SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ankara'da Libya Zirvesi

A- A+ PAYLAŞ

Çok seçenekli bir eylem planı oluşturulurken gelişmeler Dışişleri Bakanlığı’nda dakika dakika takip edildi. NATO çerçevesindeki bir hava harekatı için Türk F-16’ları da hazırlık yaptı.

ÇOK SEÇENEKLİ EYLEM PLANI
Ankara Türkiye, BM Güvenlik Konseyi’nin Libya’ya müdaheleye uluslararası meşruiyet kazandıran kararının ardından operasyonların gündeme gelmesi üzerine, ortaya çıkan gelişmelere göre çok seçenekli bir eylem planı oluşturdu. Türkiye, hava operasyonunun NATO çerçevesinde yapılması durumunda, F-16 savaş uçakları ile harekâta katılma yönünde hazırlık yaptı.

BAŞBAKAN YARDIMCISI'NDAN AÇIKLAMA
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç: Türkiye'nin operasyona katılma gibi bir durumu yok.

ANKARA'DA LİBYA ZİRVESİ
BM Güvenlik Konseyi’nin kararının ardından Libya’ya yönelik askeri operasyonun gündeme gelmesi üzerine, önceki gün Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun başkanlığında yapılan toplantıya Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Günerile MİT Müsteşarı Hakan Fidan da katıldı. Toplantıda, muhtemel gelişmeler değerlendirilerek, çok seçenekli ve esnek bir eylem planı oluşturuldu. Türkiye’nin planı, ana hatlarıyla şöyle:

MİT DEVREDE
Türkiye, Kaddafi kuvvetlerine yönelik operasyon için uluslararası meşruiyetin oluşmasını şart koştu. BM Güvenlik Konseyi’nin kararı ile bu meşruiyet sağlanmış oldu.

- Türkiye, Arap ülkelerinde Libya konusunda asgari bir konsensus oluşmasını istedi. Arap Birliği’nin Libya’nın hava sahasının kapatılmasıyla ilgili açıklamasıyla bu da sağlandı.

- Ankara, hem diplomatlar vasıtasıyla hem de MİT kanalıyla Libya’daki muhalif gruplar ile sürekli temas içine girdi. Ankara, muhaliflerin nabzını arazi şartları içinde sürekli tutmaya çalışıyor.

- Ankara’daki değerlendirmelere göre, Libya’daki muhalifler arasında iki görüş hakim. Bir grup, Kaddafi’ye karşı operasyonu savunurken, bazı gruplar da, müdahalenin Arap kamuoyunda tepki toplayacağı görüşünü savunuyor. Kara harekâtı olmaz

- Türkiye, hava harekâtının NATO çerçevesinde yapılmasını istiyor. Ankara, talep olması durumunda harekâta F-16 savaş uçakları ile katılma yönünde hazırlık yaptı. Talebe göre muharip güç verilmeyerek, harekâta lojistik destek sağlama seçenekleriyle ilgili olarak da hazırlık yapıldı.

- İzmir Çiğli’deki hava üssü gerekli görülmesi durumunda NATO tarafından kullanılabilir. Afyon askeri havaalanı ile Konya’daki 3. Jet Ana Üssü de harekâtta kullanılabilme özelliklerine sahip.

- NATO dışında bir koalisyon oluşturularak hava harekâtı yapılması durumunda, Türkiye, katılan ülkeler, harekâtın niteliği ve gelecek talebe göre değerlendirme yapacak. Fransız savaş uçaklarının dün öğleden sonra Bingazi’ye başlattığı saldırı üzerine Ankara, koalisyon gücüne destek olup olmama konusunu da değerlendirmeye başladı.

- Türkiye’nin, Akdeniz’deki NATO Deniz Gücü’nde fırkateyn tipi bir savaş gemisi bulunuyor.

- Libya çevresindeki Türk gemilerinin güvenliği için de Akdeniz’de Türk savaş gemileri görev yapıyor.

GEREKLİ ULUSAL KATKI YAPILACAK
Dışişleri Bakanlığı’ndan dün gece yarısı yapılan açıklamada, Libya’nın toprak bütünlüğünün güvence altına alınması konusuna vurgu yapıldı. Açıklamada, “Türkiye, ebediyete kadar dost kalacağımız kardeş Libya halkının selametini gözeten bir anlayışla gerekli ve uygun gördüğü ulusal katkılarını getirecektir. Bu doğrultuda gerekli hazırlık ve çalışmalar sivil ve asker makamlarımızla birlikte eşgüdüm içinde yürütülmektedir” denildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız