SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Analı-Kızlı Değil Dolma Köfte.."

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:00:02
A- A+ PAYLAŞ

Kültür Rehberleri (KÜRE) projesi kapsamında ilk iki hafta Malatya tarihi ve mimari kültürü eğitimini alan öğrenciler, üçüncü hafta da Malatya'nın sosyal yaşam ve yemek kültürü eğitimini aldılar. 

Ticaret ve Sanayi Odası Salonu’nda düzenlenen sosyal yaşam eğitimi veren Eğitimci - Yazar Kemal Deniz, bir Malatyalının beşikten mezara kadar yaşadığı evreleri, doğum öncesi ve doğum sonrası, çocuk, ergenlik ve yetişkin ve ileri yaş dönemler ile sünnet, kına, askerlik, çeyiz düzme, çocuk ve yetişkin oyunları gibi folklorik kültür eğitimi, görsel sunumlar eşliğinde sundu.

Yemek kültürü de Valilik Basın ve Halka İlişkiler Müdürü ve lezzetçi (gurme) İbrahim Halil Kılıç tarafından verildi. Yöresel yemeklerin tanıtım eğitimi görsel sunumlar eşliğinde rehber adaylarına anlatan Kılıç, “ Malatya'nın mutfak kültüründe analı-kızlı veya gözleme diye bir yemek yoktur. Analı-kızlının esas adı tiritli dolma köftesi, gözlemenin adı ise sac böreği ve katmerdir.” ifadeleri ile yöresel yemeklerin gelecek kuşaklara özgün şekil ve adlarıyla aktarılması gerektiğini dile getirdi.

Kültür ve Yaşam Derneği’nin organize ettiği eğitimle ilgili bilgi veren derneğin basın sözcüsü Yaşar Karaslan, “Malatya Valiliği’nin “Sağlıklı Gelecek” kampanyası çerçevesinde 1999 yılında başlattığımız ve Malatya'nın kültür rehberlerini yetiştirmeye amaçlayan projemizin 3. etabı çerçevesinde başlattığımız eğitim çalışmaları 3. haftasını tamamladı. İlk 2 hafta ilimiz tarihi, mimari kültürü, taşınmaz kültürel varlıkları, doğal ve turistik değerleri ile turist-rehber ilişkileri konularında eğitim alan rehber adaylarımıza üçüncü hafta da sosyal yaşam ve yemek kültürü eğitimlerini, eğitimci yazar Kemal Deniz ve lezzetçi İbrahim Halil Kılıç tarafından verildi Teorik eğitimler bir hafta daha sürecek ve sonrasında pratik eğitimler (geziler) başlayacak.“ Hedefimiz, teorik, pratik ve uygulamalı olarak 2 yıllık süre içerisinde vereceğimiz eğitimlerle taşınır ve taşınmaz kültürel ve doğal varlıklarımızı çocuklarımız aracılığıyla gelecek kuşaklara aktarmaktır.” şeklinde bilgiler aktardı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız