SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Aort Damarı Yırtılan Hastaya Ameliyatsız Tedavi

0
Güncellendi - 2018-03-21 04:00:04
Aort Damarı Yırtılan Hastaya Ameliyatsız Tedavi
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi’nde aort damarı yırtılması (Aort diseksiyonu) tanısı konulan 57 yaşındaki Nazire Algedik isimli hastaya, anjiyo yöntemi ile endovasküler olarak müdahale edilerek, başarılı bir operasyon yapıldı.  Genel anestezi altında kasık bölgesinden girilerek yırtılan damarı yapay damar ile desteklenen hasta iki gün yoğun bakımda kaldıktan sonra taburcu edildi.

Yoğun göğüs ağrısı şikayeti  ile  önce Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvuran oradan da Turgut Özal Tıp Merkezine sevk edilen Nazire Algedik adlı hastaya burada yapılan tetkikler sonucu Aort Diseksiyonu teşhisi konuldu.  Teşhisin ardından Turgut Özal Tıp Merkezi Kalp ve Damar Cerrahisinden Prof. Dr. Nevzat Erdil, Doç. Dr. Olcay Murat Dişli ve Radyoloji Anabilimdalından Yrd. Doç. Dr. Okan Yıldırım’dan oluşan ekip tarafından anjiyo yöntemiyle başarılı bir operasyon yapılarak, yırtılmış damar içerisine yeni bir damar yerleştirildi. Genel anestezi ile kasık atar damarından girilerek yapılan operasyonun ardından sağlığına kavuşan Nazire Algedik, iki gün sonra taburcu edildi.

Operasyona ilişkin bilgi veren Turgut Özal Tıp Merkezi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Olcay Murat Dişli, yapılan tetkiklerin ardından hastaya aort damarı yırtığı teşhisi konulduğunu belirterek “Kalp Damar Cerrahisi ve Radyoloji Ana Bilim Dalı’nın ortak girişimi ile hastanın yırtık olan damarına ameliyatsız, anjiyo yöntemi ile müdahale edilerek yırtık olan damar içerisine yapay bir damar yerleştirildi. Hasta böylece çok yüksek ölüm ve felç kalma riski olan açık ameliyata gerek kalmadan sağlığına kavuşmuş oldu ve taburcu edildi” dedi.

Genetik bir takım nedenlerin yanı sıra en çok uzun süre kontrol altında tutulmayan yüksek tansiyon ve kalp hastalıklarının aort damarı yırtıklarına neden olduğunu söyleyen Doç. Dr. Dişli “Bu yırtılmalar, iç kanamaya yol açabilir ve bu da ani ölüm sebebidir. Ayrıca bu yırtılmalar beyin damarlarına uzanırsa felç ve beyin hasarına yol açarak ölüme neden olabilir. Aort damarı yırtılmasında hastalara cerrahi müdahalenin bir takım riskleri de bulunuyor. Ancak anjiyografik girişimle tedavi edilmesi hem hekimler hem de hasta açısından bu riskleri anlamlı oranda azalttığı gibi konforlu bir iyileşme sağlıyor. Biz de bu hastamıza daha az riskli olan anjiyo yöntemiyle müdahale ettik.  Kasık bölgesindeki damarlardan girerek, yırtılmış olan damarın içerisine yapay bir damar yerleştirerek hastamızı sağlığına kavuşturduk. Hastamız iki gün içinde şifa ile taburcu oldu” diye konuştu.

Doç. Dr. Dişli, aort damarı yırtılmasında bazı hastaların hastaneye gelemeden hayatını kaybettiğini hatırlatarak, yüksek tansiyon ve kalp hastaları gibi risk grubunda bulunan hastaları, özellikle tansiyonlarını kontrol altında tutmaları, diyet ve kilo kontrollerini iyi yapmaları gerektiği konusunda uyardı.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

8 yorum yapılmış

  • Aydin tomruk (3 yıl önce)
    Bu tip hastalar iyileştikten sonra yasiyormu yoksa riski varmı hastanin
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa ÖZDEMİR (6 yıl önce)
    Başta Nevzat bey olmak üzere tüm ekibi kutlar. Malatya tabiri ile "Rabbim tırnağınızı taşa değdirmesin, Evinize buğday yağsın"
    0
    0
    Yanıtla
  • akif (6 yıl önce)
    annemi 2009 senesinde aort damarı yırtılmasından dolayı kaybetmiştik. Bu haberi okuyunca hüzünlendim. ama ne mutlu ki buna da bi çare bulunmuş. hastaya geçmiş olsun Allah şifa versin.
    0
    0
    Yanıtla
  • sefer bağcı (6 yıl önce)
    hocam ellerinize sağlık daha nice başarılara imza atacağınızdan eminiz güveniyoruz
    0
    0
    Yanıtla
  • Gürol (6 yıl önce)
    Saat 9 da arastirma diş hastahanesine geldik toplantı var diye 13.00 kadar bekleyecekmişiz yaşlısı bebeği olan onlarca vatandaş bekliyoruz toplantını mesai dışında yaparsın yada iki nöbetçi bırakırsın milleti mağdur etmeyin tıp merkezine yakışmıyor millete eziyet ettirmek.halen onlarca insan bekliyoruz
    0
    0
    Yanıtla
  • adamlar ne diyor sen ne diyorsun seni hastaneye almaları bile yanlış bence, o toplaNTI DA DOKTORUN MESAİSİ İÇİNDE,SENİN EVDE ÇOCUGUN VAR DOKTORUN YOK DEGİL Mİ,MESAİ SAATİ DIŞINDA TOPLANTI YAPACAKLARMIŞ.ÇOK MU DÜŞÜNDÜN BU FİKRİ
    0
    0
    Yanıtla
  • zalim nurey (6 yıl önce)
    olcay hocam çok kaliteli bir akademisyen. malatya için bir şans..
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan Murat YOLDAŞ (6 yıl önce)
    Nevzat Hoca kesinlikle kaliteli karakterli bir doktor işinin ehli Rabbim kimseleri hastanelere düşürmesin oradan ve iyi doktorlardan mahrum etmesin...
    0
    0
    Yanıtla