SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Anayasa Trafiği Başlıyor

A- A+ PAYLAŞ

Hükümet, Anayasa değişiklik paketini bugün muhalefete sunmaya başlıyor. Başbakan Erdoğan ve hukukçu kurmaylarının son rötuşları yaptığı paket, bu haliyle 24 maddeyi buldu. Yapılan son dakika değişikliğiyle de paketin 23 maddeden oluşması kararlaştırıldı. Görüşmeler başlamadan önce muhalefete taslak metin elden teslim edildi.

AK Parti, CHP ve MHP’yi kendi önerileriyle sıkıştıracak; 12 Eylül kadrosunu koruyan geçici 15’i kaldıran madde ve parti yerine şahışlara ceza pakette. HSYK üye sayısı 21 oluyor.

Anayasa değişiklik paketi son eklerle 23 maddeyi buldu

AK Parti’nin Anayasa değişiklik paketine, Anayasa Mahkemesi’nin üye sayısının 11’den 17’ye çıkarılması ve Yüksek Mahkeme’nin idari açıdan ikiye bölünmesini öngören düzenlemenin yanı sıra memurlara toplusözleşme olanağı getiren madde de girdi. Böylece paket, geçiş durumunu düzenleyen geçici maddelerle birlikte 24 maddeye ulaştı

AK Parti’nin Anayasa değişiklik paketine, Anayasa Mahkemesi’nin yapısını değiştiren düzenlemenin yanı sıra memurlara toplusözleşme olanağı sunan madde de girdi. Böylece paket, geçiş durumunu düzenleyen geçici maddelerle birlikte 24 maddeyi buldu. Paketteki bazı düzenlemeler şöyle:

ANAYASA MAHKEMESİ İKİ PARÇA:

AKParti’nin hukukçu kurmayları, Anayasa Mahkemesi’nin üye sayısının 11’den 17’ye çıkarılması ve Mahkeme’nin idari açıdan 2’ye bölünmesini öngören düzenlemeyi de pakete dahil etme kararı aldı.

BİREYSEL BAŞVURU HAKKI:

Ayrıca, Avrupa Birliği’nin istediği bireysel başvuru hakkı da pakete eklendi. Parti kapatma davaları ve Yüce Divan sıfatıyla yapılan yargılamalarda 2 daire birleşerek, Genel Kurul şeklinde yargılama yapacak.

MEMURA TOPLUSÖZLEŞME HAKKI:

Memurlara grevli toplusözleşme hakkı vermeyi planlayan ancak, çalışma yaşamını düzenleyen yasalarda kargaşa oluşturacağı endişesiyle vazgeçilen düzenleme için yeni bir formül geliştirildi. Buna göre memurlara toplusözleşme olanağı verilecek, ancak grev hakkı tanınmayacak.

KAPATMA İÇİN MECLİS ONAYI:

Taslak metne göre, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın iddianamesi Meclis’te okunduktan sonra 367 oyla kabul edilirse kapatma davası açılabilecek. Anayasa Mahkemesi kapatma kararını “terör” suçunu şart koşan Venedik Kriterleri’ne göre verecek.

PARTİ DEĞİL KİŞİ CEZALANDIRILSIN:

AK Parti’nin parti kapatma konusunda getirmeyi planladığı bir başka yenilik ise parti kapatma yerine kapatmaya konu eylemi gerçekleştiren kişinin cezalandırılması. Parti hakkında kapatma davası süreci, parti tüzel kişiliğinin o kişi hakkında işlem yapmaması halinde başlayacak.

HSYK ÜYELERİ GÖREVE DEVAM EDECEK:

Taslakta; HSYK’nın üye sayısının 21’e çıkarılması ve üyelerin görev süresinin 4 ay içinde bitmesi öngörülüyor. Ancak, taslağa konulacak geçici maddeyle mevcut HSYK üyelerinin görevi devam ettirilecek.

Pakette pozitif ayrımcılık bilmecesi

ÖTE yandan Anayasa’nın 10. maddesinde kadınlar ve çocuklar lehine pozitif ayrımcılık öngören değişiklik yapma kararı alan AK Parti yönetimi, bu düzenlemenin, “türbanın önünü açacağı” görüşüyle eleştirilmesi üzerine, maddeyi paketten çıkarıp çıkarmamayı tartışıyor.

Anayasa paketinde muhalefet ayarı

Başbakan Erdoğan'ın son rötuşlarını yaptığı Anayasa değişikliği paketi, bugün kamuoyuna açıklanıyor. CHP'nin 12 Eylül darbecilerinin yargılanması ve MHP'nin parti kapatmayı önlemeye yönelik önerilerini pakete ekleyen AK Parti, bu iki düzenlemeyle muhalefeti sıkıştıracak

AK Parti, bugün CHP ile başlayacak muhalefet turuyla kamuoyuna açıklayacağı Anayasa değişikliği paketine, 12 Eylül darbesini yapanları koruyan maddeyi kaldıran düzenlemeyi ekleyerek CHP'yi köşeye sıkıştırmayı hedefliyor. AK Parti, parti kapatmayı önlemek için de MHP'nin iki yıl önce gündeme getirdiği formülü gündemine aldı.

İZLENECEK POLİTİKA TARTIŞILDI

Cuma akşamı, “pakete son şekli verildi” açıklamasını yapılmasına karşın AK Parti'nin, değişiklik taslağı üzerindeki çalışmaları dün gece geç saatlere kadar sürdü. Günün erken saatlerinde AK Parti Genel Merkezi’nde bir araya gelen hukukçu kurmaylar, öğleden sonra İstanbul'dan dönen Başbakan Erdoğan’la 3 saat süren bir toplantı yaptı. Toplantıda, son rötuşlar yapılırken; muhalefetin itirazlarına karşı izlenecek politika da ele alındı. Başbakan Erdoğan, AK Parti genel merkezindeki bu toplantının ardından Başbakanlık Resmi Konutu'na geçti ve kurmaylarıyla çalışmaya gece geç saatlere kadar devam etti. Edinilen bilgilere göre; toplantılarda, pakette yer alacak maddelerin yanı sıra Meclis görüşmelerinde izlenecek yol haritası ve referanduma gidilmesi durumunda muhalefete karşı geliştirilecek strateji de ele alındı. CHP'nin "Getirin teklifi geçici 15'inci maddeyi kaldıralım" önerisi doğrultusunda pakete, 12 Eylül darbesini yapan kadroyu koruyan geçici 15'inci maddeyi kaldıran düzenleme eklendi. AK Parti, parti kapatmayı önlemek için de MHP'nin iki yıl önce gündeme getirdiği formülü benimsedi. MHP, 2008 yılında AK Parti hakkında kapatma davasının açıldığında; partilerin kapatılmasından önce kapatmaya konu eylemleri gerçekleştiren kişilerin uyarılması formülünü gündeme getirmişti. Böylelikle hem MHP hem de CHP'nin itirazlarının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

İLK ZİYARET CHP’YE YAPILACAK

AK Parti heyeti, bugün ilk olarak CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay'ı ziyaret ederek muhalefet turlarını başlatacak. Ardından sırasıyla BDP, MHP, DSP ve DP ile görüşülecek. Paketin son şekli CHP ziyaretinden hemen önce Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ tarafından Meclis'te düzenlenecek basın toplantısıyla açıklanacak.

BASINA SIZMAMASINA ÖZEN GÖSTERDİLER

AK Parti yönetimi, Anayasa değişikliği taslak metnini son ana kadar basından sakladı. Pakete dün gece geç saatlere kadar son şeklinin verilmemesinin yanı sıra; “Metni basına verirsek, muhalefet, randevuları iptal edip, ‘biz de önerimizi basın üzerinden veririz' diyebilir. Bu da süreci sekteye uğratır” endişesi etkili oldu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız