SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Ancak 3'te 1'ine Nakil Yapılıyor"

0
Güncellendi - 2015-12-27 12:25:07
A- A+ PAYLAŞ
 
Türkiye'de karaciğer nakli gereken hastaların ancak 3'te 1'ine nakil yapılabildiği bildirildi. 
 
Malatya İnönü Üniversitesi Karaciğer Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, telefonla katıldığı yerel Er TV'de yayınlanan "Artı Eksi" programında karaciğer nakli konusunda bilgi verdi. Türkiye'de 3 bin civarında karaciğer nakli gereken hasta bulunduğunu ancak yılda bin civarında hastaya nakil yapıldığını söyleyen Yılmaz, Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde ise geçen yıl 222 hastaya nakil yapıldığını ifade etti. 1 milyon nüfusta 40 civarında kişiye karaciğer nakli gerektiğini söyleyen Yılmaz, Türkiye nüfusuna göre yılda 3 bin-3 bin 200 kişiye karaciğer nakli gerektiğini vurguladı. 
 
Prof. Dr. Sezai Yılmaz, bu yıl 250, 2014 yılında 500 ve 2018 yılında bin karaciğer nakli yapmayı hedeflediklerini ifade ederek, "Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde bu yıl 102 ülkeden gelecek cerrahların katılımı ile 2 hafta eğitim gerçekleştireceğiz. Cerrah ve öğretim üyelerinin katılacağı bu eğitim semineri ile bu konuda marka olduğumuzu bir kez daha gündeme getirmiş olacağız" şeklinde konuştu. 
 
Yılmaz, önümüzdeki yıl da Euro Asya Karaciğer Nakil Kongresi'ni Malatya'da yapmak için girişimlerde bulunduklarını belirterek, "Şimdiye kadar Sofya ve Bükreş'te yapılan Euro Asya Karaciğer Nakil Kongresi'nin 3. toplantısını da 2013'de Malatya'da düzenlemek için girişimlerimiz sürüyor" ifadelerini kullandı. 
 
Ayrıca çocukların oyun için aldıkları çatapatın çocuklar için çok tehlikeli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yılmaz, "İçinde fosfor bileşiği olan çatapatı özellikle 2 ile 5 yaş arasındaki çocuklar renginden dolayı bilmeyerek yiyebiliyorlar. Çatapat yiyen çocuğun karaciğerinde büyük tahrip meydana geliyor. Bu bazen ölümlere neden olabiliyor" dedi. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız