SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Alo Kükürt' ve Yeni Kayısı Türü

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da kayısı üreticilerini bilgilendirmek amacıyla ‘Alo Kükürtleme’ bilgi hattı kuruldu. Bu arada, yeni bir kayısı türünün de tescili için çalışma yapıldığı açıklandı.

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Tahir Kalaycıoğlu (fotoğrafta ayakta olan), Meclis Başkanı Ahmet Solmaz ve yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Şelale Lokantası'nda basın toplantısı düzenledi. Kayısı hasadına yaklaşıldığını hatırlatan Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Tahir Kalaycıoğlu, "Üreticilerimiz hasat yaparken kayısılarını kurutmaya bıraktıklarında kükürt miktarına çok özen göstermeliler. Dünya standardında istenen 2 bin ppm dışına çıkılmamalı. Eğer kükürt miktarı fazla olursa ihracatta sorunlar yaşandığı gibi, ihracatçıya 6 bin YTL ceza kesiliyor"dedi.

Kurutulan kayısılarda renk kararmalarını önlemek için kükürtleme yapıldığını, ancak yanlış uygulamalar sonucu meyvelerin üzerinde kalan kükürt fazlalığının ihracatı engellediğine dikkat çeken Kalaycıoğlu, "Kayısı kurutulmaya bırakıldığında kükürt miktarına dikkat edilmelidir. 2 bin ppm'in üzerinde kükürt kullanılmamalıdır"şeklinde konuştu.

Üreticileri kükürtleme konusunda bilgilendirmek için 324 99 33 numaralı Alo Kükürtleme Bilgi Hattı kurulduğunu bildiren Kalaycıoğlu, buradan kayısı üreticilerine kükürtleme konusunda bilgi verildiğini kaydetti.
Kalaycıoğlu, kükürtleme konusunda ayrıntılı bilgileri içeren broşür ve CD de yaptırdıklarını kaydetti.

YENİ TÜR KAYISI..
Bu arada Meyvecilik Araştırma Enstitü 3 yıldır takip ettiği yeni bir kayısıyı da tescil ettirmek için çalışmalarını tamamladı. Son yıllarda özellikle sofralık üretime giden kurutmalık kayısılara olan talebin artması, buna karşın bizim kurutmalık kayısılarımızın taze tüketim piyasaları için küçük olması talebin daha da çok artmasını sınırlayan unsurlar arasındaydı.

Enstitü Müdür Yardımcısı Yüksek Ziraat Mühendisi Uğurtan Yılmaz, yaptığı doktora çalışmasına hem sofralık hem de kurutmalık özellikleriyle dikkat çeken ve Battalgazi İlçesi Alişar Köyü’nde yetişen bir kayısı da katarak 3 yıl boyunca çalışmalarını sürdürdü.

Elde edilen veriler ışığında Hacıhaliloğlu kayısısından daha iri, oda koşullarında daha uzun süre bozulmadan muhafaza edilebilen ve yola dayanımı oldukça iyi olan bu kayısı, yüksek şeker içeriği ile çok olgunlaşmadan kükürtlendiğinde iyi bir kurutmalık kayısı özelliğine de sahip. Ancak çeşidin öncelikli hedefi sofralık kayısı talebini karşılamak olacak. Kayısıya yetiştirildiği bahçenin sahibinin soyadı verildi. Yeni çeşit adayının adı “Alkaya”.

Bahçe sahibi Orhan Alkaya kendisine bu kayısıdan yaklaşık 300 ağaçlık bir bahçe kurmuş ve her yıl sofralık olarak satıyor. Orhan Bey şimdiye kadar sofralık olarak gönderdiği bu kayısıdan hiç şikayet almadığını, kayısının güzel yanak yapan, albenisi yüksek ve yola dayanım olarak Hasanbey’den daha iyi bir kayısı olduğunu ifade ediyor.

Alkaya, Malatyalı üreticilerin ilgi duyması halinde kapılarının herkese açık olacağını, kayısının Malatya ve yöresine yaygınlaşması için kendisine düşen görevin ne olursa olsun yapacağını söylüyor. Alkaya kayısısı üzerinde çalışmalarını tamamlayan Enstitü, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na tescil için başvuru hazırlıklarını tamamladı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız