SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ampute Milli Takımı Malatya'da

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da kamp yapan Ampute Milli Futbol Takımı oyuncuları ve teknik heyetine, 2. Ordu Komutanı Hasan Iğsız tarafından yemek verildi.

 

Orduevinde düzenlenen yemeğe Orgeneral Hasan Iğsız ve eşinin yanı sıra Futbol Federasyonu Malatya Bölge Müdürü Alper Talas, Ampute Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Fahir Genç, sporcular, Malatya gazileri ile üst rütbeli subaylar katıldı.

 

Bu arada, Malatya'da da Ampute Futbol takımının kurulduğu ve çalışmaların milli takım ile birlikte sürdüğü belirtildi.

 

AMPUTE FUTBOL

 

Ampute futbol 2. Dünya Savaşı’ndan sonra gazilerin rehabilitesi için ortaya çıktı. Bu oyun bir bacağı sakat sporcuların kanedyen (koltuk değneği) kullanarak oynadıkları bir futbol oyunu. Kalecilerin bir kolunun sakat olması şart. Ampute futbol aynı zamanda Engelli Olimpiyat Oyunları sporlarından bir tanesi. 1998 yılından beri dünya şampiyonaları düzenleniyor. Saha, uzunluğu 55–70 m, genişliği 30 ile 60 m arasında halı, sentetik zemin veya normal çim zemin olabiliyor. Penaltı 7 metre mesafeden atılıyor. Saha çizgilerinin kalınlığı 12 cm’yi geçemiyor. Kale 2,20 metre yükseklikte ve 5 metre genişlikte. Bir takım 2 kaleci ve 12 oyuncudan kuruluyor.

 

Çoğunluğunu aynı zamanda Karagücü adı altında bir araya gelen güneydoğu gazilerinin oluşturduğu, sivillerin de yer aldığı Ampute Futbol Milli takımı bir süredir Malatya'da kamp yapıyor.

 

BİZİM TAKIMIN ÖYKÜSÜ

 

Ankara’daki Türk Silahlı Kuvvetleri Rehabilitasyon Merkezi’ne Güneydoğu’da PKK terörüne karşı savaşan gazilerden fiziken ve ruhen sıkıntı yaşayan askerler rehabilite amaçlı olarak geliyordur. Yıl 2003’tür. Merkezin komutanı Tabip Albay Prof. Dr. Kamil Yazıcıoğlu, orada askerlik vazifesini sürdüren beden eğitimi öğretmeni Orhan Asteğmen’e bazı ülkelerde İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra gazilerin rehabilitesi için oluşturulmuş ve son zamanlarda siviller arasında da bir hayli yayılmaya başlayan ‘ampute futbol’dan bahseder. Orhan Asteğmen’e, ‘internetten bir araştır, kuralları neymiş öğren, biz de bir takım kuralım’ diye emreder. Ve Türkiye’de Ampute Futbol böylelikle hayata geçer. Kural gereği futbolcuların bir bacağının, kalecilerin de bir elinin olmaması gerekiyor. Daha önce hiç futbol oynamayan bir avuç gaziyle kurulan takım kendi aralarında futbol oynamaya başlar. Artık hayata gülmeye başlayan gaziler, ilerleyen günlerde, bu sporun yurt çapında yayılmasını sağlamak, nice sakat insanın bu sporu tanıyarak evlerinden çıkmalarına katkıda bulunmak için resmi makamlarca bu sporun tanınmasını talep eder.

 

Rehabilitasyon Merkezi’ni dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman ziyaret eder. Gaziler, paşa için bir gösteri maçı yapar. Aytaç Yalman, oynanan oyundan çok etkilenir ve ‘Çocuklar bir isteğiniz var mı?’ diye sorar. Takım kaptanı Uğur gayet tok bir sesle, ‘Komutanım resmi bir statümüzün olmasını istiyoruz.’ der. Aytaç Paşa konuyu ertesi gün MGK toplantısında gündeme getirir ve Gençlik Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay’ın da gayretleriyle 9 Ekim 2003 tarihinde ampute futbol, Bedensel Engelliler Federasyonu bünyesinde resmiyet kazanır.

 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız