SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Amaç Ortak Kültürü Yaşamak'

A- A+ PAYLAŞ

Kısa adı MalatyaHAYDER olan Malatyalı Hayırsever Ermeniler Kültür ve Dayanışma Derneği kuruluş amaçları hakkında basın mensuplarına bilgiler verdi.

Malatya Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlenen basın toplantısında HAYDER Genel Sekreteri Hosrof Köletavitoğlu, amaçlarının Malatyalı Ermenileri doğrudan ilgilendiren toplumsal ve kültürel projelerde katkıda bulunmak olduğunu söyledi.

Basın toplantısında yapılan açıklama şöyle:

"Malatyalı Hayırsever Ermeniler Kültür ve Dayanışma Derneği yöneticileri olarak, atalarımızın yaşadığı, doğup büyüdüğümüz memleketimize gelmiş olmaktan, aranızda bulunmaktan çok mutluyuz.

Ülkemizin ve Malatya’mızın toplum yapısının temel taşlarından biri olarak geçmişten beri toplum yaşamına büyük hizmetlerde bulunmuş olan atalarımızın yarattığı değerleri koruyabilmek, yaşatabilmek, sonraki nesillere aktarabilmek ve yaşadığımız coğrafyanın kültürüne katkıya devam edebilmek amacıyla, Malatyalı Ermeniler olarak, merkezi İstanbul’da olan “Malatyalı Hayırsever Ermeniler Kültür ve Dayanışma Derneği”ni, kısa adıyla MalatyaHAYDer’i Ağustos 2010’da kurduk.

Derneğimizin kuruluşu sırasında etraflıca açıklanmış olmasına rağmen, kuruluş amacımızı tekrar özetlemek de fayda görmekteyiz.

MalatyaHAYDer’in kuruluş amacı Yurdumuzdaki ve Dünyadaki, kendini Malatyalı hisseden Ermenileri bir araya getirmek, aralarındaki kültürel ve sosyal dayanışmayı arttırarak etkin paylaşımı sağlamaktır.

MalatyaHAYDer’in temel hedefleri:

- Ortak geçmişimiz ve değerlerimiz içinde öncelikli yeri olan Malatya Mezarlığının giderlerini karşılamak, onarım işlerini yürütmek; Malatya Kilisesi ile ilgili gelişmeleri takip etmek ve uygun çözümlere katkı sağlamak,

- Malatya kökenli Ermeni gençlerin tarih ve kültür bilinçlerini arttırmak, atalarımızın bıraktığı değerlerimizin farkında olmalarını sağlamak,

- Malatyalı Ermenileri doğrudan ilgilendiren toplumsal ve kültürel projelerde katkılarımızı etkinleştirebilmek,

- Yurt içinde ve dışındaki Malatya kökenli, “Malatya Hasreti Çeken“ kişileri, yılda en az bir kez olmak üzere ve mümkün olduğunca Malatya Kayısı Festivali veya Malatya’da mevcut kiliselerin özel günlerine denk düşecek bir zamanda Malatya’ya getirerek, hem Malatya halkıyla geçmiş paylaşımları hatırlamak, kaynaşmak, birlikte yaratılan ortak kültürel zenginliği yeniden yaşamak; hem de özlemlerini gidermelerini, atalarına saygı olarak mezarlıklarını ziyaret etmelerini sağlamak.

Şimdi, yukarıda belirttiğimiz amaçlarımızı gerçekleştirmek bakımından, Malatya halkı ve yerel yöneticilerle olan ilişkileri geliştirmek için dernek yönetimi olarak yaptığımız ziyaretler hakkında bilgi vermek istiyoruz:

Öncelikle, Malatya Valimiz Doç. Dr. Sayın Ulvi SARAN, Belediye Başkanımız Sayın Ahmet ÇAKIR, İl Genel Meclis Başkanımız Sayın M.Naci ŞAVATA’ya yaptığımız ziyaretlerde, kendilerine derneğimizin çalışmaları ve şehrimizde bulunan bazı kültür varlıklarımızla ilgili kapsamlı bir rapor sunduk.

Bu görüşmelerimizde, değerli yöneticilerimizin konularımıza bizlerle aynı pencereden baktıklarını görmekten büyük mutluluk duyduk. Kendileri şehrimizin gelişmesine ve kültürel değerlere sahip çıkarak kent belleğinin yeniden canlanmasına katkı sağlayacak projelere her türlü desteği vereceklerini ifade ettiler.

Biz de, Dernek olarak, bu projeler arasında yer alan Surp Yerrortutyun ( Taşhoran ) ve Venk’deki Surp Lusavoriç Kiliselerinin restorasyonuna aktif katkı sağlayarak bilgi, belge ve teknik desteğimizi vermeye hazır olduğumuzu belirttik.

Kiliselerimizin restorasyonundan sonra, bir yandan Malatya’da yaşayan cemaat mensuplarımızın gereksinimlerini karşılarken, diğer yandan da şehrimizin kültürel değerlerine ve turizmine önemli bir katkı sağlayacağını düşünmekteyiz.

Bunun yanı sıra, değerli yöneticilerimize, hepimiz için önemi büyük olan, atalarımızın ebedi istirahatgahı, uzun yıllardır bakımsız kalan mezarlığımızın eksiklerinin giderilmesi, onarım işlerinin yapılması, ağaçlandırılması ve kendi kendine yeterliliğinin sağlanması için yapılması gerekenleri ilettik.

Bu arada görüştüğümüz, Malatya’lı bazı dostlarımız da konularımıza yakın ilgilerini belirterek desteklerini sunacaklarını ifade etmişlerdir.

Ziyaretlerimizde kendimizi evimizde hissetmemizi sağlayan değerli; Valimiz Doç. Dr. Sayın Ulvi SARAN, Belediye Başkanımız Sayın Ahmet ÇAKIR, İl Genel Meclis Başkanımız Sayın M.Naci ŞAVATA ile Derneğimize desteklerini esirgemeyen, Sayın; Adnan IŞIK, Sami FENERCİOĞLU, Kenan IŞIK, Abdullah ALDEMİR, Erol ÖZBEK, Nevzat ONARAN’dan oluşan Sivil İnisiyatif Grubunu temsilen yanımızda yer alan Sayın Bayram DURMUŞ ve Sayın Necati GÜNGÖR’e, ilgisiyle konularımızı toplumumuzla paylaşmamıza yardımcı olan siz değerli basın mensuplarımıza teşekkürlerimizi sunarız."

Bu arada basın mensuplarının 2007 yılında 3 kişinin öldürüldüğü Zirve Yayınevi cinayetiyle ilgili soruya ise, Hosrof Köletavitoğlu, "Bu konuya dernek olarak cevap veremem. Ancak kişisel olarak toplumların dokusunda iyi veya kötü genler vardır. Bence böyle bir olayın böyle bir şekilde tezahür etmesi Malatya'ya mal edilemez. Bu arada Trabzon'un da iki üç tane olayla anılması doğru değildir. Bizler gibi düşünen iyi niyetiyle düşünen Anadolu'nun her yanında insanlar vardır" cevabını verdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız