SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Anneanne Mutfağı Kanserden Koruyor...

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:26:31
Anneanne Mutfağı Kanserden Koruyor...
A- A+ PAYLAŞ
 
Kanserdeki artışa dikkat çeken uzmanlar, Anadolu mutfağının hastalıktan korunmada etkili olduğunu söylüyor.
 
Kilo, hareketsiz yaşam, beslenme alışkanlıkları ve çevre kirliliği nedeniyle kanserin görülme sıklığının arttığını belirten uzmanlar, Anadolu yemeklerinin hastalıktan korunmada olumlu etki yaptığı görüşünde.
 
Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği tarafından düzenlenen 10. Ulusal Radyasyon Onkolojisi Kongresi'nde konuşan Prof. Dr. Emin Darendeliler, son dönemde kanser tedavisinde elde edilen sonuçların yüz güldürücü olduğunu söyledi.
 
AKCİĞER KANSERİ DAHA DA ARTACAK
İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Koca, akciğer kanserindeki artışa dikkat çekerek, sigara kullanmanın akciğer kanserine yakalanmak için yeterli bir neden olduğuna dikkat çekti: "Ülkemizde erkeklerin önemli bir kısmı bayanların da az sayılamayacak kadar bir bölümü tiryaki konumunda. Umuyoruz ki 10-15 yıl içinde akciğer kanseri ülkemizde artarak devam edecek. Bugün sigarayı bıraksanız bile etkisi yıllarca devam ediyor. ABD'de sigara ile savaş 1980'li yıllarda yapıldı. Sonuçlarını şimdi almaya başladılar. Bizde ise sigara kullanımına bağlı olarak akciğer kanserine yakalanma oranı artmaya devam ediyor. Sigara içmezseniz kanser olmuyorsunuz."
 
"Radyoterapi neler yapıyor" diye soran Koca, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bilgisayar teknolojinin ilerlemesi bize yeni ufuklar açtı. Çoklu solunum ayarlı makinelerimiz var. Hastanın tümörü akciğerde olduğu zaman nefesle birlikte hareket ediyor. Kısaca tümörü takip ediyoruz doğru yer ve zamanda radyoterapi yapıyoruz. Uyutulamayan hastalara da bir şey yapılamıyordu. Şimdi ise radyo cerrahi tedavisi yapılıyor. Bütün bu yenilikler tabii ki sigara kullanmaya sebep değil."
 
SAĞLIKLI BESLENMEK ÖNEMLİ
Kolon ve mide kanserine yakalanmada beslenmenin de önemli rol oynadığına işaret eden Zorlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yaşamın getirdiği hızlı tempoda insanların beslenme şekilleri değişiyor. Yarı işlemiş gıdalar beslenme alışkanlığımızı bozuyor.Bununla birlikte kilo alımı artıyor. Ortaya çıkan sonuçların hepsi kanserle ilişkili. Kilo, hareketsiz yaşam, beslenme alışkanlığının değişmesi, normal düzenin dışına çıkması, durumu iyice kötü hale getiriyor. Çözüm için çocuklarımıza annelerimizin, anneannelerimizin beslenme tarzını unutturmamalıyız. Orada zincir bizleriz. Bizlerin o zincirin halkasını kırmasında şiddetle yarar var. Anadolu mutfağında pişen yemekler sağlıklıdır."
 
Zorlu, dengeli beslenmek için, içinde bulunduğumuz coğrafyanın sebze, meyve, beyaz et ve tahıl ürünlerinin tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Sağlıklı beslenmek için katkılı ve yarı mamul gıdalardan uzak durmak gerektiğini anlatan Zorlu, "Katkılı yarı mamul tavuk ürünleri köfte, salam gibi gıdaları yemeye itirazım yok. Ama 3 öğün yenmesine karşıyız. Bunu yapmamamız lazım. Süreklilik haline geldiği zaman işin boyutu değişiyor. Tarhana çorbası unutuluyor, sulu yemekler unutuluyor" dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız