SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Anayasa Mahkemesi'ne Eleştiri

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Toplum Gönüllüleri Birliği Derneği, Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa'yı ihlal ettiğini ileri sürdü.

Derneğin Güven İş Hanı'ndaki salonunda, Toplum Gönüllüleri Birliği Derneği Platformu'na üye 30 dernek ve sivil toplum kuruluşu adına basın açıklamasını okuyan derneğin basın sözcüsü Ahmet Aygün, "Anayasa Mahkemesi, Anayasa'nın 148'inci maddesine göre anayasa değişikliklerini denetim sonucunu doğuracak şekilde incelemesi mümkün değilken ve şeklen inceleyebileceği apaçık ortada iken, 10 ve 42'nci maddelerle ilgili değişikliği "değiştirilemez maddeler"e bağlamış ve esastan karar vererek iptal etmiştir. AK
Parti'nin kapatma davasının karar ve gerekçesi ile de demokrasi ve toplumsal barışa büyük darbe vurmuştur. Böylece Anayasa ihlali en yüksek yargı organı tarafından yapılmıştır. Mahkeme, Anayasa'yı çiğnemiş, sınırını ve yetkisini aşmış, anayasa değişikliğini esastan görüşmüş, parlamentonun yasama yetkisini yok saymıştır" iddialarında bulundu.

Egemenliğin kaynağı ve asıl sahibinin millet olduğunu, egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğunu belirten Aygün, "Millet egemenliği yetkili organlarla kullanmaktadır. Anayasa'yı değiştirme yetkisi TBMM'nindir. Bu karar ve hukuki olmayan gerekçe ile Anaysa Mahkemesi hukuksal sınırlar dışına çıkmış, kendisini yasama organının üzerine koymuştur."dedi.

Mahkemenin, sadece anayasa değişikliği kararıyla değil, parti kapatma kararıyla ve buna benzer çeşitli kararlarla yapısını tartışılır hale getirdiğini ileri süren Ahmet Aygün, "Böylece Anayasa Mahkemesi'nin yetkileri, görevleri gözden geçirilmeli ve yeniden yapılandırılmalıdır. Evrensel kriterleri uygun bir mahkeme oluşturulmalıdır. Parlamentoyu millet olarak seçtik fakat yargı yetkisini yok etti. Anayasa'nın maddelerini değiştirme yetkisini kaybetti. Bu sebeple yeni bir anayasaya ihtiyaç vardır. Sivil toplum örgütleri olarak el ele vermeliyiz, güçlerimizi birleştirmeliyiz. Ancak millet ile bütünleşirsek el birliğiyle bir anayasa yapabiliriz" diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız