SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ankara'da Artılar, Eksiler..

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:27:00
Ankara'da Artılar, Eksiler..
A- A+ PAYLAŞ

Başkent Ankara’da 2. defa gerçekleştirilen ve açılışı yapıldıktan hemen sonra şiddetli fırtına nedeniyle ilk gün ziyarete kapatılan Malatya Tanıtım Günleri, artısı ve eksisi ile sona erdi. İlk gün organizasyonu üstlenen firmanın stantları kurum ve kuruluşlara zamanında tahsis edememesi bazı kuruluşlar için ciddi sorunlar yarattı. Danışma masaları açılıştan bir gün sonra kurulabildi ancak.

Özellikle gıda sektöründeki Karadeniz bölgesi firmalarının egemenliği, zaman zaman ‘Malatya günleri mi Karadeniz Günleri mi?’ sorusunu gündeme getirirken, boşta kalan standların da rastgele biçimde Karadenizli firmalara dağıtılması da bu soruyu güçlendiren etki yapan bir icraattı.

Başta organizasyon alanında tuvalet bulunmaması olmak üzere sosyal altyapı bakımından yaşanan yetersizlikler ziyaretçi ve tanıtım günleri katılımcılarına önemli sıkıntılar yaşattı.

Tanıtım günlerine Ankara’da yaşayan Malatyalıların ilgisi tatmin edici düzeydeydi. Başbakan yardımcıları, bakanlar ve bürokrasideki önemli isimlerin ziyareti tanıtım günlerinin artıları arasında yer aldı. Ayrıca daha önce Malatya’da görev yapan eski valilerden Saffet Arıkan Bedük, Mustafa Yıldırım, Osman Derya Kadıoğlu ve halen Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz Malatya’daki hatıraların yad edilmesi bakımından nostaljik sohbetler açılmasına vesile oldu.

Malatya Tanıtım Günleri’nin en ilginç ve izaha muhtaç yönü ise, organizasyonun merkezinde bulunması gereken Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün organizasyonda bir hizmetli ve bir memur ile temsil edilmesiydi.

Tanıtım günlerinin açılış törenine AKP Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı dışında tüm milletvekilleri katıldı. Fındıklı ise, başkanı olduğu komisyonun toplantısını gerekçe göstererek açılışta bulunmamayı tercih etti. 

Başarısız Organizasyon Şirketi Neden Yeniden Tercih Edildi?

Malatya Tanıtım Günleri’nin ilki Ekim 2010’da düzenlenmiş ve sel sularının basması nedeniyle katılımcı firmalar ve ziyaretçiler büyük mağduriyet yaşamıştı. Böyle olumsuz bir geçmişe sahip olmasına karşın bu yıl organizasyonun yeniden aynı firmaya verilmesi ve birçok olumsuzluğun ilkinde olduğu gibi tekrar etmesi, ‘Bu firma neden özellikle tercih ediliyor?’ sorusunun sorulmasına neden oldu.

1.Gün: Açılış ve Fırtına

Tanıtım günlerinin açılışı Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın ve kalabalık bir Malatyalı ziyaretçinin katılımı ile yapıldı.  Tanıtım Günleri, ilerleyen saatlerde can güvenliği bakımından ciddi riskler oluşturan şiddetli fırtına nedeni ile ziyaretçilere ve katılımcılara kapatıldı. Fırtına tanıtım günlerine ait standların yer aldığı çadırın değişik yerlerden yırtılmasına yol açarken, toz bulutlarının yarattığı ortamda ziyaretçiler alanı terk etmek zorunda kaldı. Fırtına nedeniyle organizasyona ara verilmesi Vali Ulvi Saran ve diğer yetkililerin moralini bozarken, umutlar ertesi güne ertelendi.

2. Gün; Fırtınanın neden olduğu karamsar hava dağılıyor

Açılış günü yaşanan ve fuarın kapanmasına neden olan korkunç fırtınanın yarattığı olumsuz hava, öğlen saatlerinde dağılmaya başladı. Ankara’da yaşayan Malatyalılar yoğun biçimde fuar alanına gelmeye başlayınca başta Valilik olmak üzere esnaf ve katılımcıların yüzündeki endişeli ifade yerini neşeli görünüme bıraktı. Halkın yanı sıra, hükümet temsilcileri ile  Malatya’da görev yapan eski bürokratlarında gelmesi ile canlanan fuar alanı, Malatya Musiki Derneği, Halk oyunları ekibi ve Arapgirli ses sanatçılarının verdikleri mini konserler ve yaptıkları gösteriler ile hareketli bir atmosfere kavuştu.

Malatya Tanıtım Günlerinde Karadeniz Egemenliği

ESOB başkanı Şevket Keskin ve Birliğe bağlı oda başkanlarından oluşan heyetin gıda ve yiyecek satışı yapılan stantları ziyareti sırasında firma yöneticileri ile oda başkanları arasında ilginç diyaloglar yaşandı.  Stantlarda sergilenen ve satışa sunulan ürünlerin Malatya ve yöresi ürünlerinin olmadığının farkına varan oda başkanları, firma sorumlularına “Nereden katıldıklarını ve ürünlerin hangi yöreden olduğu? sorularını yöneltti. Yaklaşık 25 firmanın 17’si, Kastamonu, Rize, Trabzon, Gümüşhane gibi Karadeniz ve Ankara yöresinden katıldıklarını ürünlerin ise çoğunluğunun Karadeniz ile Konya yöresi ürünleri olduğunu belirtti.

Malatya sanayisi, kültürü, tarımsal ürünlerinin tanıtımının yapıldığı ana fuar alanının tam ortasında yer alan bir stantta Karadeniz firmasının yer alması ve bu firmasın kayısı ve ürünlerinin satışını yapması da, ‘Malatya değil Karadeniz tanıtım günleri’ şeklinde eleştiri yapanların haklılığını doğrular bir görüntü oluşturuyordu.

3. 4. ve 5. Gün ve Final

Açılış saatinden itibaren kapanışa kadar ziyaretçilerin akınına uğrayan fuar alanında zaman zaman izdiham yaşandı. Halkın yanısıra siyasetçi, Malatyalı bürokrat ve yöneticilerin akınına uğrayan fuar alanında, duygulu coşkulu anlar da yaşandı. Birbirini uzun zamandan beri görmeyenler, uzun sohbetlerle hasret giderdi, mini müzik dinletilerine eşlik etti ve halay çekerek memleket özlemini giderdi.

Fuarı alanını gün boyu boş bırakmayan Ankara’daki Malatyalılar tanıtım günlerine ilişkin görüşlerini dile getirirken “Yaşam koşulları ağır. Uzun zamandır Malatya’ya gidemiyoruz ve memleket hasreti çekiyoruz. Bu açıdan Malatya Tanıtım Günleri bizim için Malatya ile hasret giderme vesilesi oldu. Ama organizasyonda ciddi aksaklıklar var. Mesela fuar alana binlerce insan geliyor ama insanların zorunlu ihtiyaçlarını giderecekleri sosyal altyapı adına hiç bir şey yok. Bu son derece olumsuz bir durum. Ayrıca Malatya tanıtım günlerinde Malatya’dan çok başka illerin ürünlerinin olması anlaşılır bir konu değildir. Hasret giderme açısından iyi bir fırsat oldu bizim için, ama çok basit çalışmalarla ziyaretçilere hizmet verecek unsurların olmaması bu güzel organizasyonu gölgeledi. Yine de fuar düzenleyicilerine teşekkür ediyoruz. Kısa süreliğine de olsa bize memleket özlemini giderme fırsatı verdiler” diye fuar yöneticilerine teşekkür ettiler.

Standlar 

En çok rağbet gören stantlar kayısı ve kayısı ürünlerinin satışının yapıldığı stantlardı. Gün boyu ziyaretçilerin akınına uğrayan stantlarda Ankaralı Malatyalılar alış veriş yaparak memleket ürünlerine olan hasretlerini giderdiler.

İlçe stantları arasında; Battalgazi, orijinal kanlı kümbet, ulu camii, kervansaray gibi eserlerin maketleri, Hekimhan, ceviz, Arapgir, yaş üzüm, Akçadağ, kömbe, Pütürge ve Doğanyol bilik, yağ-çökelek, Doğanşehir elma ve fasulye, Yeşilyurt, yöresel kahvaltılık yiyecekler, Kuluncak, madenler, Yazıhan, halı-kilim, Arguvan, Türkü dinletisi ile hemşerilerini ve konuklarını ağırlarken, Esnaf ve Sanatkarlar Odası “Esnaf Lokması, Ticaret ve Sanayi Odası ve Malatya Belediyesi, kayısı ve kayısı ürünleri, yöresel çerezlerin yanı sıra şerbet ikramı ile konuklarını ağırladı.

İnönü ve Özal

Malatya’nın yetiştirdiği Cumhurbaşkanları Merhum İsmet İnönü ile Merhum Turgut Özal’a Ankara merkezli vakıfları aracılığı ile Malatya tanıtım günlerinde yer aldı. İnönü Vakfı, İnönü’nün yaşamından kesitler sunan fotoğraflar, sinevizyon gösterileri ve kitaplarla İsmet İnönü’yü tanıttı.

Turgut Özal standı ise tam anlamıyla sefilleri oynar vaziyetteydi. Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği’nin kurduğu Özal standında birkaç fotoğraf ve Özal’ın yaşamını anlatan sinevizyon görüntüleri dışında bir şey yoktu. Standda Özal’a ve derneğin çalışmalarına dair bilgi verecek kimsenin olmaması ve organizasyon boyunca boş olması üzüntü yaratan bir durumdu. Özal standının bitişiğindeki Turgut Özal Üniversitesi standı ise üniversitenin pazarlamasını yapmakla meşguldü.

Kültürel ve sanatsal etkinlikler

Malatya Musiki, Malatya Araştırmaları, Riskader, Sami Kasap, Fahri Kayahan,  Malatya Gastro, Malatya ve Kültür Yaşam  dernekleri, Malatya Halkoyunları ekibi, ressamlar, Bilsam, Kudeb gibi kuruluşlar kültürel ve sanatsal faaliyetleri hakkında sergiler ve sunumlar yaptı. Turizm sektöründen bazı firmalar ise Malatya'nın tarihi ve turistik zenginlikleri hakkında bilgilendirme sunumları gerçekleştirdi.

Yazı-Fotoğraflar: Yaşar KARAASLAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız