SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ancak Yüzde 25'i Yaptırdı

A- A+ PAYLAŞ

Kat irtifaklı tapuların ‘kat mülkiyeti’ şeklinde değiştirilmesini öngören kanun kapsamında Malatya’daki yaklaşık 100 bin bağımsız gayrimenkulün yaklaşık 25 bininin kat mülkiyetine geçiş yaptığı belirtildi

75-80 BİN TAPUNUN DEĞİŞMESİ GEREKİYOR
‘Kat irtifaklı’ binaların (Henüz başlanmamış veya tamamlanmamış bina) ‘Kat mülkiyeti’ (Yapı kullanma belgesine sahip tamamlanmış bina) şeklinde değiştirilmesini öngören kanununun yaklaşık iki yıl önce yürürlüğe girmesine rağmen, tapuda değişikliği zorunlu kılan bu uygulamadan geç haberdar olan vatandaşlar, Belediye, Maliye ve Tapu Müdürlükleri arasında mekik dokumaya başladı. Malatya II. Tapu Sicil Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre bu kanun kapsamında değişmesi gereken 75 -80 bin civarında bağımsız gayrimenkul bulunuyor.

BİN TL CEZA
Başvuru süresi 28 Kasım’da sona erecek olan tapu cins değişikliğinde, vatandaşları sıkıntılı bir süreç beklerken, bu sürede kat irtifaklı tapularını kat mülkiyeti şeklinde değiştirmeyenleri bin TL ceza bekliyor.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı’nın ‘Yapılaşmadaki bozuklukları gidermek, çağın gereklerine uygun depreme dayanıklı konutların yapılmasını sağlamak’ amacıyla ortaklaşa çıkardığı tapuda cins değişikliği, iskanı olan binalar için fazla sıkıntı yaratmazken, iskansız yapılarda gerek masraflar gerekse temin edilmesi gereken evraklar artıyor.

Malatya II. Tapu Sicil Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, ‘Yapı Kullanım Belgesi’ (iskan) olan binalarda konut sahipleri 300 ile 500 TL arasında bir fiyata tapusunu alabiliyor, ancak iskansız binalar için ise vatandaşı birçok sıkıntı bekliyor.

MÜTEAHHİTLERİN BORCU VATANDAŞA ÇIKIYOR
‘Yapı kullanım belgesi’ olmayan yani iskansız konutlarda ise hem masraflar hem de istenen evrak sayısı artıyor. Kat mülkiyeti tapusu alabilmek için binayı yapan müteahhidin veya sahibinin SSK, Maliye ve Belediyeye borcunun olmadığına dair belgenin yanı sıra ‘yapı denetim uygunluk belgesi ile demir ve çimento vize belgesi de isteniyor.

Müteahhidin SSK, Maliye ve Belediyeye borcu varsa yani bina sorunluysa konut sahipleri bu parayı ödemeyi kabul etse bile yürürlükteki teknik şartnameye ve yönetmeliğe göre konut sahibi bu belgeleri alamıyor ve bu belgelerin de tamamlanması isteniyor.

Kat irtifaklı binaların kat mülkiyeti şeklinde değiştirilebilmesi için; Yapı Kullanma İzin Belgesi, Kadastro Müdürlüklerinden Cins Tashihi Değişiklik Beyannamesi, Her bağımsız bölüm için Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) belgesi, 492 sayılı Harçlar Kanunun 13/a maddesine göre vergi ilişiği olmadığına dair belgeler isteniyor.

HABER: Yaşar KARAASLAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız