SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Alo 112!. Saat Kaç?'

A- A+ PAYLAŞ

İnsan hayatını kurtarmada birinci sırada yer alan 112 Acil Servise gelen asılsız ihbarlar, çalışanları çileden çıkartıyor

ALO 112: SAAT KAÇ?
İnsan sağlığına hizmet vermek için 24 saat çalışan 112 Acil Servis hattına gelen asılsız ihbarlar, bilinçsiz ve art niyetli insanların amacını aşan telefonlar yüzünden görevini yerine getirmekte zorlanıyor. 112 Acil Servis, eviyle sorununu anlatandan tutunda telefonunun çalışıp çalışmadığını deneyenlere ve saati soranlara kadar birçok asılsız ihbarlarla meşgul ediliyor.

TELEFONLAR KAYIT ALTINDA
23 Ana istasyonda 54 ambulansla 24 saat sağlık hizmeti veren 112 Acil Servis ile ilgili olarak Sağlık İl Müdürlüğü yetkilileri, dijital sisteme geçilmesiyle birlikte asılsız ihbarlarda önemli bir düşüş olmasına rağmen bu ihbarların devam ettiğini ve insan sağlığı noktasında dakikalarla yarışıldığını belirterek, bu nedenle gerçek ihtiyacı olan kişilere ulaşmada zorluk yaşandığını ifade etti. 112 Acil servis hizmetinin bir organizasyon hizmeti olduğunu kaydeden yetkililer, bilinçsiz insanların ‘Saat kaç?, Belediyenin asansöründe kaldım yardım edin, aracım yolda kaldı bana çekici bulun” gibi amaç dışı ihbarlarla meşgul etmeleri sırasında gerçek bir hastanın hayatını kaybedeceğini belirterek, vatandaşları bu bilinçle hareket etmeye çağırdı.

Genel olarak personel sıkıntısı da yaşandığını belirten yetkililer, 112 Acil serviste çalışan doktorların Tıpta Uzmanlık Sınavına hazırlandıkları ve sınava girdikleri dönemde personel sıkıntısının daha da had safhaya ulaştığını söylediler.

KIŞIN PALET, YAZIN LASTİK..
112 Acil servis bünyesinde hizmet veren iki adet kuvözlü palet ambulanslar ise kışın kar yağışının yoğun olduğu yerlerde hasta nakline giderken yaz aylarında ise bebek ve diğer hastaların il dışına naklinde önemli bir rol oynuyor. Paletleri çıkartılarak yaz aylarında idari işlerde kullanıldığı söylentilerine de açıklık getiren Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, söylentileri doğrulayarak “Bu doğru. Kış aylarında ambulansı paletli olarak yalnızca iki ay kullanıyoruz. Onun dışında arka kısmına hiçbir şekilde müdahalede bulunulmuyor. Yoğun bakım kuvözü bulanan bu ambulanslar, Malatya’nın neresinde ihtiyaç olursa oraya tahsis ediliyor.

Gerektiğinde kamu hastaneleri gerektiğinde özel hastanelerde bebeklerin kuvöz ihtiyacı olduğunda biz kendilerine veriyoruz. Aynı zamanda portatif olan bu kuvözler çıkartılıp herhangi bir hastanenin hizmetine sunulabiliyor. Palet yerine 4 çekerli lastik takarak il dışına hasta nakillerinde de kullanılıyor” açıklamasını yaptı.

Son yıllarda birçok yenilik ve değişime rağmen 112 Acil serviste personel sıkıntısı yaşandığını, tıpta uzmanlık sınavı nedeniyle mevcut 15 doktorun 13’ünün bir hafta boyunca il dışında kaldığını aktaran yetkililer “Bu tıpta uzmanlık sınavı doktorlarımızı oldukça meşgul eden bir konu. Sürekli kendini sınava çalışmaya şartlandırmış bir hekimin ne kadar yararlı olacağı da ayrı bir konu. Ankara merkezli bazı eğitim kurumları, eğitim seminerleri adı altında cumartesi ve Pazar günleri hekimleri bu sınava hazırlıyor. TUS sınavı nedeniyle yeterli sağlık hizmeti veremiyoruz” derken, belediyenin kaldırım, yol çalışmaları ve semt pazarları nedeniyle çoğu zaman mahallelere ulaşmada zorluk yaşandığını ve kent yöneticilerinin bu konuda hassas davranmalarını istedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız