yöresi adına çok önemli bir değeri var. Buradaki aşure etkinliği Ehl-i Beyt sevgisinin aslında ortak olduğunun bir göstergesidir. Alevi ve Sünni vatandaşlarımızın beraber yürüttüğü Yeniköy Mahallesi’ndeki aşure etkinliğinin Türkiye'de nadir olduğunu düşüncesindeyim. Alevi ve Sünni vatandaşlarımız beraber yürüttüğünden çok kıymetli bir yönü var. Bu tür birlik ve beraberliğimizi ön plana çıkaran etkinliklere ülkemizde de yaygınlaşacağına inanıyorum. Bu etkinlikte emeği geçen tüm vatandaşlarıma teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Mahalle Muhtarı Ali Rıza Demirdağ da Alevi ve Sünnilerin ortaklaşa yaşadığı mahallelerinde herkesin kardeşlik duygularıyla huzur içerisinde hayatını sürdürdüğünü anlattı.

Aşurenin köydeki bütün evlerden toplanan malzemelerle yapıldığını vurgulayan Demirdağ, "Yüzyıllardır aynı köyde kardeşçe komşuluk yapıyoruz. Biriz, beraberiz. Birlik aşuresi kardeşliğimizi daha da pekiştiriyor ve örnek bir tablo sergilediğimizi adeta haykırıyor." dedi.

AA

aşure1

aşure2

aşure

aşure5

aşure6

aşure3

aşure4

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • Şakir (7 yıl önce)
    İnsanları ,mezhepleri için dışlamamak lazım.Ama inanmıyan ;inanana,inanan da inanmıyana saygı göstermelidir.Bu çerçevede düşmanların gazına gelmemek esas meseledir.Herkesten Allah razı olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Uur (7 yıl önce)
    Bu topraklar hepimizin bizler birlik olursak ülkemize kimse kafa tutamaz.
    0
    0
    Yanıtla
  • ramazan dogan (7 yıl önce)
    Benim için Müslüman olmak Allaha inanmak kurana inanmak Allahın elçisi Hz.Muhammedin ummeti olmak yeterlidir insanları suçu bucu diye sınıflandırmaya anlam veremiyorum .
    0
    0
    Yanıtla
  • OZAN (7 yıl önce)
    Siyasilere ve sosyal medyada kışkırtıcı paylaşımlara kanıp bir birimizi kırmayalım.
    0
    0
    Yanıtla