SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Alman Kredisi Çalık Grubu'na!.

A- A+ PAYLAŞ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, geçtiğimiz hafta Makedonya gezisi dönüşünde, bazı Alman vakıflarının bölücü örgüte yardım ettikleri ve bunu CHP ile BDP'li bazı belediyeler aracılığıyla yaptığına ilişkin sözleri ve bu sözlere CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun tepki göstermesinin ardından, Alman Vakıf ve kredi kuruluşları ile ilgili tartışmalar başladı. Başbakanın kastettiği kredi kuruluşlarından biri olduğu belirtilen Alman kökenli KfW'nin Malatya Atıksu Arıtma Tesisi'nin finansmanını da sağladığı belirtilirken, bu tesisin aralarında Çalık grubunun da bulunduğu bir konsorsiyum tarafından inşa edilmiş olması akıllara geldi.
 
Başbakanın geçtiğimiz haftaki sözlerine CHP'den büyük çapta tepki gelmesine karşın, Milliyet Gazetesi'nin yazarlarından Aslı Aydıntaşbaş bu konuyu ele aldığı 3 Ekim Pazartesi günkü yazısında, Alman orijinli vakıf ve kredi kuruluşlarını ve bunlar arasında bulunan Alman kalkınma bankalarından KfW'yi de yazarak, "..Makedonya'da uçakta olan gazeteciler Erdoğan'a 'Hangi vakfı kast  ediyorsunuz?' diye sorduklarında 'Gazetecisiniz, araştırın' yanıtını almış. Dün soruşturduğumuzda Erdoğan'ın hedefinde aslında tam olarak vakıf değil Türkiye'de neredeyse 50 yıldır faaliyet gösteren Alman yatırım ajansı GTZ ve onunla ortak çalışan Alman kalkınma bankası KfW olabileceği cevabını aldık... Alman hükümeti ve KfW, 1980-2006 yılları arasında İstanbul ve Ankara dahil, Türkiye'nin çeşitli illerinde alt yapı, su arıtma ve kanalizasyon projeleri için 780 milyon Euro kredi ve hibe desteği sağladı. Ama faaliyetleri ne Diyarbakır ne de CHP’li belediyelerle sınırlı. Başbakan’ın “CHP ve BDP’li belediyelere fon” akıtmakla suçladığı KfW Diyarbakır dışında Kayseri, Tarsus, Malatya, Fethiye, Sivas, Batman, Van ve başka illerde çevre ve altyapı projelerine finans sağlıyor.
 
KfW finansmanıyla Diyarbakır Belediyesi ile yapılan proje ise, kentin çehresini değiştiren kredi ve hibelerden oluşan 45 milyon Euro’luk kanalizasyon ve katık arıtma tesisi projesi.
 
Erdoğan, Makedonya’da beraberindeki gazetecilere “Kredi sözleşmesi yapıyor bu vakıf. Bununla da kalmayıp hangi müteahite vereceği konusunda işaret veriyor. Kanalizasyon işi yapıyor” iddiasında bulunarak bu konuda şikayetini Alman hükümetine bildirdiğini söylemiş." dedikten sonra belirttiği, bu krediden yararlanan yerler arasında Malatya'yı da saydı.
 
Söz konusu KfW şirketinin; Malatya'da, MHP'li belediye başkanı Mehmet Yaşar Çerçi döneminde yapımına başlanan ve tamamlanan Atıksu Arıtma Tesisi için 22 milyon euro kredi sağladığı, bu krediyle tesisi Türk firmaları olan Sistem Yapı ve GAP İnşaat ile Alman orijinli Nurgibamak şirketlerinin oluşturduğu 3'lü konsorsiyumun yaptığı biliniyor. Söz konusu şirketlerden GAP İnşaat, şimdi Erdoğan'a çok yakın olduğu bilinen Çalık Grubu'nun bünyesindeki bir şirket. 
 
Bu arada, Başbakan Erdoğan da Güney Afrika ziyareti öncesi havaalanında bir soru üzerine yaptığı açıklamada, konuya ilişkin sözlerinin kendi söylediği gibi kamuoyuna yansıtılmadığını, bazı "cımbızlamalar" yapıldığını söyledi. Erdoğan, "Konunun aslı: Bu söylenen vakıflar benim konuşmamla da gündeme gelmedi. Aslında Türkiye'de bu konu daha önce, medya vasıtasıyla gündeme gelmiş konulardır. Alman vakıflarının ki uzun zamandır Türkiye'de ne yazık ki buna benzer bazı girişimleri olmuştur. Hatta ana muhalefet partisine bu şekilde yardım konusu tartışma konusu da olmuştur, tartışılmıştır, medyada bu yayımlanmıştır. Fakat tabii o gündür bugündür bu iş üzerine gidilmediği için belki belli noktada kalmıştır. Şu anda ana muhalefet partisi lideri kendi belediyelerini bir araştırsın. 'Sizin hanginiz Alman vakıflarından herhangi biriyle bir kredi görüşmesi içindesin diye bir sorsun'. Bunlar ufak belde belediyesi de değil, ilçe belediyesi de değil, bir araştırırsa, bak ben bu kadarını kenara koyuyorum. Çalışma zeminini daha da daralttım. Ama, özel bir konuda bir bilgi isterse lütfederler, kendisiyle bunu da ayrıca görüşürüz. Onu da medya aracılığıyla yapmamıza gerek yok. O zaman kendilerine çok daha farklı bir şekilde yardımcı oluruz. Kapıya koyup koyummaması o kendi bileceği bir iştir." dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız