SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Amaç İyi ki Katılmışız Dedirtmek'

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:25:08
'Amaç İyi ki Katılmışız Dedirtmek'
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesinde “Ulusal Hedefler Doğrultusunda TÜBİTAK” konulu konferans düzenlendi. 

Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak’ın konuşmacı olduğu konferansa Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Doç. Dr. M. Necati Demir, Rektör Yardımcıları, Rektör Danışmanları, Fakülte Dekanları, Enstitü Müdürleri, akademik ve idari personel, öğrenciler, sanayici ve işadamları katıldı.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak’ın konferansından önce selamlama konuşması yapan Rektörümüz Prof. Dr. Cemil Çelik, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak’ın bilgilerinden faydalanmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, katılımcılar açısından ufuk açıcı olmasını temenni etti.

“Benim amacım katılımcıların konuşmamın sonunda ‘iyi ki bu konferansa katılmışız’ demelerini sağlamaktır” diyerek konuşmasına başlayan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, “Burada yapılmak istenilen, TÜBİTAK’ın sağladığı imkânların en iyi şekilde izahıdır. Türkiye şu an iyi bir noktada ve çok iyi imkânlara sahiptir” dedi. 

TÜBİTAK’ın, bilimsel politikalar üretme açısından hükümete yardımcı olmak gibi bir görevinin de söz konusu olduğunu belirten Prof. Dr. Altunbaşak, Sayın Başbakan’ın başkanlığında toplanan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’nun çalışmalarından bahsetti ve kararlaştırılan uzun vadeli hedeflerden söz etti.

TÜBİTAK’ın hedefleri konusunda ana kriterlerin makale, bildiri, kitap, patent, ürün, model şirket ve yeni projeler olduğunu belirten Prof. Dr. Altunbaşak, “Amaç yeni şirketler kurmaktır. Çünkü Dünya artık bu yöne gidiyor. Özellikle hedef odaklı Ar-Ge çalışmaları Türkiye’nin önünü açacaktır. Eğer uçak, tren, tank yapmak isteniyorsa, hedefler bu doğrultularda geliştirilmelidir. TÜBİTAK’ da bu hedefler doğrultusunda belirli alanlarda çağrılar açmaktadır, ihtiyaç olan alanlara yönelmektedir ” dedi. 

Bilimsel çalışmalar alanında daha fazla proje, daha fazla işbirliği ve daha fazla araştırmacının katılım sağlaması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Altunbaşak, makale teşvikindeki yeni gelişmeleri izah ederek sözlerine şöyle devam etti: “Proje destek hizmetlerini çok önemsiyoruz. Bir proje nasıl hazırlanır, neler içerir bu konuda farkındalık, tanıtım, bilgilendirme ve eğitim gelişsin istiyoruz. Şirketleşme ve girişimcilik hizmetleri, şirket kurma, rehberlik gibi konularda açıklamalar ile birlikte teknoparklar açılsın, gelişerek devam etsin istiyoruz. Bu durum Türkiye’de belirli bir olgunluğa geldiğinde biz de destek vereceğiz. Bireysel Girişimcilik Aşamalı Destek Programında ise Girişimcilik Eğitimi ve Rehberlik Desteği sağlıyoruz.”

Fikir, girişimcilik faaliyetleri, şirketleşme, ürün geliştirme, prototip, pazara giriş, pazar gibi proseslerle ilgili konuşan Prof. Dr. Altunbaşak, finansmanın dışındaki sorunların çözümü açısından rehberlik hizmetinin de sağlandığını açıkladı. Söz konusu projenin araştırma bazlı bir proje olması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Altunbaşak, çok önemli bir diğer konunun da girişimci ve yenilikçi üniversiteler olduğunu, bu konuda mutlaka farkındalık yaratılması gerektiğini ve 168 üniversite içerisinde girişimci ve yenilikçi üniversiteler endeksinin oluşturulduğunu ifade etti.

İşbirliğini teşvik eden mekanizmalara değinen Prof. Dr. Altunbaşak, Üniversite-Sanayi İşbirliği Destek Programı ve TÜBİTAK-Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı ile bu projelerin içerdiği şartları izah etti. Prof. Dr. Altunbaşak, “TÜBİTAK ARDEB’e önerilen ve desteklenen projelerde birinci sırayı temel bilimler almaktadır. ARDEB bünyesinde fizik ve matematiksel bilimler için ayrı ayrı bir araştırma destek grubu kurulmuştur ve temel bilimlerden daha çok proje beklenilmektedir” dedi.

TÜBİTAK’ın bilim insanını destekleme projelerini detayları ile izah eden Prof. Dr. Altunbaşak, 19 bine yakın bilim insanının desteklendiğini, yurt içi yurt dışı burslar ve etkin desteklerinde söz konusu olduğunu belirterek, burslardaki yeterlilik ve miktarlarla ilgili detaylı açıklamalarda bulundu. TÜBİTAK’ın ülke genelindeki bilgilendirme faaliyetlerine vurgu yapan Prof. Dr. Altunbaşak, “81 ilde ayak basılmadık yer bırakılmadı, , bu imkânlar mümkün olduğunca izah edilmeye çalışıldı ve ARDEB’e önerilen proje sayılarında önemli artışlar yaşandı” dedi.

“Türkiye son 10 yılda, gelişmesine hızla devam etmektedir, Ülkemiz bilim ve teknoloji alanında kendini daha fazla göstermelidir, Bilim ve Teknolojiye ayrılan kaynakların artış hızında, Türkiye Dünya’da ikinci sırada bulunmaktadır” diyen Prof. Dr. Altunbaşak, “İlerlemek için bilimden başka yol yoktur. Kesinlikle bilim toplumu olunmalıdır. Tabi bu durumda en fazla iş ise üniversitelere düşmektedir” şeklinde konuştu. Bilimsel konularda yapılan çalışmalar ile ilgili mali kaynak noktasında sıkıntı bulunmadığını, proje hazırlamaktan korkulmaması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Altunbaşak, bu işlerin püf noktasının sabır olduğunu sözlerine ekledi ve konferansa gösterdikleri ilgiden dolayı katılımcılara teşekkür etti.

Konferansın bitiminde TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak ve TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Necati Demir’e Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik tarafından  Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Geleneksel El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından yapılan vazo ve tabak hediye edildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız