SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Alo 174'ü Arayın!'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, her yıl 1 milyon 800 bin insanın tükettikleri gıdaların sağlıklı olmamasından kaynaklanan hastalıklardan dolayı hayatlarını kaybettiklerini, sağlıklı gıda tüketiminin önemli olduğunu, bu konuda vatandaşların 3 rakamlı 174 Alo Gıda numarasını unutmamalarını istedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından Güvenilir Gıda ve Sağlıklı Yaşam Kampanyası başlatılarak 174 Alo Gıda hattı faaliyete geçirildiğini hatırlatan Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, "Yaşam için mutlak önem arz eden gıdaya insanların ulaşması en tabii hakları olmakla birlikte, ulaşılan gıdanın güvenilir ve sağlıklı olması da o kadar insanların tabii hakkıdır. Tarladan sofraya olan üretim zincirinin en güvenli ve sağlıklı olması bugün için çok önemli bulunmaktadır. Günümüzde 1 milyar civarında insanın yeterli gıdaya ulaşamadığını biliyoruz. Öte yandan her yıl 1 milyon 800 insanın ise tükettikleri gıdaların sağlıklı olmamasından kaynaklanan hastalıklardan dolayı hayatlarını kaybettiklerini de biliyoruz" dedi.

"Gıda Yasasının 2004 yılında yürürlüğe girmesiyle birlikte, Bakanlığımızın sorumluluk alanı genişlemiştir. Diğer bir ifade ile genel olarak tarımsal üretimden sorumlu bulunan ve bu sektörün gelişmesi için çalışan Bakanlığımız, üretimden tüketime kadar olan safların hepsinde sorumluluk almış, 72 milyon vatandaşımızın sağlıklı ve güvelenilir gıdaya ulaşması ve tüketmesinden de görevli olmuştur. Gıda yasası ile birlikte bugüne kadar birçok önemli eksiklikler giderilmiştir. Üretim yerlerinin ve satış yerlerinin fiziki şartlarından, piyasaya sürülen ürünlerin ambalajlarına, bunların üzerindeki üretim bilgilerine, İşletmelerin kayıt altına alınmasına kadar birçok çalışma yapılmıştır. Ayrıca birçok ürün için, ne, nerede, nasıl, hangi şartlarda üretilecek, hangi şartlarda pazara ve tüketiciye sunulacak ürün tebliğleri çıkarılmıştır. Mesela Ekmek Tebliği çıkarılarak, ekmekle ilgili şarlar ve uyulması gereken gramajlar belirlenmiş ve uygulanmaktadır" diyen Güldal, daha sonra şunları belirtti:
"Bakanlığımız tarafından Gıda Yasasının daha etkin bir şekilde uygulanması ve güvenilir ve sağlıklı gıda için toplumun bütün kesimlerini harekete geçirmek üzere 2009 Yılı Gıda Yılı olarak ilan edilmiştir. Gıda ile ilgili bir sorunda ilk muhatap olan tüketicinin, sorunun çözümüne katkı sağlayacak imkâna çok kolaylıkla ulaşması, yani bir telefonun 3 haneli rakamını tuşlayarak ulaşması, bütün tüketicilere karşı Önemli bir sorumluluğu yerine getirmiş olacaktır. Piyasadaki tüm gıda ürünlerine karşı büyük bir gözaltı olacak, gıdalarımız 72 milyon tarafından denetlenmiş olacaktır. Bunun için Güvenilir Gıda Sağlıklı Yaşam kampanyası kapsamında 174 Alo Gıda hattı faaliyete geçirilmiştir."

Güldal, 174 Alo Gıda'nın nasıl çalıştığıyla ilgili şu bilgileri verdi:

"Herhangi bir gıda ile ilgili olumsuzluk yaşayan, izleyen bir tüketicimiz; 174 numaralı Alo Gıda hattını arayarak çıkan görevliye bildirecektir. Bildirilen tüm mesaj kayıt altına alınıp, web ortamına aktarılarak, İlimizdeki sistem sorumlusu görevliye en kısa sürede intikal edecektir. Sistem sorumlusu tarafından çıktısı alınarak Kontrol Şube Müdürlüğümüze ve oradan da konu sorumlusu tarafından sahadaki muhataba ulaşılarak gerekli inceleme veya denetim yasal olarak gerçekleştirilmiş olacaktır. İşlem sona erdikten yapılan işlemler aynı yoldan tekrar geri bildirim yapılacaktır."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız