SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Amaç Malatyalıları Kışkırtmak!"

A- A+ PAYLAŞ
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) dündem dışı söz alarak, Malatya'da kurulması düşünülen füze kalkanı sistemi hakkında görüşlerini dile getirdi. "Füze kalkanının kurulması kararının Malatyalılara hatta Türkiye'ye sorulmasını istiyoruz. Bölge halkı bu yönde kararı kendisi vermelidir" diyen Ağbaba, füze kalkanının İran'a karşı İsrail'i korumak için kurulacağını iddia ederek, bölge halkının endişeli olduğunu belirtti. Gündem dışı söz alan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, eleştirilere tepki göstererek,  "Buna 'İsrail kalkanı' derse, bu saptırmadır, bu ulusal güvenlik meselelerinin küçük, dar siyasi çıkarlara alet edilmesidir, Malatyalıları kışkırtmaktır" dedi. 
 
Malatya halkının günlerdir tedirginlik yaşadığını, hükümetin tatmin edici bir açıklama yapmamasını şaşkınlıkla izlediğini belirten Ağbaba, Türkiye'nin geleceğini tehdit eden böyle bir karar alırken milletvekillerinin, muhalefet partilerinin, sivil toplum örgütlerinin haberi olmamasını eleştirdi.
 
Ağbaba, Meclis'teki konuşmasında  "Kapalı kapılar ardında dışişleri yetkilileri tarafından imzalanan anlaşmayı demokrasi adına kara bir leke olarak değerlendiriyorum. Çağdaş demokrasilerde bu süreç konuşularak, tartışılarak karara bağlanır. Ama bizde maalesef ben yaptım oldu mantığı ile hareket ediliyor.İran dini lideri Hamaney'in danışmanı Orgeneral Safevi 'Türkiye'nin İsrail'e karşı çıkışı bir siyasi gösteridir. Perde arkasında görüşüyorlar' demiştir. Ayrıca Rusya, Çin ve İran'ın Malatya'ya kurulacak Füze Kalkanı sistemine karşı, ortak füze kalkanı kurma amacıyla görüşmeler yaptığı belirtiliyor. Anlaşılıyor ki, karşılıklı füze kalkanı yarışı bölgemizi olası bir çatışmanın odağı haline getirecektir. Artık bu gerçeklerle yüzleşme zamanıdır" dedi. 
 
Hükümetin, Kürecik ve Malatya'yı gözden çıkardığını söyleyen Ağbaba, "Niçin füze kalkanının Türkiye'ye kurulması kabul edilmiştir? Kim için, hangi ülkelerin güvenliği için Anadolu halkının güvenliği tehlikeye atılmıştır ?. Kürecik'te binlerce kişi hep bir ağızdan İsrail kalkanına karşı mücadele edeceğini, egemen güçlerin çıkarlarına alet olmak istemediğini, en önemlisi de barış istediğini haykırdı. Füze kalkanı anlaşması NATO ile değil, ABD ile gerçekleştirilen ikili bir anlaşmadır. Bu nedenle Anayasanın 90. ve 92. Maddeleri gereği bu anlaşmanın TBMM'nin onayına sunulması gerekmektedir. Füze kalkanının kurulması kararının Malatyalılara hatta Türkiye'ye sorulmasını istiyoruz. Bölge halkı bu yönde kararı kendisi vermelidir"  ifadelerini kullandı. 
 
MALATYALILARI KIŞKIRTMAKTIR
 
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, NATO kapsamında Türkiye'ye konuşlandırılacak olan 'Füze Kalkanı Projesi'ne yönelik 'İsrail kalkanı' eleştirilerine tepki göstererek, "Buna 'İsrail kalkanı' derse, bu saptırmadır, bu ulusal güvenlik meselelerinin küçük, dar siyasi çıkarlara alet edilmesidir, Malatyalıları kışkırtmaktır" dedi. 
 
Davutoğlu, tezkerenin görüşüleceği TBMM Genel Kurulu'nda, gündem dışı söz alarak, Malatya'ya kurulması öngörülen füze savunma sistemi hakkında bilgi verdi. "Bu mesele her şeyden evvel ulusal güvenlik meselesidir" diyen Davutoğlu, "Türkiye Cumhuriyetleri hükümetlerinin birinci önceliği ülkemizin, vatandaşlarımızın, gelecekteki torunlarımızın güvenliğini sarsılmaz bir şekilde garanti altına almaktır" dedi. 
 
Balistik füze teknolojisinin önümüzdeki süreçte önemli bir risk oluşturduğuna işaret eden Davutoğlu, bu teknolojiye sahip olabilecek ülke sayısının önümüzdeki dönemde 30'u bulabileceğine ilişkin bilimsel analizler olduğunu söyledi. "Bizim vazifemiz ülkemizin bütününü ve gelecek nesilleri koruyacak tedbirleri almaktır" diyen Davutoğlu, şunları kaydetti: 
 
"Bunun da iki yolu var. Birincisi, kendi ulusal savunma sistemimizi geliştireceğiz. Bununla ilgili Sayın Başbakanımız gerekli talimatları verdi. Savunma Sanayi Müsteşarlığı her türlü çalışmayı yapacak. İkincisi, kurucu üyesi olduğumuz ittifak içerisinde gerekli tedbirlerin alınmasıdır. NATO ittifakı geçen sene yeni bir savunma konsepti geliştirdi. Türkiye'de buna etkin katkı sağladı. Bu konsept, ileride öngörülen bütün tehditlere karşı, NATO ülkelerinin tamamını savunma konusunda yeni bir stratejik çerçeve oluşturdu. Biz NATO'daki toplantıda çok net bazı ilkeler ifade ettik. Bir, biz bu yeni savunma konseptinin herhangi bir komşu ülkeye karşı olmaması gerektiğini söyledik ve böyle bir tanımlama olmaması için her türlü diplomatik faaliyeti yaptık ve hiçbir NATO konsept kağıdında herhangi bir komşu ülkenin ismi geçmemektedir." 
 
CHP'Lİ VEKİLE 'KALKAN' TEPKİSİ 
 
CHP'li vekillerin projeye ilişkin 'İsrail kalkanı' benzetmesi üzerine, diplomat kökenli CHP milletvekili Faruk Loğoğlu'nun açıklamasını hatırlatarak cevap veren Davutoğlu, CHP'li vekilin tepkisini sürdürmesi üzerine, "Tatmin olmazsanız Sayın Loğoglu'na sorabilirsiniz. Kendisi kıdemli bir diplomatımızdır. Kendisini takdir ettim bu açıklaması dolayısıyla. Detayları ondan öğrenebilirsiniz, neden gerekli olduğunu. Genel Başkan Yardımcınız Loğoğlu böyle bir açıklama yaparken, bir başka milletvekili gelip burada 'İsrail kalkanı' derse, bu saptırmadır, bu ulusal güvenlik meselelerinin küçük, dar siyasi çıkarlara alet edilmesidir, Malatyalıları kışkırtmaktır. Buna izin vermeyiz. Malatyalılar da dahil bütün vatandaşlarımız güvenliğini teminat altına almak bizim vazifemizdir. Niçin gerekli olduğunu Sayın Loğoğlu'na sorabilirsiniz. Şimdi dinleyin. Tatmin olmazsanız yazılı soru sorarsınız." 
 
"ANLAŞMAYI TEK TARAFLI İPTAL EDEBİLİRİZ"
İsrail'e karşı yürütülen politikanın herkesçe bilindiğini vurgulayan Davutoğlu, "Ülkemizin tümüyle nükleer güvenlik şemsiyesi altına alınması, bizim ilkesel bir pozisyonumuzdur. Bunun temin edilmesini şart koştuk. Bir yıllık teknik çalışmalar sonunda bununla ilgili gerekli teminatlar alındı" diye konuştu. 
 
Projenin sadece füze kalkanı olmadığını, bir erken uyarı sistemi olduğuna işaret eden Davutoğlu, sistemin başka bir ülkede kurulması halinde, Türkiye topraklarının sadece Marmara bölgesinin koruma altına girdiğini vurguladı. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, sistemin kurulması konusunda tespit edilen prensiplerin çiğnenmesi durumunda, Türkiye'nin anlaşmayı tek taraflı iptal etme yetkisi bulunduğunu belirtti. 
 
"TÜRK ASKERİ DENETLEYEBİLECEK" 
 
Davutoğlu, Malatya'ya kurulacak tesisin TSK'nın görevlendireceği subaylar tarafından denetlenebileceğini ve bu konuda gerekli teminatların alındığını belirterek, "NATO komuta kademesinde, herhangi saldırı olursa otomatik işleyen her aşamasında askeri ve diplomatik müdahalemiz olacak. Türkiye'den habersiz bir sürecin devreye girmesi söz konusu değil. Her hangi bir ülkeye bilgi aktarılması da söz konusu değil" şeklinde konuştu. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız