SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ambulans Olayı TBMM'de

0
Güncellendi - 2015-12-27 22:04:57
Ambulans Olayı TBMM'de
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da geçtiğimiz Pazartesi gecesi yaşanan ve polis tarafından "tutanak"la da tespit edilen, aşırı alkollü bir vatandaş için çağrıldığı yere 112 Acil Ambulansı'nın gönderilmemesi olayı, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba tarafından TBMM'ye taşındı. Ağbaba, TBMM Başkanlığı'na Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun yanıtlaması isteğiyle bir soru önergesi verdi.

"ALKOLLÜ ALKOLSÜZ HASTA AYRIMI MI VAR?"

Ağbaba'nın TBMM Başkanlığı'na verdiği ve Bakan Müezzinoğlu tarafından yanıtlanmasını istediği önerge ve yönelttiği sorular şöyle:

"Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Veli AĞBABA

Malatya Milletvekili

26 Mayıs 2014 tarihinde Malatya Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi ekipleri tarafından  alkollü olduğu öğrenilen bir şahsın hastaneye götürülmesi için ambulans istenmesine rağmen 112 acil servis ekiplerinin alkollü kişiyi hastaneye götürmeyeceklerini belirttikleri ifade edilmektedir. Asayiş ekiplerinin ambulans talebinin reddedilmesinin ardından emniyet merkez telsizinden ikinci  kez anons edilerek 112 Acil Ambulans istenmiş, ancak 112 Acil servisi ambulans göndermeyi ikinci kez reddetmiştir. Ambulans gelmeyince alkollü kişi Nöbetçi Emniyet Müdürünün talimatıyla resmi ekip aracıyla hastaneye götürülmüş, yaşanılanlar ise tutanak altına alınmıştır.

Bu çerçeveden hareketle;

1-112 Acil Servis ambulanslarının alkollü vatandaşlara hizmet vermelerini yasaklayan bir talimatınız var mıdır? Var ise sebebi nedir?

2-Ambulansların alkollü ve alkolsüz hasta ayrımı yapmasının sebebi nedir? 

3- Türkiye genelinde bugüne kadar benzer olayla  karşılaşılmış mıdır? 112 Acil servis ekipleri Türkiye’nin her yerinde aynı uygulamayı yapmakta mıdır? Hangi şehirlerde alkollü kişiler için ambulans gönderilmemektedir?

4-112 Acil servis ekipleri şayet olay yerine gitmişlerse müdahale edecekleri kişiye alkol muayenesi yaptıktan sonra mı hastaneye götürmektedir? Alkol sınırını geçen vatandaşlar olay yerinde mi bırakılmaktadır?

5- Alkollü vatandaşa ambulans gönderilmemesi mahalle baskısının devlet kurumlarına yansıması anlamına mı gelmektedir?

6- Malatya’da olayın olduğu tarih ve saatte, 112 Acil Servis merkezinde kaç ambulans ve ekip bulunmaktadır?"

OLAY..

Ağbaba'nın TBMM'ye taşıdığı olay, Pazartesi gecesi 22.50 sularında Çevreyolu 91 Bin Dev Öğrenci İlkokulu’nun yanında meydana gelmişti. Bir ihbara giden polis ekipleri, Emniyet merkeze telsizden anons geçerek, alkollü şahısın hastaneye götürülmesi konusunda 112 ile irtibat sağladıklarını, ancak ambulansın gelemeyeceğinin kendilerine bildirildiğini aktarıp, aşırı alkollü olan şahısı resmi polis aracı ile götürmek istediklerini bildirmişti.

Bunun üzerine Emniyet Haber Merkezi ise, ekibe, olayı uygun bir şekilde çözmesi talimatını verip ve telsizden 112 Acil Komuta Merkezini anons etmiş, 112 Acil  ise telefon ile irtibat sağlayacaklarını yanıtını vermişti. Daha sonra 112 Acil Komuta Merkezi  ile telefonla görüşen Emniyet Haber Merkezi, ekibe yeniden  anons geçerek, “112 Acil servisin ambulans göndermeyeceğinin” kendilerine de aktarıldığını belirtmiş, olayı uygun bir şekilde çözmeleri talimatını yenilemişti. Bu esnada telsiz anonsuna giren Asayiş Ekipler Amiri ise, olay yerindeki resmi ekibe, “Alkollü şahısın hastaneye resmi ekip aracı ile götürülmesini, tedavisinin yaptırılmasını ve yaşanan durumun ise tutanak altına alınması” talimatını iletmişti.

Emniyet Haber Merkezi, ayrıca Nöbetçi Emniyet Müdürünü anons ederek, yaşanan durumu aktarıp, kayıtlı telefon ile 112 Acil Servis ile görüşüldüğünü, 112 Acil Komuta Merkezi'nin alkollü şahsı hastaneye götürmek için olay yerine ambulans gönderemeyeceğinin Emniyet’e bildirildiğini belirtip,  “Emniyet resmi ekip aracı 112’inin görevini ifa edecek” diyerek, bilgi aktarmıştı. Bunun üzerine Nöbetçi Emniyet Müdürü de, alkollü şahısın resmi ekip aracıyla hastaneye götürülmesi talimatını vermiş, alkollü şahıs polis aracı ile Devlet Hastanesi'ne nakledilmişti.

Bu konu malatyahaber.com'da "Alkollüye Ambulans Yokmuş!" başlıklı haberde dile getirilirken, Salı günü, resmi usul ve yolun dışında, Sağlık Müdürlüğü'ndeki görevinin ne olduğu bilinmeyen Dr. Mustafa Perişan'ın elektronik posta adresinden basın kuruluşlarına gönderilen ve altında da "İl Sağlık Müdürlüğü" yazan bir açıklamada, "..Konu ile ilgili 112 ses kayıtlarının da dinlenmesi suretiyle yapılan inceleme neticesinde;112 Komuta Kontrol Merkezine 26.05.2014 tarihindeilgili vatandaştan doğrudan gelen çağrı üzerine112 KKM tarafından112 ekibi görevlendirilmiştir. Söz konusu vakaya ulaşan 112 ekibine hastanın direnç göstermesi ve tedaviyi kabul etmemesi üzerine 155 aranarak emniyetten yardım istenmiş ve 112 ekibi yaklaşık 20 dk. sonra olay yerinden ayrılmıştır.  Daha sonra aynı hasta ile ilgili gelen çağrı 112 KKM nöbetçi doktoru tarafından değerlendirilmiş, hastanın müdahaleyi reddetmesi ve hastanın durumunun acil sağlık hizmeti gerektirmemesi sebebi ile112 KKM tabibi tarafından tekrar ambulans görevlendirmesi yapılmamış ve durum emniyet birimlerine bildirilmiştir." denilerek, polisten gelen ambulans gönderilmesi talebine, Komuta Kontrol Merkezi'ndeki nöbetçi doktorun değerlendirilmesi sonucu olumsuz yanıt verildiği "itiraf" edilmiş, son bölümde de ilgili mevzuattan pasajlara yer verilmişti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız