SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Alıç Ormanları Kurulacak

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:24:33
Alıç Ormanları Kurulacak
A- A+ PAYLAŞ

Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından Malatya’nın Alıç İli ilan edildiği, bu kapsamda Alıç ormanları kurulmaya başlandığı ifade edildi. 

Orman İşletme Müdürü Ramazan Karaca, Malatya’daki alıç üretimi çalışmaları hakkında bilgi verirken, Orköy kapsamsında alıç üretimi yapan üreticilere destek de verileceğini söyledi.

Karaca, alıç üretimi çalışmasıyla ilgili şu bilgileri verdi: 

“3 bin adet aşı kalemi alınarak köklendirilmiştir. Türkiye’de ilk defa Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü ve Malatya Orman İşletme Müdürlüğü öncülüğünde Malatya İnönü Üniversitesinde gerçekleştirilen alıç çalıştayında, alıcın farmokolojik, peyzaj ve üretim seminerleri verilmiş olup Malatya alıç şehri seçilmiştir,

İlimizde 2 bin 100 Ha alanda alıç ile ağaçlandırma çalışması yapılacaktır. Arapgir İlçesinde bin 500 Ha ve Hekimhan İlçesinde 600 Ha olmak üzere alıç ormanı oluşturulacaktır. Bu ormanlar orman köylülerine işletmemiz tarafından protokolle teslim edilecektir ve bu sayede kırsal kesimde yaşayan halkımıza sosyo-ekonomik yönden katkı sağlanacaktır.”

Dünyada ve Türkiye’de nesli tehdit altında olan alıcın Malatya’da koruma altına alındığını bildiren Karaca, “2012 yılında toplanılan 1.5 ton alıç tohumu toplanıp fidanlıklarda fidan üretimine başlanmıştır. Ayrıca meşe, mahlep, Ahlat, iğde, menengiç, dut olmak üzere diğer meyveli türlerden toplam 1 milyon 650 b in750 adet fidan 2012 yılında toprakla buluşturulmuştur ” dedi.

Menengiç ve Antep Fıstığı üretimi konusunda da bilgi veren Karaca, “Hekimhan İlçesi Girmana Beldesi Girmana Kanyonu’nda 4 bin 450 adet menengiç ağacına Antep Fıstığı aşılandı. 3 bin adet aşı kalem alınarak köklendirildi. Türkiye genelinde aşılamada başarı yüzde 20’dir. Biz bu bölgede başarıyı yakaladık, ama meyve doluluğunu da yakalarsak, yaygınlaştıracağız.

Arapgir, Pütürge, Ahlat ve alıç fidanlarını ormanlarımıza dikerek, arıcılara da yardımcı olacağız” şeklinde konuştu.

Alıç meyvesinin yararları özetle şöyle belirtildi: “Alıç kalp, damar sağlığı için değerli bir destektir. Kalp krizi tehlikesini engeller. Alıç tansiyon düşürücü etkisiyle de bilinmektedir. Bundan dolayı ilaç ve kimya sanayinde kullanımı olan şifalı bir bitkidir.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız