SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Anayasa Hazırlığında Son Durum

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:35:47
Anayasa Hazırlığında Son Durum
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye'ye yeni bir anayasa kazandırmak için 2011'de başlatılan süreçte 15 ay geride kaldı. Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda 31 maddede uzlaşma sağlandı.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasa çalışmalarına 19 Eylül 2011 yılında hukuk profesörleriyle yaptığı toplantıyla start verdi. Katılım aşamasında Anayasa Uzlaşma Komisyonu 20, alt komisyonlar ise 57 toplantı yaptı. Görüş ve önerilerden oluşan binlerce sayfa tutanak uzmanlar tarafından incelendikten sonra yazım aşamasına geçildi.  

31 maddede mutabakat  

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda, 16'sında partilerin farklı notları olmak üzere toplam 31 maddede mutabakat sağlandı. Temel hak ve özgürlükleri düzenleyen maddeler arasında bilim ve sanat hürriyeti, işkence, insanlık dışı ve aşağılayıcı muamele gibi maddeler bulunuyor. 

Düşünce ve ifade hürriyeti, basın hürriyeti, başvuru ve bilgi edinme hakkı gibi düzenlemeler de mutabakat sağlanan maddeler arasında yer aldı. 

Komisyonda, ''Din, vicdan  ve inanç hürriyeti'' ile ''siyasi parti hürriyeti'' başlıklı maddelerin görüşmeleri yarım kaldı. 

Yazım komisyonlarınca görüşülen ancak henüz Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na gelmeyen 37, mutabakat sağlanan 8, şerhli olan 25 madde bulunuyor.  Bu madde önerileri arasında vatandaşlık, vatan hizmeti, başkanlık sistemi, milletvekili dokunulmazlığı gibi maddeler yer alıyor. 

Başkanlık sistemi ve yargı 

Yazım Komisyonu'nun 28 Ocak'ta yapılan toplantısında, AK Parti önerdiği başkanlık sistemi maddesini komisyona açıkladı. Komisyon önceki kararı kapsamında bu maddeyi müzakere etmedi ve diğer üç partinin müzakere ettiği ve oluşturduğu madde devamında kendi maddesini kaydettirdi. 

BDP, AK Parti'nin başkanlık sistemi önerisinin tartışabileceğini ifade ediyor. CHP ve MHP'den karşı çıkıyor. CHP, başkanlık sistemini müzakere dahi edilemez buluyor. 

Komisyonun gündeminde başkanlık sisteminin dışında yargıya ilişkin hükümler de bulunuyor. AK Parti, Danıştay ve Yargıtay'ın kaldırılarak, yerine temyiz mahkemesi kurulmasını öneriyor. 

Anayasa Yazım Komisyonu, Şubat ayında yaptığı 4 toplantıda ise ''İdarenin esasları'' yerel yönetimler, merkezi yönetim, , yargı denetimini'' ele aldı ve bazı maddelerde mutabakat sağlandı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız