SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Anavatan'a AKP Sürprizi!..

A- A+ PAYLAŞ

Anayasa paketine destek karşılığında Anavatan'a referandum yasasını gündeme getirmeme sözü veren AKP karar değiştirdi. Sezer'in onaylamak zorunda kalacağı teklif yasalaşırsa 22 Temmuz'da halkın karşısına hem milletvekili seçimleri hem de cumhurbaşkanlığı seçimi sandığı konacak.

ŞİMDİ NE OLACAK OLASILIKLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN
Anavatan Partisi’ne dün sabah saatlerinde "referandum süresini kısaltmayacağız" güvencesi veren AKP, bu sabah çark etti. Referandum süresini 120 günden 45 güne indiren yasa değişikliğini Meclis Başkanlığı'na sundu, Teklif bu akşam TBMM Anayasa Komisyonu'nda görüşülerek kabul edildi.

Cumhurbaşkanını halkın seçmesini öngören Anayasa değişikliği paketi bugün Sezer'e sunuldu. sezer 15 günlük süresini kullandıktan büyük ihtimalle referanduma karar verecek. normal koşullarda referandum süresi 120 gün. Bu durumda referandum ekim ayına kalıyor. Ancak AKP hükümeti, bu süreyi 45 güne indirmek istiyor.

Sezer'in en fazla bir kez veto edebileceği ve Anayasa Mahkemesi'ne iptal istemiyle göndermek için gerekçesi bulunmadığı için bu yasanın temmuz ortalarında yürürlüğe girmesi ve 22 Temmuz'da halkın önüne iki sandık konması bekleniyor.

AKP'DEN KAZIK
AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, dünkü oylamanın ardından gazetecilerin, referandum süresinin kısaltılmasına ilişkin teklifle ilgili olarak Anavatan Partisi’ne güvence verip vermediklerine yönelik soruları, "Arkadaşlarla konuşacağız" diyerek geçiştirmişti.

Erdoğan ise, TBMM’deki resepsiyonda referandum süresinin kısaltılmasına ilişkin yasal değişikliğin Meclis’e getirilip getirilmeyeceği sorusuna da "Gelebilir, niye gelmesin? Millete gitmenin yolunu açıyoruz, derdimiz bu" yanıtını vermişti.

Anavatan Grup Başkanvekili Süleyman Sarıbaş ise, AKP'den söz aldıklarını ve referandum yasasının gündeme getirilmeyeceğini söylemişti.

SİYASİ AHLAKA AYKIRI

AKP’nin bugün harekete geçmesi özellikle söz verdiği ANAVATAN’da soğuk duş etkisi yaparken, Anavatan Grup Başkanvekili Muzaffer Kurtulmuşoğlu, AKP’nin yaptığını “siyasi ahlaka sığmıyor” sözleriyle değerlendirdi.

Anayasa değişikliği paketine destek verdiklerini ve Meclis’ten geçmesini sağladıklarını ifade eden Kurtulmuşoğlu, şunları söyledi:

“Bize söz verdiler. Hatta ben bizzat gittim Eyüp Fatsa’ya, İrfan Gündüz’e gittim, ‘referandumla ilgili söylentiler var, doğru mu’ diye sordum. Bana her ikisi de ‘yok abi’ dediler. Ama AKP verdiği söze rağmen şimdi referandumla ilgili düzenlemeyi getirdi. Bu siyasi ahlaka sığmaz. Siyasette söz çok mühimdir. Siyasette ağızdan çıkan söz kanun gibidir. AKP büyük yanlış yapıyor. Sözlerinin eri olmadıklarını bir kez daha ortaya koydular. Ama Anavatan olarak bu yaptıklarını heryerde söyleriz, millete şikayet ederiz.”

AKP’nin verdiği sözü yerine getirmemesini “çok çirkin” olarak değerlendiren Kurtulmuşoğlu, yasanın çıkmaması için Meclis’te her türlü yolu deneyeceklerini söyledi.

GENEL SEÇİM İLE BİRLİKTE YAPILABİLECEK
Ayrıca, yabancı ülkelerindeki vatandaşlara referandum için verilen 40 günlük süre 10 güne indirilecek. Bu durumda, yurtdışında yaşanan vatandaşlar, referandumdan 10 gün önce oy kullanmaya başlayabilecekler.

Referandumla ilgili olarak kanunlarda yer alan bütün süreleri gerektiğinde kısaltarak, tespit ve ilan etmeye Yüksek Seçim Kurulu (YSK) yetkili olacak. Böylece YSK, halkoylamasını 22 Temmuzda yapılacak genel seçim ile birlikte yapılmasına karar verebilecek.

YSK, referandumda kullanılacak birleşik oy pusulalarını gerektiğinde uygun göreceği il seçim kurulları aracılığıyla bastırmaya ve sandık kurullarına gönderilecek oy pusulalarının, ihtiyacı dikkate alarak uygun göreceği adetlerle paketlenmesine karar vermeye yetkili olacak.

Gerekli ödenek, ilgili kuruluş bütçelerine Maliye Bakanlığınca aktarılacak.

Teklifin, yarın TBMM Genel Kurulunda görüşülmesi bekleniyor.

TEKLİF KOMİSYON'DAN GEÇTİ
Anayasa değişikliklerinin halkoyuna sunulması için öngörülen 120 günlük sürenin 45 güne indirilmesini öngören yasa teklifi, TBMM Anayasa Komisyonunda kabul edildi.

Kabul edilen “Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkındaki Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Teklif”, Anayasa değişikliklerinin halkoylaması sunulması için öngörülen 120 günlük süreyi, 45 güne indiriyor. Böylece halkoylaması, Anayasa değişikliğinin Resmi Gazetede yayımını takip eden 45. günden sonraki ilk pazar günü yapılacak.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız