SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Almanya'da 'Dönerin Babası Malatyalı Kadir'

0
Güncellendi - 2017-02-16 04:04:23
Almanya'da 'Dönerin Babası Malatyalı Kadir'
A- A+ PAYLAŞ

56 yıl önce Malatya'dan Almanya'ya işçi olarak giden Malatyalı Kadir Numan'ın Almanya'da 'dönerin babası' olarak anıldığı, bu ülkede ilk kez ekmek arası döneri 1972 yılında Numan'ın sattığı belirtiliyor.

Hürriyet Gazetesi'nde BBC Türkçe kaynak gösterilerek "Almanların En Çok Sevdiği Fast Food: Döner" başlığıyla yayınlanan haberde, 82 milyonluk Almanya'da günde iki milyon döner kebabın tütekildiği belirtilerek şöyle devam edildi:

"..BERLİN'DE DÖNERİN BABASI: KADİR NUMAN

Almanya'da ekmek arası dönerin kökeni 50 yıl öncesine, Kadir Numan ve Mehmet Aygün adlı Berlin'deki iki göçmen işçiye dayandırılıyor. İkinci Dünya Savaşı Sonrası Batı Alman ekonomisini canlandırmak için Doğu ve Güney Avrupa'dan çok Döneri Almanya'ya ilk kimin getirdiği konusu tartışmalı, fakat Avrupa Türk Döner İmalatçıları Derneği (ATDiD) resmi olarak Numan'a vermiş bu unvanı.

Dernek sözcüsü Gürsel Ülber, Batı Berlin'de ilk döneri 1972'de Numan'ın sattığını söylüyor. Fakat her ikisi de normalde pirinç pilavı üzerinde ve salata ile servis edilen döneri, Almanların ayaküstü yiyeceği şekilde ekmek arasında ilk satışa çıkaran kişinin kendileri olduğunu iddia ediyor..."

Haberde, Almanya'ya döneri tanıtan ve 2013 yılında vefat eden Kadir Numan ise şöyle anlatıldı:

"...KADİR NUMAN KİMDİR?

1961’de Berlin’e gelen Malatyalı Kadir Numan, işçi olarak çalıştı. Sonra Türkiye’ye döndü. Ticarete atıldı. Ama kendi deyişiyle Almanya sevdasından kurtulamayarak yeniden Berlin’e döndü. Sokakta dondurma bile sattı. Sonra 1972’de şehrin merkezindeki Zoo Ana Tren İstasyonu yakınlarındaki Hardenberg Strasse’de açtığı City Grill adlı büfeyle dönercilik işine girişti. Döner dükkanları açtı. Numan’ın Almanya’yla tanıştırıdğı döner öyle tuttu ve sevildi ki zaman içinde ülkenin en önemli yiyeceklerinden biri haline geldi. Kadir Nurman, hep ilklerin ve girişimlerin adamı oldu. 1982’de Hürriyet Gazetesi’ne de yine bu girişimci kişiliği ile “Malatyalı Kadir Almanya’da Mark milyoneri oldu” başlığı altında haber oldu. Eski Avrupa Türk Döner İmalatçıları Birliği başkanlarından Hanifi Aydın, “Tüm yan sektörlerle birlikte döner sayesinde ülkede bir milyonun üzerinde istihdam sağlanıyor. Bu da bir şekilde Kadir Numan sayesinde oldu” dedi. Numan 2013 yılında yaşamını yitirmişti."

Haberin tamamını, hurriyet.com.tr'ye aşağıdaki adresten ulaşarak okuyabilirsiniz:

http://www.hurriyet.com.tr/almanlarin-en-cok-sevdigi-fast-food-doner-40366932

KAYNAK: hurriyet.com.tr

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • carl altan (1 yıl önce)
    sayin emserim kutluyorum seni..
    0
    0
    Yanıtla
  • Turgut ÖZMÜŞ (7 yıl önce)
    Helal olsun,
    0
    0
    Yanıtla