SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Alt Yapı Sel Tahribatını Azalttı"

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:58:05
A- A+ PAYLAŞ

Belediye, aşırı yağışın ardından meydana gelen sel ile ilgili olarak bir açıklama yaptı. 'Sağlıklı' alt yapının, sel zararının daha da büyümesini engellediği savunuldu.

Malatya Belediyesi'nden konuya ilişkin yapılan açıklama şöyle:

"10 Haziran Pazartesi günü akşam saatlerinde ilimizde meydana gelen lokal dolu ve sağanak yağışın ardından Karagöz deresi ile İnderesi sel yataklarından merkeze doğru oluşan sel felaketi nedeniyle, şehrimizde bazı noktalarda hayat olumsuz şekilde etkilenmiştir.

Belediyemiz tarafından yapılan alt yapı çalışmaları zararın büyümesine, daha büyük bir tahribatın oluşmasına engel olmuştur. Belediyemiz tarafından döşenen yaklaşık 110 km uzunluğundaki yağmur suyu drenaj kanalları suyun önemli bir kısmının tahliyesini sağlamış, ancak Karagöz ve İnderesi civarından, dağlardan koparak gelen selin debisinin oldukça fazla olması yer yer su baskınlarına neden olmuştur. 

Belediyemizce ivedilikle oluşturulan Kriz Masası tarafından yapılan tespitler ve Belediyemiz Çağrı Merkezi üzerinden gelen ihbarlar sonucu şu ana kadar 23 Mesken, 44 işyerinde hasar oluştuğu ihbarı alınmış olup, ekiplerimiz tarafından anında müdahale edilmeye başlanmıştır. Gece 02.00 itibariyle ihbarların tamamına yakınına müdahale tamamlanmış, hasar tespit çalışmaları da dahil olmak üzere hayatın normale dönmesi için yoğun bir gayret sarfedilmiş, çalışmalar halen devam etmektedir.  

Gece saat 10.30’dan itibaren sel tahribatının neden olduğu aksaklıklar ile sel nedeniyle şehir merkezine taşınan moloz, çamur, kereste vb. atıkların temizlenmesi çalışmalarına başlanmıştır. Çalışmaların önemli bir kısmı sabah saatlerine kadar tamamlanmış, tabiri caizse sabah kalkan vatandaşlarımız sel felaketinin neden olduğu tahribatı hissetmemişlerdir.  

Kamuoyu tarafından bilinmelidir ki sel felaketinin bu kadar az hasar ile atlatılması, Belediyemizce geliştirilen alt yapı tesislerinin sıhhatli bir şekilde işlemesiyle mümkün olmuştur. Şöyle ki İnderesi ve Karagöz mevkiinden gelen sel sularının önemli bir kısmı drenaj sistemi tarafından toplanmış ve absorbe edilmiş, ancak yağış miktarının oldukça fazla olması nedeniyle selin getirdiği suyun bir kısmı fotoğraflar ve görüntülerden de görüldüğü gibi özellikle Derme kanalı ile Toki yolu ve çevresinde taşkınlara neden olmuştur.  

Görüntülerden de anlaşılacağı üzere özellikle Karagöz Deresi mevki ile Beydağı yamaçlarından gelen sel afete neden olmuştur. Hemşehrilerimizin uğradığı zarar ve ziyanın tazmini için gerekli tespitler, Belediyemiz tarafından oluşturulan iki ayrı Zarar Tespit Komisyonu tarafından yoğun bir şekilde yapılmaktadır. Gerek İçişleri Bakanlığı Afet Genel Müdürlüğü, gerekse de Belediyemizce konuya azami özen gösterilerek mağduriyetlerinin oluşması önlenecektir. 

Dünyamızda meydana gelen iklim değişiklikleri nedeniyle Türkiye’nin ve dünyanın dört bir tarafındaki yerleşim merkezlerinde yaşanan doğal afetlerden insanlar zarar görmektedir. İlimizde yaşanan sel felaketinde can kaybının bulunmaması Malatyamız açısından bir teselli olmuştur. 

Bu tür doğal felaketlerin insanlar tarafından önlenmesinin mümkün olmadığı herkesçe malumdur. Dünyanın hiçbir şehrinde kurulan alt yapı sistemlerinin felaketin oluşmasını önlemesi mümkün değildir. Ancak sağlıklı alt yapı sistemine sahip şehirlerde felaketlerin boyutları azalmaktadır. Şehrimizin sahip olduğu alt yapı sistemi sayesinde de ilimizde selin neden olacağı tahribat önemli ölçüde azaltılmıştır. 

Bilinmelidir ki felaket ve afetlerin oluşumuna engel olmak insanoğlunun kudreti dahilinde bulunmamaktadır. Ancak felaketin sonuçlarını ortadan kaldırmak, oluşan hasarları tamir etmek, zarar ve ziyanları telafi etmek hükümetimiz ve belediyemizin öncelikli görevlerindendir. Bu yönde çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam etmektedir. 

Kamuoyuna saygı ile duyurulur."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız