SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Anlayışa Mecbur ve Mahkumuz"

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:53:37
A- A+ PAYLAŞ

Taksim Gezi Parkı yıkımını protesto amaçlı olarak başlatılan eylemlere destek için Malatya'da da eylemler sürüyor.

Cumartesi ve Pazar günlerinde gerçekleştirilen kitlesel eylemlerden sonra, eylemlerin Pazartesi gecesindeki adresi Yeşilyurt Caddesi’ydi. 

Eylemlerin öngörülen süreden uzun sürmesi ve tansiyonun yükselmesi üzerine bölgeye gelen ve burada eylemleri organize eden bazı sivil toplum örgütleri ve sendika başkanları ile görüşerek kalabalığın emniyet güçlerinin müdahalesine gerek kalmadan dağılması için devreye girmelerini isteyen Malatya Valisi Vasip Şahin, “Kalabalığın güvenli biçimde dağılmasını temin etmek için buradayız. Burada talepler dinlendi. Mesajlar alındı” dedi. 

Vali Şahin, eylemci grubun AKP İl Merkezi’ne yürüme yönündeki talebinin ise reddedildiğini söyledi. 

1000'İ AŞKIN EYLEMCİ, 2 SAAT EYLEM

Saat 21.00 sıralarında Yeşilyurt Caddesi'nde toplanan bini aşkın eylemci grubu, buradan Milli Egemenlik (Turan Emeksiz) Caddesi’ndeki AKP İl Merkezi’ne yürümek istedi. Eylemci grubun bu talebi, 100. Yıl kavşağına konuşlanan Çevik Kuvvet ekipleri tarafından engellendi. Eylemciler bu sırada AKP hükümeti ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan aleyhine sert sloganlar attılar.

Telsizden ekiplere anons yapan Emniyet Müdürü Mustafa Aygün, “Grup yöneticileri ile görüşün, ikaz edin. Aksi takdirde müdahale edileceğini söyleyin” uyarısında bulundu. Polisin engeline takılan eylemcilerden bir grup taşkınlık çıkartarak polisin üzerine yürümek istedi. Polis ekipleri sesli anons aracı ile eylemcilerin taşkınlık yapmamalarını ve provakatif davranışlara kapılmamalarını istedi. CHP İl Başkanı Enver Kiraz ve Atatürkçü Düşünce Derneği Şube Başkanı Yunus Millioğulları polis aracından eylemcilere anons yaparak, eylemin amacına ulaştığını belirterek, provokasyonlara gelmemelerini istediler. Ancak eylemciler arasındaki küçük bir grup, yapılan uyarılara tepki göstererek polislere pet şişe, cam şişe ve taş attı. Bu esnada polisin anons aracı olarak kullandığı ekip aracının arka camı kırıldı. Taşkınlık yapanlara yine eylemcilerin tepki gösterdiği ve taş atmamaları yönünde uyarıda bulundukları görüldü.

Polis, eylemcilerin bu hareketlerine karşı, sık sık eylemin belirli bir aşamadan sonra “Kanun dışı gösteriye dönüştüğü”nü anons ederek göstericilerden dağılmalarını istedi. 

Gerginliğin devam etmesi üzerine Vali Vasip Şahin ve İl Emniyet Müdürü Mustafa Aygün bölgeye geldi. 

100. Yıl kavşağı yönünden Yeşilyurt Caddesi’nin girişi TOMA aracı ve çevik kuvvet ekipleri ile kapatıldı ve eylemcilerin Milli Egemenlik Caddesi’ni takip ederek AKP İl Merkezi’ne ulaşması engellendi. 

Bu sırada eylemciler AKP hükümeti ve Başbakan Erdoğan aleyhine sloganlar atarken, grubun önünde bulunan bir grup polisle zaman zaman çatışma noktasına geldi. 

VALİ ŞAHİN EYLEM ALANINDA

Taksim Gezi Parkı’ndaki yıkımı protesto eden ve İstanbul’daki eylemlere destek veren eylemin öngörülen süreden fazla devam etmesi ve gerilimin her geçen dakika yoğunlaşması üzerine Malatya Valisi Vasip Şahin eylem alanına geldi. Vali Şahin, İl Emniyet Müdürü Mustafa Aygün ile birlikte eylem alanındaki bir pastaneye geçerek, eylemi organize eden sivil toplum örgütleri ve sendikaların temsilcilerini davet etti ve burada eylemin olaysız biçimde sonlandırılması konusunda görüşmeler yaptı. 

CHP İl Başkanı Enver Kiraz, KESK Dönem Sözcüsü ve Eğitim Sen Şube Başkanı Ali Ekber Baytemur, Emek Partisi İl Başkanı Necdet Bali, Pir Sultan Abdal Derneği Malatya Şube Başkanı Songül Canpolat, ÖDP Malatya İl yöneticileri, ADD Malatya Şube Başkanı Yunus Millioğulları ve bazı sivil toplum örgütü temsilcileri ile yaklaşık 1 saat süren görüşme yapan Vali Şahin, bu isimlerden eylemcilerin taleplerini dinledikten sonra, eylemin polisin müdahalesini gerektirmeyecek şekilde dağılması için devreye girmelerini istedi. 

Vali Şahin'in siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile yaptığı bu görüşmeden sonra, eylemci grupla görüşen lider konumundaki isimler,  eylemci grubun büyük ölçüde dağılmasını sağladı. 

Ancak, eylemci grubun ana gövdesinin dağılmasına karşın, Yeşilyurt Caddesi'nde tekrar toplanan "marjinal" bir grubun cadde üzerinde beklemeye devam etmesi üzerine polis önlemlerini sürdürdü.

VALİ ŞAHİN: "MESAJ ALINDI… MALATYA GEÇMİŞTE YAŞADIĞI ACIYI BİR DAHA YAŞAMAYACAK"

Vali Vasip Şahin, eylemcilerin büyük ölçüde dağılmasından sonra siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin yetkilileri ile görüşme yaptığı pastanede yaptığı açıklamada,  “Burada talepler dinlendi, mesajlar alındı. Demokratik tepkilere saygı duyuyoruz demokratik tepkileri kullanmak anayasal bir haktır. Ancak bu demokratik haklarını kullanırken bir başka grubun veya toplumun haklarının ihlal edilmemesi de bizim Valilik olarak emniyet olarak en temel görevlerimizden biridir. O dengeyi korumaya çalıyoruz” dedi. 

Toplumun huzur ve sükûnetini, birlik ve beraberliği, kardeşlik duygusunun bozulmamasını sağlamaya çalışırken bir taraftan da insanların demokratik haklarını kullanmasını yasalar izin verdiği ölçüde sağlamaya çalıştıklarını söyleyen Vali Vasip Şahin daha sonra şöyle konuştu: “ İnşallah huzursuzluklar olmaz ve son olur. Oradaki insanların taleplerini ilgili mercilere mutlaka ulaşıyor. Burada herkese itidalli davranmak düşer. Bu toplumun huzurunu, insanların birliğini korumaya yönelik davranışlara kanalize olmak zorundayız. Öbür türlü Allah korusun, bir tek vatandaşın bile burnunun kanamasını istemiyoruz. Malatya’da eminim ki kimse bunu istemiyor. Malatya’da geçmişte bunun acısı yaşandı. Ülkemizde bu tür tecrübeleri yaşadığı için artık bu tür oyunlara, bu tür sıkıntılara ve kendi arasında nifak tohumu ekilecek durumlara imkân vermemeliyiz. Birbirimize anlayışla yaklaşmaya mecbur ve mahkûmuz” 

Son 3 günden bu yana Malatya medyasının olaylar karşısındaki tutumunun takdire değer olduğunu vurgulayan Vali Şahin, medyanın yanı sıra Malatya Emniyet Müdürlüğü personelinin süreç içindeki soğukkanlı ve tahriklere kapılmayan tutumu için güvenlik güçlerine teşekkür etti. Şahin “Sizler de burada basın olarak elinizden gelen desteği verdiniz ve sükûnetle yaklaştınız. Özel bir teşekkür de emniyet kuvvetlerimize ediyorum. Bütün olanca sıkıntıya rağmen tahrik olmadan kimsenin burnunun kanamaması için ellerinden gelen gayreti göstererek hareket ettiler. Malatya halkına ve sağduyulu herkese teşekkür ediyorum” dedi. 

PAŞAKÖŞKÜ MAHALLESİ’NDEKİ BAZ İSTASYONU KONUSU GÖZDEN GEÇİRİLECEK 

Vali Şahin, Paşaköşkü Mahallesi’nde kurulan baz istasyonu konusundaki protesto gösterilerine ilişkin “Paşaköşkü’nde kurulan baz istasyonuna karşı vatandaşın tepkisi var. Onu kaldırılması yönünde bir talimatınız olacak mı?” şeklindeki sorusuna ise “Onunla ilgili yarın (Salı günü) arkadaşlarımıza randevu verdim konuşacağız Nedir ne değildir haklı haksız çözülebilecek bir konuysa birlikte değerlendireceğiz. Çözülebilecekse gerekeni değerlendireceğiz”sözleri ile cevap verdi. 

'PROFESYONEL EYLEMCİ GRUBU' YİNE SAHNEDEYDİ

Bu arada, Pazar günkü KESK eyleminden sonra da, eylemi organize eden sivil toplum örgütlerinin yöneticilerinin tüm girişimlerine karşın polisle çatışma noktasına gelen ve sayıca fazla olmayan bir grubun Yeşilyurt Caddesi’ndeki eylemde de sahnede olduğu gözlendi. Bu grubun ana kitle eylemci grubundan bağımsız olarak, özellikle polisle çatışmaya girmek ve kargaşa çıkarmak için özel bir çaba sarfettiği gözlendi.

Bu gruptakilerin çevrede tanınan kişiler de olmadığı ve katıldıkları her eylemde provakatif girişimleriyle dikkat çektikleri, bu grubun olay çıkarma çabalarının, "demokratik bir eyleme destek vermek isteyen" çok sayıda vatandaşın protesto eylemlerine katılmamayı tercih etmelerine yolaçtığı da ifade ediliyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız