SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Ankara Yolunu Bilmeyen Var'

A- A+ PAYLAŞ

Esnafın, Kooperatifler aracılığı ile kullandığı kredinin faiz oranı son 51 yılın en düşük seviyesine indi.

ESNAFA DÜŞÜK FAİZ MÜJDESİ
Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Malatya Bölge Birliği Başkanı İsmet Bayram, kooperatifler aracılığı ile esnafa kullandırılan kredilerin faiz oranlarının yüzde 5’e düşürüldüğünü söyledi.

1 Eylül itibari ile yönetmeliğin yürürlüğe girdiğini belirten Bayram, limitin 100 bin TL’ye çıkarıldığını, ödemelerin de 5 yıla yayıldığını kaydetti.

SON 50 YILIN EN DÜŞÜK RAKAMI
Yüzde 5 faiz oranının son 50 yılın en düşük rakamı olduğunu kaydeden İsmet Bayram, “Bugün hakikaten faiz sistemine baktığınız zaman yüzde 5 faiz oranıyla kredi kullandırmak güzel ama belki esnafın ticaret hacmi daraldığı zaman yüzde 5 de fazla gelebilir. Ticaret hacmi daralmışsa, alış veriş yoksa, sıfır faizle kredi vermenizin de bir anlamı yok gibi gözükebilir ama esnafımız bu krediyi alıp yerinde ve amacında kullanırsa geri ödemesinde bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum’ dedi.

Verilecek kredi miktarının kooperatiflerin yapısına göre değiştiğini ifade eden Bayram “Faiz oranı yüzde 20’nin altında olanlar 100 bin lira, yüzde 20 ile 40 arasında olanlar 50 bin lira, yüzde 40 ile 60 arasında olanlar 35 bin lira kredi kullandıracaklar’ dedi.

Eskiden ödemelerin 6 ayda bir yapıldığını hatırlatan Bayram, 5 yıla çıkarılması nedeniyle taksitlerin 3’er aya bölündüğünü, her yapılan ödemeden sonra kalan bakiye üzerinden faiz işleyeceğini söyledi.

Geçmiş dönemlerde aldığı krediyi ödemede zorlanan, çek veya senedi protesto olmuş esnafların kredi kullanabilmesinin mümkün olduğunu belirten Bayram, bunun yolunun da bankalarda beşeri ilişkileri geliştirmekten geçtiğini vurguladı.

“ANKARA’NIN YOLUNU BİLMEYEN İDARECİLER VAR’
Bu anlamda idarecilerden beklentilerinin bulunduğunu ifade eden Bayram, “Bizim idarecilerden beklentilerimiz, bankalarla münasebetlerimizi iyi geliştirerek, esnafın bu yöndeki sorunlarını çözebilmek. Zamanında borcunu ödememiş olabilir ama daha sonra ödemişse biz onlara mutlaka kredi kullandırmamız lazım. Ben iddia ediyorum bu yapılabilir.
Ama takip altındaysa orada biraz sıkıntı yaşanabilir. Fakat onun da dolaylı yollardan çözümü var. Neyi nerden kimden nasıl isteyeceğinizi bilirseniz sıkıntı olacağına ben inanmıyorum.

Bir kere bizim Malatya’da Ankara’da bağlı olduğu kurumun genel merkezini bilmeyen idareciler var. Seminerlerine katılmayan insanlar var, böyle olursa elbette ki sorunları çözemezsiniz. Ankara’nın yüzünü görmemiş, teşkilat başkanlığı yapılıyor. Gideceksiniz, ne oluyor bitiyor göreceksiniz ki dertlerinizi sıkıntılarınızı çözebilesiniz. Ama ben burada oturayım protokolde görüneyim, gazetede çıkayım, böyle idarecilik olmaz.

Malatya’da maalesef ki sivil toplum kuruluşları bir araya gelemedi. Aralarında ciddi bir kopukluk var. Bunu ben iddia ediyorum. Her zamanda söyledim. Bizden önce burada birileri vardı, bizden sonra da birileri olacak önemli olan buradayken bir şeyler yapmak" diye konuştu.

MALATYA’YA 100 MİLYON TL PARA GİREBİLİR
Malatya’da şu anda 14 bin vergi mükellefi bulunduğunu, bunun 8 bin tanesinin rahatlıkla kredi kullanabilecek durumda olduğunu hatırlatan Bayram, şöyle konuştu:

“Malatya şu anda 100 milyon TL kredi kullanabilir. Bu sıcak paranın bu kente girmesinin nasıl olumlu bir durum yaratacağı ortada. Ama maalesef bu konuda da geri durumdayız. Gölbaşı Esnaf Kefalet Kooperatifi şu anda bize bağlı kooperatifler arasında en yüksek ve takip oranı en az olan kooperatif. 5 milyon 300 bin lira kredi kullandırmış. Şu anda Gölbaşı Esnaf Kefalet Kooperatifinin esnafın üzerinde 5 milyon TL parası var. Takip oranı ise sadece 111 bin TL. Yani bugün bir kişiye vereceğimiz kredi miktarı. Malatya kooperatifi 5 milyon 472 bin TL. Gölbaşından 172 bin TL fazla, Şimdi yani burası bir ilçe. Bir de esnaflar almış oldukları kredileri amacında kullandıkları takdirde ben para kazanacaklarına da inanıyorum. Bunu rahatlıkla geri ödeyebileceklerine de."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız