SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Alkollü Sürücü Engelleyicisi

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da öğrenciler tarafından alkollü sürücülerin kullanmak istediği aracın çalışmasını engelleyen Alko-Kontak adlı bir cihaz geliştirildi.

Malatya Şehit Kemal Özalper Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nde eğitim gören 3 öğrenci, danışman öğretmenleriyle birlikte alkollüyken direksiyon başına geçen sürücülere yönelik bir cihaz geliştirdi. Alko-Kontak adı verilen cihazla alkollü sürücünün direksiyon başına geçmesi halinde aracın çalışması engellendi.

Malatya Şehit Kemal Özalper Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nden Burak Karakol, Okan Satılmış ve İbrahim Orhan adlı öğrencilerin öğretmenleri Nihat Mete'nin danışmanlığında sürdürdükleri Alko-Kontak adlı proje, Milli Eğitim Bakanlığı'nın proje yarışmasında il birincisi olduktan sonra bölge birincisi de olarak Türkiye finalinde yarışmaya hak kazandı.

Projenin danışman öğretmeni Nihat Mete, cihazın takıldığı aracın ancak alkolsüz sürücü tarafından çalışabileceğini söyledi. Marşa bağlı olan cihaza üflendiği zaman eğer sürücü alkollü değilse, "Aracınız kullanıma hazır" ikazını vererek, kontağın çevrilmesini açıyor. Eğer sürücü alkollü ise, cihaz "Yasal promil sınırını aştınız. Alkollü olarak bu aracı kullanamazsınız" uyarısını vererek, kontak kilitleniyor. Sürücünün aracını çalıştırabilmesi için, mutlaka öncelikle cihaza üfleyerek, alkol testinden
geçmesi gerekiyor. Sürücü alkollü çıktığı zaman araç çalışmıyor.

Öğrenciler ise projedeki temel amacın alkollü olarak araç kullanımını engellemek olduğunu söyledi.

Öğrenciler, "Artık alkollü sürücüler araç kullanamayacaktır" dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız