SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Almanya'daki Malatyalı Milletvekili

A- A+ PAYLAŞ

Memet Kılıç, “Almanya’nın ilk Malatyalı milletvekiliyim”
Birlik 90/Yeşiller Partisi Federal Meclis Grubu Uyum Politikaları Sözcüsü Memet Kılıç, Avrupa Malatyalılar Sosyal ve Yardımlaşma Derneğine yaptığı ziyarette çocukların eğitimine önem verilmesi çağrısında bulundu. Dernek Başkanı Murat Alabaş da derneğin kuruluşu ve sonrasındaki süreçte yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Malatya’nın Arguvan ilçesinin Karahöyük köyünden olduğunu söyleyen Kılıç, kısaca Almanya’ya gelişi ve buradaki çalışmaları hakkında bilgi verdikten sonra, “İlk kez 1994’te Heidelberg’de Yabancılar Meclisi’ne seçilerek siyasi hayatıma adım attım. 1998’de Yeşillere üye olarak da çalışmalarımı bir parti çatısı altında sürdürdüm. Şimdi de Almanya’nın ilk Malatyalı milletvekiliyim.”dedi.

Almanya’da sorunlar konuşulurken hep diğer tarafa bakma gibi bir yere gidildiğine dikkat çeken Kılıç, “Ancak bizim kendimize de bakmamız lazım. Bizim de eksikliklerimiz var. En önemli eksikliğimiz ise çocuklarımızın eğitimine verdiğimiz değerin ve çalışmanın az olması. Ben hiçbir zaman kendimi toplumun dışında tutmadım. Bu toplumda bir eksiklik varsa bu benim de eksikliğimdir.”dedi.

Almanya’da eğitimdeki üçlü sistemin çocukları yıprattığını ve bunun da özellikle de çocuklarımızın zararına olduğunu ifade eden Kılıç, “Tabi ki burada önyargılar var, sıkıntılar var doğru. Bizim eksikliğimiz nerede? Çocuklarımızın eğitimine verdiğimiz önem de bizim en büyük eksiğimiz. Peki, bunu nasıl aşarız? Bazı anne babalar diyor ki ‘Bizim zaten doğru dürüst eğitimimiz yok.’ Bu bir gerekçe değil. Tabi ki biz babamızı okuryazar gördük, bu bir etkidir çocuk için. Demek ki diğer babalar da çocukları için okumalı yazmalılar bazen ya da okuyormuş gibi yapmalılar. Ben diyorum ki babalara, ‘Siz okumak istemeyebilirsiniz, zorunuza gidebilir. Çocuğunuzun geleceğini değiştirmek istiyorsanız televizyonu kapatacaksınız, elinize bir kitap alacaksınız, ters de tutabilirsiniz. En azından okuyormuş gibi yapın. Çocuğunuz uyumadan önce de ona kitap okuyun.’ Bunlar çocuğa çok şey katar.”dedi. Bilmesek dahi çocuklarımıza okuma aşkını verebileceğimizi söyleyen Kılıç, bunun en önemli görevlerimizden birisi olduğunu söyledi.

Almanya’nın en büyük zenginliğinin yetişmiş eleman olduğuna dikkat çeken Kılıç, “Çocuklarımızın ufkunu sınırlandırmamalıyız. Bir kişinin iki üniversite bitirip işsiz kalması söz konusu olabilir nacak iyi bir eğitim maddi yoksulluktan kurtarmasa bile kültürel yoksulluktan kurtarabilir.”dedi.

Çifte vatandaşlık konusunda sürekli sorunlar yaşandığını anlatan Kılıç, Alman vatandaşlığına geçişte de sürekli yeni şartlar ve zorlaştırmalar yapıldığını anlattı. Opsiyon Modeli olarak bilinen ve Almanya’da doğup doğuştan Alman vatandaşı da olan kişilerin 18-23 yaş arasında iki vatandaşlıktan birini seçme konusunu meclise taşıdığını ifade eden Kılıç, bu konuda bir yasa tasarısını meclise getirdiğini söyledi. 28 Ağustos 2007’de yürürlüğe giren yeni Vatandaşlık Yasası’na da eleştiriler getiren Kılıç, “Şimdi hedef çok kişiyi değil sadece istediklerini vatandaşlığa almayı hedefliyor. Bu tarihten itibaren AB üyesi ülkelerin hepsinin vatandaşlarına çifte vatandaşlık hakkı verildi ve buralardan Alman vatandaşlığına geçenlerin yarıdan fazlası bu hakkı kullanıyor. Çok vatandaşlılık artık bir istisna olmaktan çıkıyor, kural haline geliyor. Bir hukukçu olarak çok vatandaşlığın illa zorlanması desteklenmesinden yana değilim. Ancak bunu kişilerin özgür iradesine bırakmak gerekir.”dedi. Kılıç, çifte vatandaşlık talebinin tekrar gündeme getirilmesi gerektiğini söyledi. Kılıç, mecliste AB üyesi olmayan ülke vatandaşlarına da yerel seçimlerde oy hakkı ve aile birleşimi konusunda çalışmalar yürüttüğünü anlattı.

FOTOĞRAFLAR: Yusuf BAL

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız