SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ambulans Ekibi Kayboldu!.

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:26:49
Ambulans Ekibi Kayboldu!.
A- A+ PAYLAŞ

Acil vakalara müdahalenin yanında, acil vaka olaylarında organizasyon yapma ve yönlendirme gibi önemli görevleri bulunan 112 Acil Komuta Merkezi, köye gönderdiği ve yolunu şaşırması sonucu kar ve çamura saplanan, hastaya ulaşamayan ambulansın akıbetini merak etmeyince, ambulans saatlerce "kayıp" oldu. 3 kişilik ambulansın ekibi,  mahsur kaldıkları yere inen kurtlar nedeniyle de korkulu anlar yaşadı.

HASTA İHBARI ÜZERİNE..

Cumartesi günü başlayan ve Pazar günü sonuçlanan olay şöyle gelişti: 16.30 sularında Sincik Yolu üzerinde bulunan merkeze bağlı Uluköy’de bayan bir hasta ihbarında bulunulunca köye ambulans gönderildi.. Ambulans Turgut Özal Tıp Merkezi’nden çıkarak Uluköy’e hareket etti. Uluköy, dağlık ve kış aylarında tipinin yoğun olduğu, güzergahında çok sayıda uçurum bulunan bir bölge olarak biliniyor. 

BÖLGEYE İKİNCİ AMBULANS GİTTİ…

Dağlık ve tehlikeli bir yolu olan, kış aylarında da ulaşım koşulları güçleşen köye 1. ambulansın gönderilmesinden yaklaşık 2 saat sonra aynı köyden arayan vatandaşlar, ambulansın gelmediğini ve bayan hastanın durumunu acil olduğunu ikinci kez bildirerek, yeniden ambulans istediler.  112 Acil Servis Komuta Merkezi ise, bölgeye 2. ambulansı gönderdi. Bu esnada 1. ambulansın nerede ve ne durumda olduğu ise henüz bilinmiyordu. GPRS cihazından ise yanıt alınamadı.  

İLK AMBULANSIN KAYBOLDUĞUNU FARK ETTİLER…

Bölgeye giden 2. ambulans, köyde hastayı alarak Malatya’ya doğru yola çıktı. Hastayı alan 2. ambulans Malatya’ya doğru seyir halinde iken 112 Acil Servis Komuta Merkezi’ne bölgeye giden 1. ambulansa yolda rastlanılmadığını bildirdi. Bu bildirim üzerine 112 Acil Komuta Merkezi, bölgeye gönderdikleri 1. ambulansın kaybolduğunun farkına varabildi. 

5 SAAT SONRA KRİZ MERKEZİNE….

Bölgedeki 2. hastayı alarak gelen 2. ambulans hastayı Fırıncı köyünde, 3. Ambulansa teslim ederek, tekrar Uluköy bölgesine 1. ambulansı aramaya çıktı. 1.ambulansın kaybolduğunun ortaya çıkması üzerine durum Jandarma ve AFAD ekiplerine bildirilerek yardım istedi. Ambulansın kaybolduğu ise saat 21.45 gibi Valilik Kriz Merkezi’ne iletildi. Bu esnada UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi) Ekibi ve Sağlık Müdürlüğü yöneticileri ambulansı aramak için bölgeye giderken, İl Jandarma Komutanlığı ise bölgedeki köy korucularını harekete geçirdi ve bölgeye ekip yönlendirdi. Sağlık Müdürlüğü yöneticileri ile UMKE ekibi de bölgeye gitti. Gece saat 23.00 gibi AFAD ekibi aranarak, bölgeye ekip gönderilmesi istendi, ancak bir süre sonra yeniden aranarak, AFAD ekibine ihtiyaç olmadığı bildirildi. Deneyimlerinden dolayı bölgeye ilk gitmesi gereken AFAD ekibi arama çalışmalarına dahil edilmedi. 

KURT GELMİŞ….

Bölgede yapılan aramalar sonucunda yaklaşık 6 saat sonra kaybolan 1. ambulansa çamura batmış vaziyette ulaşıldı. Yaklaşık 5 saat sonra kaybolduğu Kriz Merkezine bildirilen ve 6 saat sonrada ulaşılan ambulansın yolu  şaşırdığı ve girdiği yolda çamura saplandığı, bulunduğu konumun iletişime elverişsizliği nedeniyle telsiz ve telefonla irtibat sağlayamayınca, gece ve tipi olması nedeniyle kurtarılmayı beklediği öğrenildi. Mahsur kalan sağlık ekibinin ambulansta beklerken, yanlarına kurtların geldiği ve bu nedenle korktukları da öğrenildi. 

Mahsur kalan 3 kişilik ekip, bölgeye giden araçlarla saat 01.00 sularında Malatya’ya ulaştırılırken, çamura saplanan ambulansın ise sabah saatlerinde Malatya merkeze getirildiği belirtildi. 

SORULAR VE İDDİALAR…

-Uluköy gibi zor doğa şartlarının olduğu ve kış aylarında tipinin yoğun bulunduğu bölgeye gönderilen ambulansla ilk irtibat sağlanamadığı anda durumun Kriz Merkezine ve kurtarma ekiplerine, ilgili birimlere bildirilmemesi neyle ifade edilecek?

-Köyden yapılan ikinci ihbar üzerine, bölgeye ikinci bir ambulans gönderirken, ilk giden ambulansın sorgulamasını yapamayan 112 Acil Komuta Merkezi, daha büyük olayları nasıl organize edecek?

-Kaybolan ambulanstaki görevliler, telsiz ve telefonun çekmemesi üzerine 112 Acil Komuta Merkezi ile iletişim kuramadı.  Peki, yaklaşık 5 saat sonra kaybolduğu kriz merkezine bildirilen ambulans kaza yapmış veya bölgedeki ciddi uçurumlardan birisine yuvarlanmış olsaydı, 112 Acil Komuta Merkezi, kendi ambulans ve personelinin durumunu ancak 6 saat sonra mı bilecekti?

-112 Acil Komuta Merkezi gibi çok önemli ve hassas bir birime görevlendirme yapılırken, buradaki personelin kendi ambulanslarının 5 saat sonra kaybolduğunu fark edip, etmeme bilincine sahip olup, olmadıklarına özen gösterilmiyor mu?

-Doğa ve yol şartları zorlu olan yerlere  neden 4x4 araçlar gönderilmeyip, normal ambulansın gönderilmesi Komuta merkezi’nin bölge şartlarını bilmemesinden kaynaklanmış olabilir mi? 

-Ambulansın kaybolma olayını diğer kurumlara geç bildirdiği iddia edilen 112 Komuta Merkezi aynı durumu kendi sıralı amirlerine ne zaman bildirdi? 

-Bölgeye giden UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi) ekibinde görevli olanların kaçı şimdiye kadar bu tür olaylar konusunda tecrübeli? 

-112 Acil Servis’te yaşanan olumsuzluklar, bu kurumda sendikalar arasında yaşanan çekişme ve sendikaların kurum içi yönetime etki yapmasından ve hizmet kalitesini düşürmesinden kaynaklanıyor olabilir mi? 

FOTO: Kaybolan ambulansı kurtarma giden ekip, bölgeye gidişlerini Facebook sayfasında yayımladı.

HABER: Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız