SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Alıç Çalıştayı Yapıldı

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:18:50
Alıç Çalıştayı Yapıldı
A- A+ PAYLAŞ

 İnönü Üniversitesi (İ.Ü.) Rektörlüğü ve Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü işbirliğiyle, Türkiye’de ve Malatya yöresindeki alıç ve üretiminin mevcut durumunun saptanması, alıç bitkisinin ve ürünlerinin tıbbi ve aromatik kullanımının yanı sıra peyzaj uygulamalarında kullanım olanaklarının araştırılması için 1. Alıç Çalıştayı düzenlendi. 

Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen çalıştaya; Vali Yardımcısı Latif Memiş, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, Orman Genel Müdürlüğü Odun Dışı Ürünleri Dairesi Başkanı Suat Şanal, Elazığ Orman Bölge Müdürü Ata Kahya, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Kavuk, çeşitli üniversitelerin öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Orman Genel Müdürlüğü Odun Dışı Ürünleri Dairesi Başkanı Suat Şanal, "Gelişmiş ülkeler her şeyden çok fonksiyonlu olarak faydalanıyor. Türkiye'de de bunun yapılması gerekiyor. Her üründe olduğu gibi alıç meyvesinde de çok fonksiyonlu yararlanmaya geçilmesi lazım. Orman Genel Müdürlüğü olarak her ile bir proje düzenliyoruz. Malatya'nın projesi ise alıç olacak. Alıç deyince herkesin aklına meyve gelir. Bugün dünyada alıcın yaprağıyla çiçekleri son derece değerlidir. Meyvesi onun yanında hiçbir şey değil. Özellikle kalp hastalıklarında yapılan deneyler sonucunda son derece olumlu sonuçlar vermiştir. En son bin 476 hasta üzerinde yapılan deneylerde, kimyasal ilaçlara göre alıç ekstrasının çok daha olumlu sonuçlar verdiği görülmüştür. Hatta kimyasal ilaçların diğer organlara yan etkisi varken, alıç ekstralarının diğer organları da olumlu etkilediği belirlenmiştir" ifadelerini kullandı.

Elazığ Orman Bölge Müdürü Ata Kahya da, "Yaptığımız arazi çalışmalarında bölgede doğal olarak alıç meyvesinin yetiştiğini gördük. Malatya'da alıcın doğal olarak geniş bir yayılım gösterdiğini, Hekimhan ve Arapgir ilçeleri başta olmak üzere Malatya'da 21 bin dekarlık bir alanda bu yıl alıç ağaçlandırmasını hedefliyoruz" dedi.

Çalıştayda alıç ve alıç üretimi, sorunlar ve çözüm önerilerini Prof. Dr. Mehmet Nuri Nas, alıç bitkisi ve meyvesinin farmakolojik olarak kullanımı ve önerilerini Prof. Dr. Neriman Özhatay ve alıç türlerinin peyzaj uygulamalarında kullanımı ve önerilerini ise Prof. Dr. Mustafa Var anlattı.

Bu arada, çalıştay sonrasında kampüs içerisinde alıç fidanı dikildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız