SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Alternatif Ürün Koşulları

A- A+ PAYLAŞ

Tarım İl Müdürlüğü, tütün ekiminden vazgeçen üreticilerin alternatif ürün ekme ve teşvik koşullarını açıkladı.

Müdürlüğün konuya ilişkin açıklaması şöyle:

"Alternatif ürün projesi; tamamen gönüllülük esasına dayanan, tütün ekiminden vazgeçilmesi sonucu kazanılan tarım alanlarında çiftçi gelirini azaltmadan illerin ekolojisine uygun, üretim açığını ithalat yoluyla karşıladığımız tarım ürünlerini yetiştirmek suretiyle, hem fazla tütünün ülke ekonomisine getirdiği yük ortadan kalkacak, hem de ihtiyaç duyulan diğer ürünlerin ekimi/dikimi sağlanmış olacaktır.

Tütün üretiminden vazgeçen çiftçilerimiz için alternatif olabilecek bitkiler; buğday, ayçiçeği, kanola, nohut, kırmızı mercimek, pamuk, fiğ, korunga, bağ, geleneksel meyveler, sebze, aromatik ve tıbbi bitkiler ve organik tarımsal ürünlerdir.

Tütün üretiminden vazgeçerek alternatif ürün yetiştirmeyi tercih eden ve tütün ekim cüzdanı bulunan tütün üreticilerine, bir defaya mahsus olmak üzere gelir desteği ödemeleri yapılır. Ödemeler dekar başına 80 ABD dolarıdır.

Proje kapsamındaki desteklemeden faydalanmak isteyen üreticilerin, 2001 yılı kota sahibi olmaları ve 2001 veya 2002 veya 2003 veya 2004 yılında/yıllarında tütün ürettiklerinin belgelenmesi ve 2005 yılında da tütün üretiminden vazgeçerek alternatif ürün ekimini/dikimini tercih etmeleri gerekmektedir.

Proje kapsamındaki desteklemeden faydalanmak isteyen yazlık ekim yapan üreticilerin en geç 25 Ağustos 2006 günü mesai bitimine kadar güzlük ekim yapacak üreticilerin en geç 15 Aralık 2006 günü mesai bitimine kadar İl/İlçe Müdürlüklerimize başvurmaları gerekmektedir.

Üreticiden İstenilen Belgeler

a-T.C. Kimlik numarası olan nüfus cüzdanının aslı ve il/ilçe Müdürlüğü tarafından onaylı fotokopisi (Kota birleştirilmesi durumunda vukuatlı nüfus kayıt örneği)
b- Yılı içinde alınmış Çiftçi Belgesinin il/ilçe Müdürlüğü tarafından onaylı fotokopisi
c- Vergi Kimlik numarasını gösterir belge
d-Tarım arazisinin aidiyetini gösterir belge (Tapu)
e-Alternatif ürün programından yararlanma başvuru formu (Tarım İl/İlçe Müdürlüklerinden alınacaktır.)
f-Alternatif ürün tercih ve onay formu (Tarım İl/İlçe Müdürlüklerinden alınacaktır.)
g-Vukuatlı nüfus kayıt örneklerine göre, aynı aileden eş veya çocuklardan birinin başvuru yapması halinde; aynı tapu üzerinde, TEKEL tarafından her bir aile ferdi için verilen kotaların birleştirilerek kullanılabilmesi için başvuru yapan üreticinin diğer aile fertlerinin desteklemeden yararlanmayacağını gösterir taahhütname (Ek8) (Tarım İl/İlçe Müdürlüklerinden alınacaktır.)

Üreticiler seçmiş oldukları alternatif ürün ve/veya ürünleri İl/İlçe Müdürlüğüne bildirir. Dekar başına ödeme tutarı, ABD Doları bazında Bakanlıkça tespit edilir ve çıkartılan iç genelge ile il/ilçe tütün komisyonlarına duyurulur. İl Tütün Komisyonlarınca tespit edilen ortalama tütün verimine göre 2001 yılı kota miktarını baz alarak arazi büyüklüklerini ve her üreticiye verilecek ödeme tutarını hesaplar.

Alternatif Ürün Desteğinden Faydalanamayacak Üreticiler
a-Tütün ekimi yapan ve Alternatif Ürün desteğinden faydalanmak üzere müracaat eden üreticilerden gerçeğe aykırı beyanda bulunanlar
b- Medeni Kanun’un 708 inci ve 999 uncu maddeleri, 6831sayılı Orman Kanunu 3402 sayılı Kadastro Kanunu’nun 16/b maddesi ve 4342 sayılı Mera Kanun’u hükümleri uyarınca Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan ve kamu yararına olan taşınmaz mallar ile kadastro geçmemiş birimlerde (köy/mahalle) tarım arazisi vasfı olmayan alanlar üzerinde tarımsal üretimde bulunanlar. (Bu araziler, kadastro çalışmaları sırasında kamu yararına tahsis edilmiş bulunan kamu orta malı niteliği (mera, yaylak ve kışlak gibi) tespit edilen taşınmaz mallardır.)
c- Kamulaştırılan yerlerde tütün üretimi yapan üreticiler
d-Tütün üretimiyle iştigal eden özel hukuk tüzel kişileri ile kamu kurum ve kuruluşları
e- Hazine arazilerinde ecri misil ödeyerek üretim yapan üreticiler,
f- 2001 yılı için kota verilen üreticilerden;
1- 2002, 2003, 2004,2005 yıllarında Alternatif Ürün Tütün Programından yararlananlar,
2- 2001, 2002, 2003, 2004 ve 2005 yıllarında tütün üretimi yapmayan üreticiler,
alternatif ürün desteğinden faydalanamazlar."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız