SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Anneler Günü

A- A+ PAYLAŞ

ABD’li Anna Jarvis, çok sevdiği annesinin ölümü üzerine 1908’de tüm arkadaşlarını çağırarak bir anma günü düzenlendi.

Bir çığ gibi yayılan kutlama 1914’te ABD Kongresi’nin onayıyla ülke çapında "Anneler Günü"ne dönüştü.

ABD’nin Philedelphia Eyaleti’nde 9 Mayıs 1966 günü Anna Jarvis’in annesi öldü. Annesini çok seven Anna Jarvis’in üzüntüsü aylarca sürdü. Hayatta kimsesi kalmayan Anna Jarvis yaşama küstü. Yemedi, içmedi bir ara ölmeyi bile düşündü. Jarvis’in bu durumunu yakından izleyen komşusu onunla arkadaş oldu. Bir gün yaşlı komşusu söyleşi sırasında Jarvis’e "İnsanlar doğar, yaşar, ölür. Bu bir doğa kanunudur" dedi. Jarvis bu sözlerden çok etkilendi. Ancak bu doğruyu bulmak Jarvis’in annesine olan sevgisini azaltmadı. Aradan geçen süre içinde ölüm sözcüğünün soğukluğu gitti yerine anne sevgisinin sıcaklığı geldi. Artık Jarvis annesini gözyaşları ile değil, severek anmaya başladı. Jarvis’in annesinin ölüm yıldönümünde bütün arkadaşları eve geldi. O gün Jarvis arkadaşlarına, "Yılın bir gününü annelere ayıralım. O günü annelerimizle ilgili anılarla dolduralım. Böylece annelerimize olan sevgi borcumuzu ödeyelim" dedi.

Arkadaşları Jarvis’in önerisini çok beğendi. Birlikte hemen kentin Belediye Başkanına gittiler. Belediye Başkanı, öneriyi içtenlikle benimsedi. Öneri gazetelerde yayınlandı. ABD Kongresi Mayıs ayının ikinci Pazar gününün Anneler Günü olarak kutlanmasını kararlaştırdı.

ANNELER Günü’nün kökeni Sümerlere dayanıyor. Sümerler’de bahar ayları çeşitli isimlerle doğurganlık, analık, doğanın yeniden uyanışı ile birlikte kutlanmış. Anneler Günü geleneği, Antik Yunanlı’ların Yunan mitolojisindeki pek çok tanrı ve tanrıçanın annesi olan "Rhea" onuruna verdikleri yıllık ilkbahar festivali kutlamalarıyla sürmüş. Antik Romalı’lar da ilkbahar festivallerini İsa’nın doğumundan 250 yıl öncesinden ana tanrıça "Cybele" onuruna kutluyorlardı. 1600’lü yıllarda "mothering day" adı ile şenlikler düzenlenmiş. Çalışanlara tatil verilmiş. Analık Pastaları sunulmuş. Hıristiyanlığın yayılmasıyla tüm kötülüklerden koruyan "Anneler Kilisesi"ni onurlandırmak için bu kutlamalar çerçeve değiştirmiş.

MESAJLAR..
Bu arada Anneler Günü dolayısıyla Vali Halil İbrahim Daşöz ile Malatya Milletvekilleri Öznur Çalık ve Fuat Ölmeztoprak birer mesaj yayınladılar.

Vali Daşöz mesajında şöyle dedi:

"Yaşamımızda en çok hakları olan insanların başında anneler gelmektedir.

Annelerimize olan borçlarımızı hiçbir zaman ödeyemeyiz.

Borcun ödenmesi için annelerimize layık evlatlar olarak yetişmeli topluma faydalı olmalıyız.

Bunu başardığımızda ülkemizin de kalkınmasına katkı sağlayacağız

Bu düşüncelerle tüm annelerin Anneler Gününü kutlar, sevgi ve saygılarımı sunarım."

AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık'ın mesajı şöyle:

"Toplumumuzun çekirdeği olan ailelerin bir arada bulunabilmelerini sağlayan en önemli güç annelerimizdir. Annelerimizin aile içerisindeki birleştirici, uzlaştırıcı, sevgi ve şefkat dolu tavırlarının toplumsal huzura yansımaları da ülkemizdeki barış ve huzurun tesisinde son derece önemlidir.

Annelerimizin, evlatlarının vatanına, milletine, çevresine faydalı birer birey olarak yetişmesi için verdikleri emek ve moral bizlerin hayata karşı mücadelesinde sahip olduğumuz en güçlü manevi destektir. En zor dönemlerimizde karşılaştığımız sorunlarımızı çözerken hep yanımızda yer alan annelerimizin bu gayreti sayesinde hayata karşı mücadele ederken ki direncimizi korumayı başarabilmişizdir.

Bu duygu ve düşüncelerle bizleri hayata getiren, sevgisiyle büyüten, şefkatiyle ve sabrıyla bize ilk hayat eğitimizi veren kıymetli annelerimize minnetimizi, en kalbi duygularla göstermenin mutluluğunu yaşadığımız bu anlamlı günde, hem bir anne ve hem de evlat olarak, bizleri verdikleri karşılıksız sevgiyle ve fedakarlıklarıyla bugünlere getiren annelerimizin ellerinden öpüyor, en içten duygularımla selamlarımı, sevgilerimi ve saygılarımı sunuyorum."

AKP Milletvekili Fuat Ölmeztoprak'ın mesajı da şöyle:

"En kutsal varlıklarımız olan annelerimiz, her türlü zorlukla mücadele ederek aile ve toplum içerisinde her zaman dengeyi sağlayan taraf olmuştur.

Ailede asıl yükü taşıyan annelerimiz, fedakarlıkla yetiştirdiği evlatları Ülkemizin geleceğinde söz sahibi olabildiği gibi,bünyesinde barındırdıkları değerlerle toplumumuza yön verebilecek noktaya dahi gelebilmektedir.

Hayatımızın her safhasında en önemli yeri olan,baş tacımız Annelerimizi; ne kadar çok sevdiğimizi söylemek için yılın bir gününü beklemek yerine, onların gönüllerini sevgi ve saygıyla her gün kazanmak arzusuyla üstümüze düşen tüm sorumlulukları bir ibadet şuuru içerisinde yerine getirmek hepimiz için kutsal bir görev olmalıdır.

Engin kültürümüz ve Yüce Dinimiz; Analarımız ve onların şefkat duygularıyla yüklüdür, şairlerimizin mısralarında onların şefkat ve merhametleri, gönül zenginlikleri vardır. Annelerimiz, yeryüzündeki en kutsal görevi yerine getiren, yaşamımız boyunca derin ve benzersiz bir sevgiyle bağlandığımız,yerleri asla doldurulamayacak en değerli varlıklarımızdır.

Bu düşüncelerle,sevginin,çilenin,vefa’nın ve merhametin yeryüzünde yegane timsali olan Annelerimizin,Anneler Gününü kutluyor,Cenab-ı Hakk’ tan sağlık, huzur ve mutluluk dileklerimle, selam ve saygılarımı sunuyorum."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız