SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ankara'da Malatyalılar Birliği Oluşumu

A- A+ PAYLAŞ

Süleyman ÖZEROL

Ankara’da Yakup Demir, Kamil Göksu önderliğinde sürdürülen çalışmalar sonucu oluşturulan Malatyalılar Birliği oluşumu 25 Nisan 2008 Cuma günü akşam 19 00-22 00 saatleri arasında bir toplantı düzenleyerek yeni katılımcıları tanışmasını sağladı ve Av. Selami Yücel’in (üstteki fotoğrafta) “Malatya Merkez Müziği” konulu sunumunun ardından görüş ve öneriler dile getirildi.

Kamil Göksu’nun sunumu ile gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Yakup Demir, daha önce yapılan toplantılardan ve yapılacak çalışmaların planlanması ve programlandırılması yönündeki gelişmelerden söz etti ve şunları açıkladı:

- Ortaya iki ad atıldı: Malatyalılar Birliği, Malatyalı Gönüllüler Birliği. İlk ad benimsendi. Toplantı yeri olarak da R. Doğa Otel belirlendi.

- Resmi dairelerde çalışan Malatyalılara ulaşılması…

- Bayan sayısının artırılması…

- Malatyalılığın üst kimlik olarak kabul edilip, hiçbir konuda ayrımcılığın kabul edilmemesi…

- Sağlam bir altyapı oluşturulması için dostluğun ön planda tutulması, disiplini önemseme, dayanışmanın artırılması, komitelerin oluşturulması, seçkin bir topluluk oluşturulması; Eylül-ekim aylarındaki toplantılara kadar ziyaretlerin sürdürülmesi…

- Toplumsal duyarlılığın harekete geçirilmesi…

- Toplantıların sürekliliğinin sağlanması…

- Katılımcıların artırılması ve kararlı olunması…

- Var olan derneklerle ilişkilerin geliştirilmesi, birlikte hareket edilmesi…

"AMACIMIZ BİR AİLE OLUŞTURMAK.."
2001 sonbaharında Malatya’dan Ankara’ya gelişimde Malatyalılar derneğinde tanıştığımız Av. Selami Yücel, halk müziği ile ilgili biri. O günden bugüne zaman zaman bir araya gelip konuşur, bilgi-görüş alışverişinde bulunuruz. Özellikle Malatya Merkez halk müziği üzerinde çalışmaları var. Bu akşamki sunumunda önce, programın kaydedilmesini istedi. Çünkü türküde kaydın önemine ve belgelik oluşturmanın gerekliliğine inanıyor. Konuyla ilgili olarak da, “Halk Ozanı İbrahim Emici, Sanatçımız Erhan Yılmaz, Araştırmacı-Yazar Süleyman Özerol” diyerek üçümüzü işaret etti.

1946 Akçadağ doğumlu olan Yücel, bağlama ile lise öğrencisi iken tanıştığını ve repertuarını genişletirken, bir yandan da belgelik oluşturduğunu ve bunun sonucu olarak Malatya merkez halk müziği ağırlıklı çalışmalar yapmaya başladığını belirterek şunları söyledi:

“Arguvan Türküleri kitabını hazırlayan Süleyman Özerol’a ne kadar türkü kaydedildiğini sorduğumda, ancak yüzde yirmisini olduğunu söylemişti 2004 yılında. Demek ki daha yüzde sekseni kaydedilmemiş.”

Türkülerimizi âşıkların yaşattığını ve Malatya merkez halk müziğinin öldüğünü, Halil Atılgan ve Salih Turhan’ın hazırladığı kitabın dışında bu konuda çalışma yapılamadığını, kendisinin yayınlanan yazıları ve çalışmaları olduğunu belirtti.

Malatya merkezinde düğünlerde kadınların ve erkeklerin ayrı oynadığından, sazlarımızı çalanların adlarından, Urfa-Diyarbakır-Harput etkileşimlerinden, Şehit Kemal Özalper Endüstri Meslek Lisesi Eğitim Radyosunun işlevinden ve burada programlara katılan Malatyalı sanatçılardan söz etti.

Malatya merkez halk müziğine damgasını vuran sanatçılardan Fahri Kayahan, Sami Kasap, Bedri Karahan, Bilal Bozdağ, Hakkı Coşkun ile ilgili bilgiler verdikten sonra ,”Malatyalı Fahri ve Sami Kasap gibi sanatçıların sesine yetişecek nefes var mı? “ diyerek şimdiki sanatçıların bunların okudukları türküleri şimdi okuyamadıklarını söyledi. Böylelikle Malatya merkez halk müziğinin neden öldüğünü de açıklamış oldu.

Arguvan türkülerine değinirken iki ana grupta toplandığını; Alevi-Bektaşi deyişleri ile yörenin ağız özelliklerini taşıyan türkülerden oluştuğunu söyledi.
“Gel ey gönül mülk edinme bu dehri”, “Dost eline giden durnam” gibi deyişleri TRT repertuarına kazandıran İbrahim Emiciyi sahneye çağırdı ve Emici kısaca yaşamöyküsünden söz etti.

GÖRÜŞLER- ÖNERİLER..
Toplantının görüşler ve öneriler bölümünde çok sayıda kişi açıklamalarda bulundu ve yeni katılanlar kendilerini tanıttılar. Görüş belirten ve önerilerde bulunanlardan bazı notları sunuyorum.

Birkaç cümle ile kendisini tanıtan Emekli Öğretmen-Malatya Yorum Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Süleyman Özerol, oluşum hakkında düşüncelerini dile getirdi ve sanat-sanatçı kavramlarına değinerek kültürün geleceğe aktarımında bu iki olgunun önemini vurguladı. Hüseyin Şahin ile 700 sayfayı aşan Arguvan Türküleri adlı kitabı hazırladıklarını, Selami Şahin’in ise Malatya merkez halk müziği ile ilgili çalışmalar yapan tek kişi olarak bildiğini belirtti.

“Hiçbir şey için yalvarmam, ama çocuklar için yalvarırım” diyen Malatya Eğitim Vakfı Ankara Şube Başkanı Ekrem Dernek, Ankara’da okuyan Malatyalı öğrencilere olanaklar ölçüsünde yardımcı olunmasını istedi. DİE’de görevli olan Halil Doğan da MEV’e destek verilmesini istedi. Sanatçı Erhan Yılmaz, halk müziğine kırk yıldır sanatçı olarak hizmet ettiğini, daha çok Arguvan yöresi okuduğunu söyledi.

Sunumu yapan Kamil Göksu, konuşmacıların açıklamalarıyla bağlantılı olarak kendisi de açıklamalarda bulundu. “Süleyman Özerol Ankara’da Malatya halk oyunlarını araştırdı; yok! Neden olmasın, çalışmalar yapılıp halk oyunlarımız Malatya dışında tanıtılmalıdır. Doğanşehirliler Derneği olarak 15 öğrencimize destek oluyoruz. Diğer dernekler de bunu yaparsa sorunun büyük bölümü çözülecek.”

Ankara Arguvanlılar Derneği Başkanı Asım Aydoğdu, Kumrular Caddesinde Hekimhanlılar Derneği ile karşı karşıya bulunduklarını, şimdilik Cumartesi-Pazar günleri açık olduklarını, Erhan yılmaz ve Malatyalı diğer sanatçıların katılacağı, 10 Mayıs 2008 Cumartesi akşamı saat 19 00’da Gazi Üniversitesi salonundaki halk konserlerine herkesi davet etti.

Ankara’da yaşayan esnafın büyük sorunları olduğunu belirten Hasan Yıldırım konuyu oluşumu yürüten arkadaşlarla özel olarak görüşmek istediğini belirtti.

Bazı konuşmacılar toplantının daha planlı, düzenli, hazırlıklı yapılması, katılımın artırılması her toplantıda müzik olması gibi görüşler öne sürdüler. Bir sonraki ayın son Cuma günü yapılacak toplantıda konunun “Sağlıklı Yaşam-Sağlıklı Beslenme” olduğu açıklanarak toplantı sona erdirildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız