SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Anız Yakmak Yasak

A- A+ PAYLAŞ

Tarım İl Müdürlüğü, hububat hasadı sonrası kalan anız ve sapların yakılmasının yasak olduğunu bildirdi, çiftçileri bu konuda uyardı.

İl Müdürü Hamit Aygül, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:

"Ülkemizde hububat hasadından sonra kalan artıkların yakılması, uzaklaştırılması ve toprağa karıştırılmasının verim ve toprak üzerine etkileri yapılan araştırmalarla belirlenmiştir.

Çiftçilerimiz, bitki artıklarını ortadan kaldırmak, böcek ve diğer zararlıları yok etmek, toprak işleme kolaylığının sağlanması, daha yüksek verim alınma beklentileri, ikinci ürün yetiştirilmesi için zaman tasarrufu sağlanması vs. amacıyla hububat hasadından sonra tarlada kalan anız ve sapları yakmaktadır.

Halbuki hububat artıklarının geniş ekonomik kullanma alanları vardır. Bunlar Köy El Sanatlarında, ip,halat ve paspas imalatında, ambalaj sanayinde değerli bir gıda depolama malzemesidir.

ANIZ YAKMANIN ETKİLERİ: Bazı faydaları umularak yakılan hububat sapı ve anızların yakılması neticesindeki etkileri;

a) Çevreye olan etkileri: Anızın yakıldığı tüm ülkelerde olduğu gibi Ülkemizde de bu olay, hasat zamanlarında çevreye büyük rahatsızlık vermektedir.
Anız yangınları, havayı kirletir, yükselen dumanlar karayollarında görüşü azaltır; bu durum trafik kazalarına, can ve mal kayıplarına neden olur.
Komşu tarlalardaki hasat edilmemiş ürünlere, traktörlere, meyve bahçelerine, bunların etrafındaki çitlere, telefon direklerine, enerji iletişim ve haberleşme hatlarına, civardaki yerleşim yerlerine ve özellikle ormanlara, koruluk ve ağaçlık bölgelere telafisi olamayan zararlar verir.
Hasat sonrası tarla ve dikili alanlarda bulunan birçok yaban hayvanının yaşam ortamını yok eder.
Toprağın yapısında ve bitki bünyesinde önemli fonksiyonları olan organik maddeyi azaltır.
Toprak sıcaklığının yükselmesi sonucu toprağın mikrobiyolojik aktiviteleri geriler ve biyolojik denge bozulur.
Toprağı su ve rüzgar erozyonuna daha hassas bir duruma getirir. Böylece toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelikleri bozulur ve toprak verimliliği düşer.
Kaybolan doğal kaynaklarla birlikte yanmış tarlalar ve orman alanları kötü görüntüler sergiler, bu durum ülke turizmini olumsuz yönde etkiler.

b) Anız yakmanın toprak özelliklerine etkileri; Anız yakıldığında toprağın etkilenme derecesi iklim koşulları, toprak derinliği, topoğrafik yapı, besin elementleri içeriği ve organik maddeye göre değişmektedir.
1-Anız yakmanın toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerine etkisi; Anız yakılmasının en önemli etkisi toprak yüzeyindeki organik maddenin yok olmasıdır. Organik maddenin yok olması, toprağın fiziksel, kimyasal, biyolojik ve verimlilik özelliklerini önemli derecede etkilemektedir. Toprak organik maddesinde azotun bitkiye elverişli hale gelmesi çok önemlidir. Organik maddedeki azotun serbest hale gelmesi, parçalanma ile toprağın su tutma kapasitesi ve erozyon durumu gibi mekanik özellikleri ile de yakından ilişkilidir.
2- Anız yakmanın toprağın biyolojik özellikleri, hastalık ve zararlılara etkisi; Anız yakma ile zararlılarla mücadele ederken hiç kuşkusuz toprağın canlılığını oluşturan önemli ve yararlı organizmalarında yakma sırasında yüksek sıcaklıktan etkilendiği görülmüştür.
Anızın yakılması sırasında oluşan sıcaklığın etkisi ile toprağın 2,5 cm. derinliğindeki mikroorganizma faaliyeti yok olmaktadır.

ANIZ YAKMAK YASAKTIR.
Ülkemiz toprakları 1. derecede erozyon kuşağı içinde bulunmaktadır. Anız yakmanın toprağa olumsuz etkileri olduğu gibi erozyon oluşmasında sebebiyet vermektedir.

Yukarıdaki nedenlerden dolayı anız ve yol kenarındaki boş alanlarda kuru ot yakılması Bakanlığımızın 12.04.2004 sayı ve 2002/18 nolu genelge ve 16.12.1998 tarih ve 23555 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 1998/26 nolu tebliği ile yasaklanmıştır. Bu yasakların düzenli şekilde uygulanması ve takip edilmesinde Malatya il ve ilçelerdeki mülki İdare amirleri ve kolluk kuvvetleri sorumlu bulunmaktadır.
Belediyeler ve muhtarlıklar ilan tahtaları, hoperlörler vb. duyurucu araçlarla anız yakılmasının yasaklandığı vatandaşlarımıza duyuracaklardır. Yasaklara uymayanlar hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılmasını idari ve adli makamlardan talep edeceklerdir.

Muhtarlar ve diğer kamu görevlileri, anız yakılan tarlanın durumunu duyum aldıktan sonra, tutanaklarla tespit edip idari ve adli mercilere sunacaklardır.

Anız yakmanın yasak olduğu yaz döneminde bu yasağa uymayanlar hakkında 2872 sayılı Çevre Kanunu, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu ve Türk Ceza Kanununun 383 ve 526. maddeleri ile işlem yapılacaktır.

Anız yakma olaylarını duyduğu halde, idari ve adli makamlara duyurmayan muhtarlar ve diğer kamu görevlileri hakkında Türk Ceza Kanunun 235. maddesine göre işlem yapılacaktır. Halkımıza duyurulur."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız