SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Anma Etkinliğine Katıldı

0
Güncellendi - 2015-12-27 14:51:37
Anma Etkinliğine Katıldı
A- A+ PAYLAŞ
Malatya’nın Arapgir İlçesi Onar köyünde bu yıl “14’üncü Şeyh Hasan Onar’ı Anma Etkinlikleri” düzenlendi. 
 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, CHP İl Başkanı Enver Kiraz, Merkez İlçe Başkanı Abdulvahap Ayzabar, Arapgir İlçe Başkanı Hüseyin Akşahin, il ve merkez ilçe yöneticileri ile ilk olarak Arapgir merkez de kadınlarla sabah kahvaltısında bir araya geldi.Burada kadınların sorunlarını dinleyen Ağbaba, sık sık not aldı. Sorunların çözümü için gerekli girişimlerde bulunacağını kaydetti.
 
CHP heyeti daha sonra Arapgir ilçesine bağlı Onar köyündeki Şeyh Hasan Onar'ı anma ve lokma günü etkinliğine katıldı.
 
Şeyh Hasan Onar'ı anma ve lokma günü etkinliklerinde ilk olarak söz alan Malatya Cem Vakfı Şubesi Başkanı Eşref Doğan, "Kaybolmak üzere olan veya kaybedilmek üzere olan bir yola sahip çıkmadığımız takdirde birilerine yem olmanın arefesinde olduğumuzu üzülerek söylemek istiyorum" dedi. 
 
TBMM’de, cemevi açılması talebiyle ilgili Diyanet İşleri Başkanlığının görüşüne başvurulduğunu hatırlatan Doğan, şöyle konuştu: "Başkanlık cevabını bir görüşten ziyade bir fetvaya dönüştürmüş. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, fetva ile idare edilecek bir devlet değildir. Türkiye Cumhuriyeti devleti Atatürk'ün bize miras bıraktığı ve sahip çıkmakla mecbur olduğumuz bir Cumhuriyettir. İlgili Bakan, Sayın Diyanet İşleri Başkanımız Prof.Dr. Mehmet Görmez beyefendiden aldığı yazıyı veya fetvayı okuyor ve şöyle diyor ‘İslamın 1400 yıllık mabedi camidir. Tarihin hiç bir döneminde cem evi olmamıştır.’ Ben sayın Diyanet İşleri Başkanını Onar köyüne davet ediyorum, gelsin 788 senelik cem evini görsün."
 
Daha sonra söz alan Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu da, "Sağdan soldan ne çektik bugüne kadar? Meclise gittiği zaman ne sağ var ne de sol var. Hizmeti varsa var. Sokakta gezdiği zaman itibarı varsa var. Her işin başı niyet değil mi? Zaten niyetsiz bir amelin veya niyetsiz bir fiilin başarı şansı var mıdır, yoktur" dedi.
 
Cumhuriyet Halk Partisi Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da, tarihin mücadele alanı olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu mücadelenin bir yanında haklılar, bir yanında da haksızlar var. Haksızlar haklıların geçmişini yok etmek ,hafızasını silmek ister.Ama tarihin çöp sepeti haksızlarla doludur. Haklı olan mazlumlar geçmişlerini unutmaz. Onar köyünde yer alan cemevi unutmamanın en güzel örneğidir. 800 yıla yakın bir süre boyunca Onar Baba’yı ve Cemevimizi yaşatan sizlere, Onarlılara içten şükranlarımı sevgilerimi saygılarımı sunuyorum. 800 yıla yaklaşmış olan Onar Cemevi bir tarihi değer olduğu kadar, bugün anlamsızca tartışmaya açılmaya çalışılan Cemevi konusunda tarihi bir cevaptır aslında."
 
Bütün yasaklara, baskılara ve hatta katliamlara rağmen Onar Cemevinin yaklaşık 800 yıl boyunca, ocağında sevgi pişirdiğini anlatan Ağbaba, şunları söyledi: "kardeşlik ve dostluk öğütledi.Bir elinde aslanı, bir elinde ceylanı yaşatanların öğretisi ile yaşadı.Bu topraklar nefreti, kini, ayrımcılığı ve kışkırtıcılığı,savaşı ve zulmü asla benimsemedi.Bu topraklar da kimse inancından kimliğinden, dininden, dilinden dolayı hor görülmedi.Nice sultanlar ve padişahlar geldi geçti. Onar Babaların yolu yürüdü. Onar Cemevi ayakta kaldı.Çünkü Onar Cemevi insanların gönlünde kuruldu.Çünkü Onar babaların öğretilerini sevgi ve hoşgörü ile yoğurdu.”
 
Bir süredir cemevleri ile ilgili yapay bir gündem oluşturulmaya çalışıldığını anlatan Ağbaba, sözlerine şöyle devam etti: "Cemevlerinin ibadethane olmadığı yönünde beyanat veriliyor. Ne Yargıtay’ın ne de içinde bir tek Alevinin bulunmadığı Diyanet’in, ne de Meclis Başkanı’nın fetvalarına- fermanlarına, bu inanca inananların ihtiyacı yoktur. Halkın gündeminde böyle bir tartışma yok. Alevisi, Sünnisi, Gayrımüslimi herkes Alevilerin ibadethanelerinin cem evleri olduğunu gayet iyi biliyor. Bilmeyen birileri varsa, o da maalesef inkarcı zihniyetlerdir.”
 
Konuşmaların ardından lokma dağıtımına geçildi.Lokma dağıtımının ardından 788 yıllık tarihi Onar Köyü Cemevi gezildi.Katılımcılara cemevinin tarihi hakkında bilgi verildi.
 
Ağbaba ve beraberindekiler, Arapgir Onar köyü ziyaretinin ardından Eğnir köyü lokma etkinliğine katıldı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız