SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Anlamakta Zorluk Çekiyorum!'

A- A+ PAYLAŞ

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, CHP ve MHP'nin ortaya koyduğu ekonomik vaatlerinin gerçekleşmesi durumunda ülkenin uçurumun kenarına götürüleceğini söyleyerek, "Ben anlamaktan zorluk çekiyorum. Bunca yıl ekonomiyi çalışıp okuduk, gidip uluslararası 40-50 ülkeyi kapsayan finans kurumlarının inceleme birimlerinin başında görev yaptık. Ben böyle bir formül bilmiyorum" dedi.

Devlet Planla Teşkilatı ve Fırat Kalkınma Ajansı'nın desteği ile Malatya Aktif İşadamları Derneği (MAKİAD), Elazığ Genç İşadamları Derneği (ELGİAD) ve Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Federasyonu tarafından organize edilen Bölgesel İş Geliştirme Platformu Malatya Anemon Otel'de başladı. Açılış törenine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Malatya Valisi Ulvi Saran, AKP Malatya Milletvekilleri Mücahit Fındıklı, Ömer Faruk Öz ve Öznur Çalık, TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, AKP İl Başkanı Bülent Tüfenkçi, AKP Malatya Milletvekili Adayı Cemal Akın, Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Fethi Altunyuva, MAKİAD Başkanı Ömer Fatin Nalçacı, ELGİAD başkanı Ümit Akdoğan kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda işadamı katıldı.

Açılışta konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Kriz öncesinde yapılan reformlar, uygulanan doğru politikalar sayesinde ülkemizin makro ekonomik değerleri ciddi bir şekilde güçlendirilmiştir. AK Parti Hükümetleri dönemlerinde hakikaten 2002 yılının sonu ile 2007 arasında çok önemli reformlar ortaya konuldu. Özelilikle kamu finansman dengelerindeki iyileştirmeler, yani bütçedeki iyileştirmeler olsun, kamu borç stokunun bir endişe olmaktan çıkartılması, enflasyonla mücadele faizlerin aşağıya çekilmesi, bankacılık sektörünün rehabilite edilmesi gibi bir çok alanda atılan adımlar sayesinde son 60 yılın en büyük ekonomik krizinde Türkiye kalıcı bir tahribat yaşamadı. Yani Türkiye'nin uzun vadeli büyümesini riske atmadan, Türkiye bu krizi atlattı" diye konuştu.

AKP hükümetlerinin ortaya koyduğu reformlardan sonra ortaya çıkan başarıların geçici olmadığını söyleyerek, Türkiye'nin son dönemde yüzde 9 civarında büyüdüğünü belirten Şimşek, "Bu çok ciddi bir başarı. Çünkü halen dünyada büyümede sıkıntı çeken birçok ülke var. Bu yılın ilk yarısında bu güçlü büyüme devam edecek. Bu tesadüf değil. Ciddi bir çalışmanın ürünü. Siyasetin amacı vatandaşını huzuru ve refahıdır. Refahı arttırmanın en güzel yolu da vatandaşa iş ve aş imkanı sunmaktır.. Türkiye, dünyada
istihdamı en hızlı arttıran, işsizliği en hızlı azaltan, en hızlı büyümeye sahip birkaç ülkeden bir tanesidir" diye konuştu.

Cumhuriyet tarihinde ilk defa enflasyon ve faiz rakamlarının tek haneli olduğunu belirten Şimşek, "Böyle bir dönem yok. Bu ülke 40 yıl süreyle enflasyonla mücadele etmiştir. Ancak kalıcı bir başarı sağlamamıştır. Biz 1 milyon 330 kişiye bir yılda, son 2 yılda 1.8 milyondan fazla insana da iş ve aş imkanı sağlıyoruz. Bunlar önemli konular. Bir yandan bu ülkede istihdam oluşuyor, yeni alım gücü oluşuyor, yatırım için yeni sebepler var. Bir yandan da tabiki, enflasyon düşük, faiz düşük. Böylece yatırım
yapacaklara daha ucuz maliyetle yatırım imkanı sağlıyoruz. Yatırım için faizler bu kadar düşükken, bundan daha iyi yatırım imkanı olamaz. Türkiye'ye bakınca ben ümitliyim. Nüfusumuz genç, bu nüfusu iyi eğitiyoruz. Türkiye'de istikrar var. Türkiye'de doğru makro politikalar var. Türkiye bunu fiili olarak yaşıyor" ifadelerini kaydetti.

Cari açık konusunda konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Peki Türkiye'nin hiç sorunu yok mu? Olmaz olur mu? Tabiki var. Ekonomik açıdan 2 tane çok temel konu var. Bir tanesi carı açık. Çarı açık Türkiye'nin önemli bir yapısal problemidir. Nedir bu problem? Biz dış dünyaya mal satıyoruz, dış dünyadan mal alıyoruz. Biz dış dünyaya hizmet satıyoruz, hizmet alıyoruz. Bu denge büyük bir açık veriyor. Mesela son 1 yıla bakarsanız 60 milyar dolarlık bir carı açığımız var. Baya ciddi bir rakam. Peki niye? Sebebi ne? Şimdi birinci boyutu enerjidir. Türkiye'de petrol ve türevleri maalesef önemli ölçüde ithal ediliyor. 2002 yılında petrol fiyatları 20'li dolarlardaydı. Türkiye'nin bütün petrol ve türevleri ithalatı 9.5 milyar dolardı. Bu sene petrol fiyatları 110 dolar-120 dolar arasında gidip geliyor. Şimdi hal böyle iken bizim enerji ithalatımız nereye erişiyor? 40-50 milyar dolar. Yani bu sene bu fiyatlar korunursa 50 milyar dolar. Tabiki cari açık var. Bunu en büyük sebebi bizim enerjide dışa bağımlı olmamızdır"dedi.

Bakan Şimşek, carı açığı neden olan enerji ihtiyacının ülke içinde karşılanması için hükümetin başlattığı projelerin başaralı bir şekilde devam ettiğini söyleyerek, enerji yatırımları ile carı açığında kapatılacağını vurguladı.

"CHP VE MHP'NİN EKONOMİK VAADLERİNİ BEN ANLAMAKTAN ZORLUK ÇEKİYORUM"
CHP ve MHP'nin ekonomik vaatlerine tepki gösteren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Her kesime bol keseden dağıtıyorlar. Ondan sonrada bu adamlar bütçe dengelerini bozmuyorlar. Nasıl bir şey? Ben anlamaktan zorluk çekiyorum. Bunca yıl ekonomiyi çalışıp okuduk, gidip uluslararası 40-50 ülkeyi kapsayan finans kurumlarının inceleme birimlerinin başında görev yaptık. Ben böyle bir formül bilmiyorum. Yani her gittiğiniz kesime vergi indireceksiniz, onu şunu, buna bunu vereceksiniz, ondan sonrada herkese maaş dağıtacaksınız. Böyle bir şey yok arkadaşlar. Yoktan var etmek sadece Allah'a mahsustur. Petrol fiyatı 10 dolar iken, bu ülke petrol ithal edememiş. Bugünkü oyuncuların bir kısmı o gün görevdeydi. CHP'nin içerisindeydi. Bakın petrol fiyatı 120 dolar iken ithal edememiş diyorum, parayı bulamamışlar. Carı açık milli gelirin yüzde 3.5 iken bunlar tozlamış. Niye? Çünkü ülkeyi iyi yönetememişler. Bugün petrol fiyatları 120 dolarda. En ufak bir sıkıntı var mı bu ülkede? Bu taahhütlerini üçte birini bile yerine getirseler, bütçe açığını 2'ye 3'e katlayacaklar. Neredeyse, bol keseden Cennet'te arazi bile, söylendi ya, pazarlayacaklar. Değerli arkadaşlarım bugün gülüyoruz ama geçmişte bunlar yapılmış. İnanın bunlar bu taahhütlerinin hiç birini yerine getiremeyecekler. Bir kısmını getirirseler, memleketi felakete götürecekler. Taahhütlerini yerine getiremeyecekler, çünkü vatandaş İnşallah onların tuzağına düşmeyecek. Düşmeyecek, düşerse, bu memleketi tekrar uçurumun kenarına götürecekler" şeklinde konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu eleştiren Bakan Şimşek, "Sosyal Sigortalar Kurumu'nda vatandaşı kuyruktan kurtaramayan birileri şimdi diyor ki, 'Ben memleketi yöneteceğim' Düşünebiliyormusunuz?" dedi. Şimşek'in konuşması işadamlarınca alkışlarla kesildi.

Bakan Şimşek ve beraberindekiler daha sonra Bölgesel İş Geliştirme Platformu'nun stantlarını gezerek incelemede bulundu.

ESOB'DA..
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, beraberinde Vali Ulvi Saran, AKP Malatya milletvekilleri Mücahit Fındıklı, Öznur Çalık, AK Parti İl Başkanı Bülent Tüfenkçi, AKP milletvekili adayları Mustafa Şahin ve Şanal Tosun ile birlikte Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ni (MESOB) ziyaret etti.

Bakan Şimşek, MESOB Başkanı Şevket Keskin, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatii Başkanı Ali Evren ve oda başkanları tarafından karşılandı.

Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren, esnaf kredi faizlerini yüzde 47'lerden yüzde 5'lere indiğini belirterek, bunu sağlanmasından dolayı hükümete teşekkür ettiğini söyleyerek, çek-senet konusunda yaşanan sorunların çözümünü talep ettiklerini ifade etti.

MESOB Başkanı Şevket Keskin, "Şoför esnafının arabalarını yenilemeleri için KDV ve ÖTV'nin bir kereye mahsus alınmamasını talep ediyoruz. Vergi levhası olan esnaflardan MTV'nin alınmamasını talep ediyoruz. Deniz ve hava yolu taşıtlarından alınmayan ÖTV'nin kara yolu taşımacılığı yapan esnaftan da alınmamasını istiyoruz. Esnaf ve sanatkar içinde bir planlama talep ediyoruz. Uygulanan teşvik paketlerden esnaf ve sanatkarında yararlanmasını istiyoruz. Emekli olan esnaf ve sanatkardan kesilen Sosyal Destek
Pirimi'nin kaldırılmasını talep ediyoruz. Destekleme Primi kesilmesi esnaf ve sanatkarı sıkıntıya koymakta. Esnaf ve sanatkar ikinci bir iş yeri açtığında vergi ve tüm sorumluluklarını yerine getirmekte" dedi.

Keskin, Başbakan Erdoğan'ı geçtiğimiz salı günü Malatya mitingi öncesinde karşıladıklarını ancak başbakan konvoyunun gecikme nedeniyle durmadığını ancak miting sonrasında Başbakan Erdoğan'ın kendilerini kabul ederek, talep dosyalarını alıp, Malatyalı esnaf ve sanatkarlara selamlarını ilettiğini kaydetti.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Esnaf ve sanatkar için değişim, dönüşüm ve destek paketini açıkladık. Bizim desteklerimizden yararlanan esnaf sayısı inanın tam 4 kat artmış. 2002 yılında desteklerden yararlanan esnaf sayısı 62 bin 520 iken, 2010 yılı sonu itibariyle 235 bine ulaşmış. Fakat verilen destek ise 26 kat artmış. 6.5 milyar liraya ulaşmış. Bu önemli. Bu genel bir destek. Bu ekonominin ve istikrarın başarının getirdiği bir sonuçtur" dedi.

Şimşek, 2002 yılına kadar uygulanan politikalarla Türkiye'nin uçurumun eşiğine getirildiğini kaydetti.
Şimşek, bazı vergi kalemlerini yüksek oluşunu kendisini de kabul ettiğini ifade ederek, ancak yüksek vergi oranlarının oluşacak olumlu şartlardan sonra indirileceğini söyledi.

Akaryakıtta, 2002 yılında yüzde 70 olan vergi oranının şuanda yüzde 60'lara kadar çekildiğini belirten Şimşek, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı olmasının ekonomide olumsuzluklara neden olduğunu vurguladı.

Kendisinin çalışma prensibi olarak, gelen bir talebin hesabını yapmadan konuşmadığını belirten Şimşek, seçim sonrasında gelen talep ve önerilerin ilgili kurul ve komisyonlar da görüşülerek sonuçlandırılacağını belirtti.

Bakan Şimşek'e halı, kayısı ve tespih hediye edildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız