SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Alternatif Nevruz Kutlaması

A- A+ PAYLAŞ

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP)'nin öncülüğünde bazı siyasi parti, dernek ve sendikaların organize ettiği alternatif Nevruz kutlamaları Şeker Stadında gerçekleştirildi. Buradaki kutlamaya Van Milletvekili Özdal Uçar da yöresel kıyafetleriyle katıldı. Bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının da desteklediği kutlamalarda, bölücü başı Abdullah Öcalan ve PKK lehine sloganlar atıldı. Polis geniş güvenlik önlemleri alırken, stada girenler tek tek arandı. Bu arada, her yıl İnönü Üniversitesi'nde 21 Mart'ta gerçekleştirilen Nevruz Kutlaması'nın bu yıl 22 Mart Pazartesi günü yapılacağı bildirildi.

ALTERNATİF KUTLAMA..
Şeker Stadı'ndaki kutlamalar Nevruz ateşinin yakılmasıyla başladı ve etrafında halaylar çekildi. Nevruz kutlamalarına yöresel kıyafetle katılan BDP Van Milletvekili Özdal Uçar, kardeşçe yaşanan bir gelecek umuduyla nevruzu büyük bir coşkuyla kutladıklarını söyledi.

Uçar, “Birlikte kurulan bir ülkede maalesef bazı anlayışlarla farklılıklar yok edildi. Farklı diller, kültürlerin tamamı yok edilmeye çalışıldı. Ancak bütün baskılara rağmen direnen bir halk yapısı vardı. Kendi kültürel değerlerinin sahiplenen, kendi değerlerini bugüne taşına. Tabi bu kültürel değerlerimizi yaşatmak adına bizlerde etkinliklerimizde ve çoğu zaman günlük yaşantımızda bu kıyafetleri giyiyoruz. Belki şuan biraz farklı gelebilir ama bizim insanlarımızın gündelik yaşam kıyafetlerimiz. Bunları giyiyorlar diye birçok baskılara maruz kalan vatandaşlarımız oldu. Umuyoruz bundan sonra halkların kardeşliği temelinde farklı inançlar, farklı dillerin kardeşçe yaşayacağı bir ortam olur ve hepimiz mutlu yaşarız” dedi.

Kürt Açılımı ile ilgili olarak Uçar, “Bu açılımın neresi demokratik neresi açılım onu anlayamadık. Açılım dediler DTP’yi kapattılar. Açılım dediler Genel Başkanımıza siyasi yasak getirdiler, milletvekilliğini düşürdüler” şeklinde konuştu. Daha sonra Nevruz kutlamaları çekilen halaylarla devam etti. Nevruz kutlamalarında emniyet güçleri geniş güvenlik önlemleri alarak, stat alanına girenleri aradı.

RESMİ KUTLAMA..
Bu arada İnönü Üniversitesi'nde her yıl 21 Mart'ta gerçekleştirilen resmi Nevruz Kutlaması'nın bu yıl 22 Mart Pazartesi günü gerçekleştirileceği bildirildi.

Kutlamaların Pazartesi günü 10.30'da İnönü Üniversitesi Mudanya Meydanı'nda gerçekleştirileceği belirtildi.

İnönü Üniversitesi'nin resmi sayfasında yer alan kutlama programına ilişkin resim metninin, "newruzOson" olarak kodlanması ve bu kodlamada Türkçe alfabede bulunmayan w harfine yer verilmesi ayrıca dikkat çekti.

Diğer yandan bu kutlamanın İnönü Üniversitesi tarafından organize edildiği belirtilirken, resmi kutlamaların bir bölümünü üstlenen İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün bir program yapıp yapmadığı ise öğrenilemedi.

ÜLKÜ OCAKLARI'NIN KUTLAMASI..
Öte yandan Nevruz dolayısıyla Belediye Konferans Salonu'nda da Ülkü Ocakları'nın bir etkinliği gerçekleştirildi.

Buradaki konferansta konuşan MHP İl Başkanı Ömer Ekici şunları söyledi:

"Balkanlar, Ortadoğu, Avrasya ve Orta Asya’yı kapsayan çok büyük bir coğrafyada milyonlarca soydaşımızın coşku ile kutladığı bir Nevruz Bayramına daha ulaşmış bulunuyoruz.

Yakın tarih içinde yaşadığımız ağır kültürel erozyona ve yabancı kültürlerin yoğun tesirine rağmen, diline, değerlerine ve geleneklerine sahip çıkarak nesilden nesile aktarmayı başaran büyük Türk milleti için Nevruz, sevinci ve kıvancı sınır ötesine de taşan gerçek ve köklü bir milli bayram günüdür.

Anadolu’da yaşadığımız sosyo-kültürel değişim nedeniyle kültürel değerimizi ihmal ettiğimiz bir dönemde, daha yakından tanımaya başladığımız Türk Dünyasında, Nevruz’un nasıl bir heyecana, kaynaşmaya, mutluluğa dönüştüğünü görerek, bu kutlu güne yeniden sarılmamız ve anlamına nüfuz etmemiz hepimiz için sevindirici olmuştur.

Türk kültür coğrafyasında birlik, dirlik, ümit ve kardeşliği sembolize eden Nevruz bayramının bu anlamını, son yıllarda ihanetleriyle yozlaştırmak isteyen mihraklara azız milletimiz izin vermemiş, ne mutlu ki, bu tarihi güne yeniden ve daha büyük bir heyecan ile sahip çıkmasını bilmiştir.

Nevruz, yalnızca yeni bir mevsim döngüsünün, bolluk ve bereketin başlangıcı değil, Türk milleti için geleceği yeniden yorumlamanın; atalet, yılgınlık, korku ve umutsuzluğun geride bırakılarak maddi ve manevi diriliş, doğruluş ve atılımın müjdesidir.

Bu anlamlarına ilave olarak ve daha da önemlisi, Nevruz, büyük Türk milletinin hürriyet ruhunun kabararak taştığı, dar bir coğrafyadan çıkarak kıt’aları yönetmeye talip olduğu kutlu Ergenekon ateşidir. Bu ateşin hiç sönmeden sonsuza kadar gönüllerde yanması en büyük dileğimizdir.
Bu güzel bayram günü vesilesiyle, son yıllardaki terörist mihrakların istismarından uzak bir şekilde, Nevruz’un milletimize bolluk, bereket, huzur ve mutluluk getirmesini diliyorum.

Aziz milletimizin Nevruz’unu en içten duygularımla kutluyor, anlamına uygun olarak kardeşlik kucaklaşma ve kaynaşma sağlamasını temenni ediyorum.

Geçmişle gelecek arasında köprü kuran, sevgi ve kaynaşma ortamında milletimizi birbirine yakınlaştıran, toplumsal birliğimizi güçlendiren bu kültürel zenginliğimizi korumak ve gelecek kuşaklara aktarmak en önemli görevimiz olmalıdır.

Güzel günlerin habercisi kabul edilen, anlam ve önemine uygun olarak coşkuyla karşıladığımız Nevruz'un kardeşlik duygularımızı ve milli değerlerimize bağlılığı artırmasını diliyor ve Türk milletinin bayramını kutluyorum."

Yapılan konuşmaların ardından Yrd. Doç. Dr. Ersan Ersoy, "Türk Dünyasında Nevruz Bayramı" konulu konferans verdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız