SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Ankara Doğusunda İlk Kez"

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:29:53
A- A+ PAYLAŞ

Kalp ritm bozukluğunu dondurarak giderme operasyonu Ankara’nın doğusunda ilk kez Malatya’da yapıldığı bildirildi. 

Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi’nde, 43 yaşındaki iki hastaya kalp ritm bozukluğunu dondurarak giderme operasyonunda başarı sağlandı.

Turgut Özal Tıp Merkezi’nde yapılan basın açıklaması ile operasyon anlatıldı.

Operasyonun ekip başı Kardiyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Nusret Açıkgöz, “Kalp ritmi bozukluklarının balon yöntemiyle eksi 40-50 derecede dondurularak tedavi edilmesi Atriyal Fibrilasyon, kalbin kulakçıklarındaki elektriksel aktivitenin tamamıyla bozulduğu bir ritim bozukluğudur. Atriyal Fibrilasyon, toplumda en sık görülen ritm bozukluğu olup görülme sıklığı genel toplumda 100' de 1 iken, ilerleyen yaşlarda bu oran yüzde 1 O' lara kadar çıkmaktadır. Atriyal fibrilasyon hiçbir yakınmaya yol açmayabileceği gibi çarpıntı, efor performansında azalma, bayılma ve inmeye (felç) yol açabilir. Ayrıca hastalar uygun bir şekilde tedavi edilmezse bu ritim bozukluğu uzun dönemde kalpte büyümeye ve kalp yetersizliğine yol açabilir”ifadelerini kullandı.

“Cryo-Ablasyon, Türkiye'de sadece belirli merkezlerin yapabildiği bir yöntem olup, bu yöntem kasıktan kalbe girilerek bir balon yardımıyla gerçekleştiriliyor. Amacımız ritim bozukluğuna neden olan sol kulakçıkla akciğer toplar damarının bağlanma yerinden kaynaklanan ektopik odakların eksi 40-50 derecede dondurulması yani bir nevi ritim bozukluğuna yol açan kaynağın durdurulması-dondurulmasıdır” diyen Açıkgöz, “ Bu esnada donma nedenli doku hasarı oluşturularak anormal uyarıların elektriksel bağlantıları kesilir. Tedavinin başarı oranları yüzde 80'nin üzerinde olup hastalar birkaç gün içerisinde evine gidebilir. Böylece ritm bozukluğu olan hastalar ilaçsız tedavi edilerek hastanın çarpıntıları azalır, yaşam kalitesi artar ve en önemlisi de hastanın ölmesine ya da sakat kalmasına yol açabilecek inmenin (felç) de önlenmesi sağlanır” şeklinde konuştu.

Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Yard. Doç. Mehmet Aslan ise, operasyonun Ankara’nın doğusunda ilk kez Malatya’da yapıldığını belirterek, “İki hastamıza yapılan operasyon sonrasında hastalarımız sağlığına kavuştular. Bir iki günden taburcu olacaklar” dedi.

Ameliyatta bulunan Anastezi ana bilim dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Aytaç Yücel de, “İşlem sırasında hastalarımızın ağrı duymaması için hastamıza genel anastezi işlemi uygulamaktayız” ifadelerini kullandı.

Sağlığına kavuşan hastalardan Mustafa Özdemir (43) de,”Kalbimde ritm bozukluğu vardı. Şoklama yapıyorlardı. Zaman zaman yine tekrarlıyordu. Ancak bu tıp merkezinde böyle bir operasyon konusunu öğrendim. Hocalarımızın başarılı operasyonu ile sağlığıma kavuştum” dedi.

Yücel Akdaş(43) isimli hasta ise “Bir yıldır bu hastalığı yaşıyordum. Bayılacak gibi kalbimde çarpıntı oluyordu. Tıp merkezinde başvurdum ve şu anda sağlığım çok iyi “şeklinde konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız