SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Alt Geçide Dönülüyor..

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Çevreyolu'nun üzerinde Tevfik Temelli ve Sanayi kavşaklarına Karayolları tarafından yaptırılması planlanan köprülü üst geçit projesinde değişikliğe gidildiği, projenin "alt geçide" dönüştürülmekte olduğu bildirildi.

PROJE ELEŞTİRİLMİŞTİ..
Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından şehirlerarası araç trafiği akışını rahatlatmak Çevreyolu Adliye yanı Taştepe kavşağı ile Yeni Buğday Pazarı arasında Turgut Temelli ile Sanayi kavşaklarına yapmayı planladığı ve ihalesini gerçekleştirdiği köprülü üst geçit projesine Malatya’daki bazı meslek kuruluşları çeşitli gerekçelerle karşı çıkmışlardı.

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMOB) Malatya şubesince üst geçit projesine harcanacak kamu kaynaklarının rantabl olmayacağı, projenin uygulanacağı bölgede yeralacak mevcut binaların yol seviyesi altında kalacağı gibi gerekçelerle tepki gösterilmişti.

Türk Mimar Mühendis Odaları’na (TMMOB) bağlı Mimarlar Odası Malatya temsilciliği de “Fonksiyonel kullanıla birlik, çevresel etkileri ve sosyal sonuçları” açısından köprülü üst geçit projesine karşı çıkmış, alt geçit projesinin daha uygun olacağı ifade edilmişti.

MİMARLAR ODASI BAŞKANININ AÇIKLAMASI..
Karayolları’nın ihalesini de gerçekleştirdiği üst geçit projesinde tadilata gitmeyi ve alt geçide dönüştürmeyi kararlaştırdığı öğrenildi.

TMMOB Mimarlar Odası İl temsilciliği yönetim kurulu, konuya ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. İl Temsilcisi Abdurrahman Yavuz (fotoğrafta soldan 3.) ve yönetim kurulu üyelerinin hazır bulunduğu toplantıda,“ Bilindiği üzere Karayolları Genel Müdürlüğü’nün Çevreyolu Güzergahı Turgut Temelli (Emeksiz devamı) ve Sıtmapınarı (Sanayi) kavşaklarına yaptıracağı üst geçit projeleri Odamız ve Malatya’ya davet ettiğimiz konunun uzmanı tarafından değerlendirilmeye alınmış ve fonksiyonel kullanılabirlik, çevresel etkileri, estetik ve sosyal sonuçları açısından değerlendirilmiş ve bu konudaki “olumsuz” görüşlerimizi Malatya Belediye başkanı ve Malatya milletvekilleri ve Karayolları Bölge yetkilileri ile paylaşmıştık.

Bu süreç içerisinde bizlerin yapmış olduğu çalışmalar ve fikirlerimiz konunun ilgilileri tarafından ilgi ile değerlendirilmiş bu konudaki çekincelerimizin göz önüne alınarak belli bir aşamaya gelmesine rağmen projede revizyona gidiliyor olduğunu öğrenmiş bulunmaktayız.

Projenin üst geçit fikrinden bizlerin ve Malatya’ya davet ettiğimiz ulaştırma uzmanı İsmail Hakkı Acar’ın öngördüğü şekilde altgeçit fikrine dönüşmüş olması gerek fonksiyonel kullanılabirlik, estetik, sosyal sonuçlar ve bölgenin özellikleri açısından daha doğru bur karar olduğunu görmekteyiz. Projenin bundan sonraki aşamasında odamızın proje hakkında fikirlerinin alınmaya devam edilmesini beklemekteyiz.” dedi.

Yavuz, basın mensuplarının “ Alt geçit projesi ile kaygılarınız var mı?” sorusuna “ Elbette, çünkü Malatya için bir ulaşım ve dolaşım planlaması yapılmalıdır. İsteğimiz bundan sonraki aşamada da odamızın bulunmasıdır. Çünkü sadece ulaşım planlamaları ile sorun çözülmüyor. şehriçinde yapılan mevcut altgeçitlerin olumsuzlukları ortada. Ulaşım ve dolaşım planlamasında da öncelik toplu ulaşıma verilmelidir. Daha önce de gündeme getirmiştik METROBÜS projesinin ilimize kazandırılması gerekir.” diye yanıtladı.

BELEDİYE CEPHESİ
Konu ile ilgili olarak görüşlerini aldığımız Malatya Belediyesi teknik yetkilileri ise “Karayolları yetkililerinde de böyle bir proje değişikliği “ köprülü üst geçit ile alt geçit arasında pek bir farkın olmayacağı” gerekçesiyle oluşmuş durumda. Malatya Belediyesi olarak karayolları yetkilileri ile iki kez toplantı yaptık. Bizlerden alt geçitlerin yapılacağı bölgede bulunan alt yapı tesislerinin bilgilerini istediler. Sanıyoruz sondaj çalışmaları da devam ediyor. Büyük bir ihtimalle köprülü üst geçit yerine alt geçitlere dönülecektir” dediler.

Köprülü üst geçit projesi Ağustos ayında Malatya kamuoyunun gündemine gelmesiyle yerel bazda tartışılmaya başlanmış, Malatya’daki muhalefet üzerine milletvekilleri, belediye, karayolları ve meslek kuruluşları yetkilileri bir araya gelerek bu konuyu tartışmışlardı. Daha önce alt geçit konusunda görüş bildiren Malatya Belediyesi o toplantıda, bu kez üst geçit konusunda görüş belirtmesine karşın, projenin yaratacağı olumsuzluklar dile getirilmişti. 15 milyon YTL maliyetli ve 1050 günde tamamlanacağı belirtilen proje, üst geçit olarak ihale edilmiş, yer teslimi yapılmıştı.

Projenin üst geçitten alt geçide dönüştürülmesinde önemli bir maliyet farkı olmaması nedeniyle, müteahhit firmanın da değişikliğe olumlu baktığı ifade ediliyor.

HABER: Yaşar KARAASLAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız