SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Amerikan-Star

A- A+ PAYLAŞ

ABD Başkanı Obama, Kongre’deki ilk konuşmasında rock yıldızları gibi karşılandı. Obama’yı salona, Demokrat ve Cumhuriyetçi üyelerin oluşturduğu 20 kişilik bir eşlik grubu getirdi. Obama’nın tezahüratlar, tokalaşma ve muhabbet etmekten 10 adımlık mesafeyi katedip kürsüye gelmesi 15 dakika sürdü. Obama’dan imza isteyenler hatta ona sarılıp ağlayanlar oldu.

BAŞKANLIK koltuğuna oturalı 1 ay olmasına rağmen popülaritesi halen yüzde 68 gibi yüksek bir oranda seyreden Barack Obama, Kongre’nin ortak oturumuna yönelik ilk hitabında yıldızlar gibi karşılanırken, mali krizden yılgınlığa düşmüş bir ulusa umut dağıtmaya çalıştı.

Obama, henüz görevi yeni devralması dolayısıyla 2008’de yaşananlar üzerine değerlendirme yapamayacağından, bu konuşma için ’Ulusa Sesleniş’ adı kullanılmadı ve Beyaz Saray ekibi bunu ’Kongre’nin ortak oturumuna hitaben konuşma’ olarak ifade etti. Temsilciler Meclisi’nin Genel Kurul salonunda yapılan ortak oturum öncesi Obama’yı salona, Demokrat ve Cumhuriyetçi Parti üyelerinin oluşturduğu 20 kişilik bir eşlik grubu getirdi. Obama’nın tezahüratlar, tokalaşma ve muhabbet etmekten 10 adımlık mesafeyi katedip kürsüye gelmesi 15 dakika sürdü. Obama hem koridorda, hem kürsüde hem de konuşması sırasında defalarca alkışlandı, imza dağıttı, hatta ağlayanlar oldu.

Umut dağıttı

Mali kriz nedeniyle ülke ekonomisinin zayıfladığını ve Amerikan halkının güveninin sarsıldığını belirten Obama, "Hesaplaşma günü geldi. Amerika’yı yeniden inşa edeceğiz. Eskisinden de güçlü olacağız" dedi. Obama’nın 45 dakika süren ve ağırlıklı olarak iç konulara odaklanan konuşmasında öne çıkanlar şöyle:

Bütçenin üç temel önceliği, sağlık, enerji ve eğitim.

Görev süremin sonuna kadar şu anda 1 trilyon doları bulan bütçe açığı yarı yarıya azalacak.

Kongre’nin 787 milyar dolarlık ekonomik teşvik paketine onay vermesinden memnuniyet duyuyorum. Milyonlarca kişiye istihdam sağlayacak paket kapsamında, 1 Nisan’a dek Amerikalıların yüzde 95’i vergi iadesi almış olacak.

Dora Bakoyani de izledi

Yunan bakan Michelle Obama, Galeri’deki yerini alırken, Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni de Obama’yı izlemeye gelenler arasındaydı.

Bonkör banker First lady’nin davetlilerin biri de Miamili bankacı Leonard Abess Jr.’dı. Abess, bankasını satmış, 60 milyon dolarlık bonusu da çalışanlarına dağıtmıştı.

Kahraman pilot Zaman zaman maçlardaki tribünleri andıran oturum başlamadan önce yolcu uçağını Hudson Nehri’ne indiren Kaptan Sully de dakikalarca ayakta alkışlandı.

Asker davetliler Salonun en ön sırasında yer alan Genelkurmay Başkanı Amiral Mullen ve Yardımcısı James Cartwright, Tümgeneral Carter Ham büyük ilgi gördüler ve milletvekilleriyle sohbet ettiler.

OBAMA’DAN SEÇMELER

Bankacılık sistemine aktarılan 1 trilyon dolarla finanse edilen bankalar ve bankacıların attıkları adımlar izlenecek. Paranın nasıl kullanıldığının hesabı sorulacak. (Bu sözleri ardından ayakta alkışlandı.)

Irak ve Afganistan savaşlarının maliyetinin tamamını ilk kez bütçede yer alacak.

Müttefiklerimizle, El Kaide’yi mağlup etmek ve aşırılıkla savaşmak amacıyla Afganistan ve Pakistan için kapsamlı bir strateji geliştireceğiz.

Alkış yağmuru

Obama’nın sözleri 65 kez alkışlarla kesildi. Amerikan basınına göre sözleri 37 kez ayakta alkışlandı. Demokratlar kadar Cumhuriyetçiler de imza alabilmek için Başkan’a koştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız