SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Anayasa Bireyi Korumalı'

A- A+ PAYLAŞ

Okan Üniversitesi'nden Prof.Dr. Mustafa Koçak, İnönü Üniversitesi'nde "Türkiye'nin Anayasa Arayışları" konulu bir konferans verdi. Mevcut anayasanın devleti koruma amaçlı olduğunu savunan Koçak, bireyin hak ve özgürlüklerini koruyacak anayasanın başarıya ulaşacağını söyledi.

İnönü Üniversitesi'nden konferansa ilişkin yayınlanan basın bülteni şöyle:

"Okan Üniversitesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. Mustafa Koçak’ın verdiği “Türkiye’nin Anayasa Arayışları” başlıklı konferans büyük ilgi gördü. Kongre ve Kültür Merkezimizde düzenlenen konferansa Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, Rektör Yardımcıları, fakülte dekanları, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Yoğun bir katılımın olduğu konferansa, Türkiye’nin anayasa arayışlarının yeni olmadığını; 1800’lü yılların sonundan başlayarak değişen dünya düzeni karşısında ülkenin ve aydınların aldığı tutumlarla birlikte şekil alan anayasa çalışmalarını belirterek başlayan Prof. Dr. Mustafa Koçak, Avrupa’nın hukuk ve siyaset anlayışını belirleyen üç temel öğeyi; Yunan felsefesi, Roma hukuku ve Hıristiyanlığı aktararak sözlerine devam etti. Bu üç öğenin, özellikle de Hıristiyanlığın hukuki, siyasi ve toplumsal alanı ne derece etkilediğini örnekleriyle açıklayan Prof. Dr. Mustafa Koçak, Hıristiyanlık temelli birçok kavramın bugün de geçerli olduğunu sözlerine ekledi. Anayasacılığın, siyasi iktidarların hukukla kısıtlanması, bireyin hak ve özgürlüklerinin korumaya alınması olarak tanımlanması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Mustafa Koçak, modern anayasanın normlar hiyerarşisine uygun bir şekilde bireyin hak ve özgürlüklerini koruyarak şekillendiğini ifade etti.

Ülkemizde anayasacılığın, kendisine sömürge arayan Batıya karşı savunma silahı olarak kullanıldığını, bu düşünceden hareketle 1876 yılında düzenlenen Kanun-ı Esasi’nin Batının Osmanlı topraklarındaki gayrimüslim halkın haklarını korumaya yönelik baskıları sonucu ortaya çıktığını belirten Prof. Dr. Mustafa Koçak, böylelikle anayasalı bir devlet olduğumuzu fakat anayasal bir devlet olamadığımızı ifade etti. Ülkemizdeki anayasa uygulamalarını kronolojik olarak değerlendiren Prof. Dr. Mustafa Koçak, devleti korumak için değil bireyin hak ve özgürlüklerini korumak için düzenlenecek anayasaların başarıya ulaşabileceğini belirtti.

Anayasal işleyişe dair eleştiri ve çözüm önerileri sunduğu konuşmasına halkın oyuyla ve büyük çoğunluğun onayıyla düzenlenecek yeni bir anayasanın sosyal, kültürel ve toplumsal alanlarda büyük bir rahatlama getireceğini kaydederek devam eden Prof. Dr. Mustafa Koçak, birlik ve beraberlik temeline dayalı, tarihsel öğeleri ve bireyi koruyan, taklitten uzak bir anayasaya ülkemizin geleceği adına ihtiyaç duyulduğunu aktardı.

Tüm anayasalarda, bireyi, devletin hükmünden koruyan, birey hak ve özgürlüklerini güvence altına alan bir anlayış hakimken ülkemizdeki anayasaların devleti koruma düşüncesiyle düzenlendiğini dile getiren Prof. Dr. Mustafa Koçak, artık bu anti anayasal anlayışın değişmesinin zamanının geldiğini belirtip uzlaşma temelinde ve kavgadan uzak bir yapıyla yeni bir anayasanın oluşturulabileceğini ifade ederek sözlerini sonlandırdı.

Konferansını dinleyenlerin sordukları soruları cevaplayarak sonlandıran Prof. Dr. Mustafa Koçak’a, Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, günün anısına hediye takdim etti."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız